Δανάη Μιχοπούλου: «Η συνθήκη της ειρήνης δεν είναι μια δεδομένη κατάσταση»

«Sissy In Heaven» με την Άντζελα Γκερέκου
29 Μαΐου 2024
Ο Κωνσταντίνος Βήτα στον Κήπο του Μεγάρου
29 Μαΐου 2024
«Sissy In Heaven» με την Άντζελα Γκερέκου
29 Μαΐου 2024
Ο Κωνσταντίνος Βήτα στον Κήπο του Μεγάρου
29 Μαΐου 2024

Η Δανάη Μιχοπούλου ερμηνεύει και σκηνοθετεί με την Αρετή Μώκαλη την παράσταση για παιδιά «Ειρήνη».

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει την θεατρική διασκευή του έργου, ερμηνεύει και μαζί με την Αρετή Μώκαλη κάνει τη σκηνοθεσία. Η Δανάη Μιχοπούλου μιλάει στο theatermag για την επίκαιρη κωμωδία «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και για τη θεατρική διασκευή της για παιδιά. Η παράσταση ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία στις 16 Ιουνίου. Πρόