Σοφία Μελιγκοπούλου: «Χρόνο με το χρόνο το Θεσστιβαλάκι μεγαλώνει και αυτό είναι που μας κάνει να πιστεύουμε σε αυτό και να θέλουμε να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ»

«Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», η Κάτια Δανδουλάκη σε καλοκαιρινή περιοδεία
10 Ιουνίου 2024
Η Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου
10 Ιουνίου 2024
«Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», η Κάτια Δανδουλάκη σε καλοκαιρινή περιοδεία
10 Ιουνίου 2024
Η Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου
10 Ιουνίου 2024

Η πρόεδρος του πολιτιστικού και μορφωτικού Συλλόγου Λυρικός Πλανήτης,, Σοφία Μελιγκοπούλου.

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πρόκειται για ένα εξωσχολικό φεστιβάλ τεχνών και θεάτρου, μη διαγωνιστικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που διεξάγεται για τρίτη χρονιά, με στόχο την  ανάδειξη του παιδικού θεάτρου. Η Σοφία Μελιγκοπούλου, πρόεδρος του πολιτιστικού και μορφωτικού Συλλόγου Λυρικός Πλανήτης, μιλάει στο theatermag για το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων με τίτλο «ΘΕΣΣΤΙΒΑΛΑΚΙ» που διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Λυρικός Μικρός Πλανήτης» από την Τετάρτη 12 έως την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στο Πάρκο Νέας Ελβετίας και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

 

«Η ιδέα για το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων ξεκίνησε το 2020 λίγο πριν τον κορωνοιό όπου ήρθαμε σε επαφή με το δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά μας πρόλαβε η πανδημία και έτσι δεν έγινε ποτέ» εξηγεί η Σοφία Μελιγκοπούλου. «Ωστόσο, η ιδέα είχε γεννηθεί και θέλαμε οπωσδήποτε να το κάνουμε γιατί πιστεύουμε στο φεστιβάλ. Όταν δόθηκε το πράσινο φως οργανώσαμε το 1ο Φεστιβάλ Παιδκών θεατρικών Ομάδων “Θεσστιβαλάκι” στο Πάρκο Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Την πρώτη χρονιά είχαμε οκτώ ομάδες, ήταν πυλωτικό το πρόγραμμα, είχαμε και δράσεις όμως πέρυσι υπήρξε μεγαλύτερη ανταπόκριση γιατί ο κόσμος το αγάπησε και κυρίως ήταν κάτι που δεν υπήρχε προηγούμενο.

Διότι δεν παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις όπως γίνεται σε όλα τα σχολεία στο τέλος της χρονιάς. Εδώ μιλάμε για την εξειδίκευση, για παιδιά τα οποία έχουν επιλέξει συνειδητά ότι θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη του θεάτρου και οι άνθρωποι που τους κατευθύνουν είναι επαγγελματίες θεατραπαιδαγωγοί και αυτό δεν υπήρχε. Οπότε δόθηκε το βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους, δόθηκε το βήμα σε αυτές τις ομάδες και αμέσως αγκαλιάστηκε ο θεσμός. Πέρυσι είχαμε δώδεκα θεατρικές ομάδες, φέτος είμαστε στις δεκαεννιά».

 

 

«Χρόνο με το χρόνο το Θεσστιβαλάκι μεγαλώνει και αυτό είναι που μας κάνει να πιστεύουμε σε αυτό και να θέλουμε να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ» συνεχίζει η κυρία Μελιγκοπούλου. «Φέτος έχουμε ομάδες από τη Μυτιλήνη, από τα Ιωάννινα, από το Καρπενήσι, από το Κικλίς, από την Χαλκιδική, από την Κύπρο και φυσικά από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, όπως πέρυσι έτσι και φέτος, θα γίνουν πολλές θεατροπαιδαγωγικές δράσεις για τα παιδιά και διάφορα εργαστήρια και φέτος για πρώτη φορά έχουμε και δύο δράσεις για επαγγελματίες του κλάδου.

Η μια δράση είναι ένα σεμινάριο με την κυρία Μάχη Μοντζολή από την Αθήνα, η οποία είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, σκηνοθέτιδα, θεατροπαιδαγωγός, έχει εξειδίκευση στο θεατρικό παιχνίδι, είναι συνεργάτιδα του Λάκη Κουρετζή και έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να κάνει ένα σεμινάριο για θεατροπαιδαγωγούς για επαγγελματίες του κλάδου, το οποίο θα γίνει την Κυριακή 16 Ιουνίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και είναι δωρεάν με δήλωση συμμετοχής.

Η δεύτερη δράση είναι μια στρογγυλή τράπεζα με τον πολύ αξιόλογο παιδοψυχίατρο που έχουμε στη Θεσσαλονίκη τον Αλέξη Λάππα όπου θα τεθεί το θέμα της αξίας της παιδαγωγικής του θεάτρου, σε σχέση με την εξάλειψη της παιδικής βίας, που βλέπουμε ότι μαστίζει τα σχολεία και την κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια. Και στα δύο αυτά σεμινάρια θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με το φεστιβάλ για να γίνει η κράτηση των θέσεων.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περιμένουμε πως και πως να ξεκινήσουμε και εμείς αλλά και όλα τα παιδιά στις 12 Ιουνίου. Οι πρώτες τρεις μέρες 12, 13 και 14 Ιουνίου θα γίνουν στο Πάρκο Νέας Ελβετίας και το σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό όπως και οι παραστάσεις, οι δράσεις, τα εργαστήρια και τα σεμινάρια.

Έχουμε την στήριξη της αντιδημαρχίας πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκη και τον κύριο Γάκη όπου μας έχουν παραχωρήσει το χώρο αλλά και τη μικροφωνική εγκατάσταση που είναι ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα για μια τέτοια διοργάνωση, καθώς και τους τεχνικούς και είναι πολύ σημαντικό που έχουμε το δήμο Θεσσαλονίκης στο πλάι μας. Όλες οι ομάδες έρχονται δωρεάν και οι θεατροπαιδαγωγοί που κάνουν τις δράσεις το κάνουν με την καλή τους την καρδιά, γιατί ακριβώς θέλουν να στηρίξουν το θεσμό. Για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει και να αναγνωρίζεται ο κλάδος μας και αυτό μπορεί να ξεκινήσει από εδώ. Δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου μέσα από τα παιδιά και έτσι το θέατρο να γίνει όσο πιο προσιτό γίνεται.

Στο αντίποδα του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων είναι το εφηβικών φεστιβάλ Youth, το οποίο διοργανώνει η εταιρεία θεάτρου Αντίρρηση. Όλοι μας παλεύουμε για τα φεστιβάλ και για το γεγονός ότι δεν είναι μόνο τα παιδιά που θα έρθουν να δουν θέατρο, αλλά κυρίως τα παιδιά που θα παίξουν, θα υποδυθούν τους ήρωες και τους χαρακτήρες. Οπότε αμέσως αμέσως γίνομαι εγώ εσύ, μπαίνω στη θέση σου και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρχει ενσυναίσθηση πράγμα το οποίο, δυστυχώς, λίγο λείπει από την εποχή μας».

 

 

Πρόγραμμα 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων ΘΕΣΣΤΙΒΑΛΑΚΙ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024
(Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
18.00-18.15: Χαιρετισμός – Έναρξη.
18.15-18.45: «Βροντεράκιδες και Ψυθιράκιδες : η δίκη του αιώνα» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Τέχνη Mataroa Art Group, Κιλκίς . (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
18.45-19.30: ΔΡΑΣΗ: ¨Πεταλούδες πετούν μες το δάσος». Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά από φοιτήτριες του Τμήματος Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του δημόσιου Ι.Ε.Κ Τριανδρίας. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
19.30-20.00: «Δώσε μου το χέρι σου» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα “The Bubulians” του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Κρήνης «Μπουμπουλίνα».
(Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
20.00-20.45: ΔΡΑΣΗ: «Μες των παραμυθιών τα χρώματα». Αφήγηση παραμυθιών από την Στέλλα Τσίγγου. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
20.45-21.30: «Το χρωμοκάραβο» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα «Καλλιτεχνίτες» Πέρασμα συλλογικό θέατρο. (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)

 

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
(Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
18.00-18.30: «Παραμύθι ξεκινά» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα ΣυνΈργεια της ομάδας πολιτισμού ΣυνΈργεια. (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
18.30-19.15: ΔΡΑΣΗ: «Ταξιδεύοντας με το καράβι Mataroa στα χνάρια του Γκιούλιβερ». Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα από την Ομάδα Δράσης για την Τέχνη Mataroa Art Group. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
19.15-20.00: «Όλα είναι DISNEY» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα «Drama…mini» του ΚΔΑΠ «Όλα είναι παιχνίδι». (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
20.00-20.45: ΔΡΑΣΗ: «Τα σκιάχτρα που ονειρεύονται» εκπαιδευτικό θεατρικό πρόγραμμα από θεατροπαιδαγωγούς του Κ.Θ.Β.Ε. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)

20.45-21.15: «Ο Ζογκ και οι ιπτάμενοι γιατροί» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα ΚΔΑΠ Πολίχνης της Δημοτικής Επιχείρησης ΙΡΙΣ του Δήμου Παύλου Μελά. (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
21.15-21.30: ΔΡΑΣΗ: «Μωβ Ορχιδέες» απόσπασμα από την ομώνυμη θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα εφήβων και φοιτητών του Λυρικού Μικρού Πλανήτη. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
21.30-22.30: «Στρίγγλα και Καλλονή» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα «Ρυσάκια-Του Τρελού» του Δήμου Θέρμης Διεύθυνση Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας. (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)

 

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
(Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
18.00-19.00: “Το πανηγύρι μας” θεατρική παράσταση βασισμένη στο θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ από την παιδική θεατρική ομάδα του «Εργαστήρι Μουσικής και Θεάτρου Μαρίας Χρυσοστόμου», Κύπρος. (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
19.00-20.00: ΔΡΑΣΗ: “ Καλωσορίζοντας το καλοκαίρι. Σώζοντας την καρέτα-καρέτα”. Εργαστήρι με υλικά Messy Play, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Sensory & Messy Play με την χορηγία και υποστήριξη του κέντρου Ψυχολο-Υγεία. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΡΟΥΧΑ. ΟΙ ΜΠΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΛΕΚΙΑΖΟΥΝ! (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
20.00-20.30: «Το ντροπαλό χταπόδι» της Ψυχολόγου Νένας Γεωργιάδου, εκδόσεις Οξυγόνο. Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα «Παραμυθοκόριτσα» της Σχολής
Μπαλέτου και Χορού Α. Παπανδρέου Χοροτέχνη. (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
20.30-21.00: ΔΡΑΣΗ: Μπαντίνα Thessaloniki Youth Band Epitonion, παιδική Μπάντα. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)
21.00-22.00: «Ο Φλοκατέξ» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Πολυχώρου Δημιουργικής Έκφρασης και Απασχόλησης «Κήπος». (Ανοιχτό θέατρο Νέας Ελβετίας)
22.00-22.30: ΔΡΑΣΗ: «Παιχνίδι του Δάσους» Ομαδικό παιχνίδι στρατηγικής και συνεργασίας από εθελοντές του Λυρικού Μικρού Πλανήτη. (Πάρκο Νέας Ελβετίας)

 

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο)

13.00-14.30: ΔΡΑΣΗ: «Η παιδαγωγική αξία της τέχνης του θεάτρου ως μέσω εξάλειψης της παιδικής βίας»
Στρογγυλή τράπεζα – συζήτηση με συντονιστή τον Ψυχίατρο παιδιών , εφήβων και οικογενειών – συγγραφέα Αλέξιο Λάππα μέλους του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων της Μ. Βρετανίας. Για επαγγελματίες του κλάδου της τέχνης του θεάτρου, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο mail: thesstivalaki@gmail.com ή στο τηλέφωνο: 2310.407.433 (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
16.30-17.30: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα «Ονειροβάτες» του Εργαστηρίου Τεχνών & Πολιτισμού. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
17.30-17.45: ΔΡΑΣΗ: Συναυλία από μουσικό σχήμα του Εργαστηρίου Τεχνών & Πολιτισμού. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Αιθ. Εκδηλώσεων 4ου ορόφου)
17.45- 18.30: «Αδέσποτα» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου Ν. Ρόδων του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέων Ρόδων «Προσφυγική Αναγέννηση» Χαλκιδικής. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
18.30-19.15: ΔΡΑΣΗ: «Βίνσεντ Βαν Γκογκ» παιδική θεατρική παράσταση από την εταιρεία θεατρικών δραστηριοτήτων BILULU. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Αιθ. Εκδηλώσεων 4ου ορόφου)
19.15-20.45: «Ο κλέφτης των αστεριών» της Ζωής Βαλάση. Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα «ΠασπΑRTου», Μυτιλήνη. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
20.45-21.30: ΔΡΑΣΗ: «Μαστροχαλαστής» διαδραστική παρουσίαση βιβλίου από τη συγγραφέα Νίνα Ζαφειρίου, εκδόσεις Τζιαμπίρης – Πυραμίδα. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Παιδική βιβλιοθήκη ισόγειο)
21.30-22.30: «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου. Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Εργαστηρίου Πολιτισμού «Οδύσσεια», Καρπενήσι . (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)

* Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρα κοντά μας θα βρίσκεται ο καλλιτέχνης –ζωγράφος Αστέριος Μπικογιάννης προσφορά του Εργαστηρίου Τεχνών και Πολιτισμού.

 

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
(Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο)
11.30-14.30: ΔΡΑΣΗ: «Γνωριμία με το θεατρικό παιχνίδι», βιωματικό εργαστήρι για επαγγελματίες του κλάδου με την Ανδρομάχη Μοντζολή», Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών –σκηνοθέτη-θεατρολόγο- παιδαγωγό θεάτρου-σκηνογράφο, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο mail: thesstivalaki@gmail.com ή στο τηλέφωνο: 2310.407.433. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Αιθ. Εκδηλώσεων 4ου ορόφου)
14.30-15.30: «Γράψε τη δική σου ιστορία» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα Βαφοπουλάκια του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
16.00-16.45: «Παραμύθια της Σελήνης». Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα της «Θεατρικής Συμπαιγνίας», Ιωάννινα. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
16.45-17.30: ΔΡΑΣΗ: «Προγραμματίζοντας το μέλλον». Εργαστήρι Ρομποτικής με την Κυριακή Τραντούδη της Robo Project Team. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Παιδική βιβλιοθήκη ισόγειο) .
17.30-18.30: «Στραβομανώλης». Θεατρική παράσταση της παιδικής θεατρικής ομάδας του Θεατρικού Εργαστηρίου Καρπενησίου. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
18.30-19.00: ΔΡΑΣΗ: «Ποιος σκότωσε τον σαμουράι Μιναμότο;». Θεατροπαιδαγωγική δράση από την εταιρεία θεάτρου Αντίρρηση. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο- Παιδική Βιβλιοθήκη ισόγειο)
19.00-20.00: «Σχολείο για κλόουν» του Friedrich Karl Waechter. Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Alte Fablon. (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο)
20.15-21.15: «Ελένη;» θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «ΛΥΡΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ». (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Θέατρο).
21.15- 22.00: Τελετή Λήξης .

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η είσοδος στις παραστάσεις και σε όλες τις παράλληλες δράσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.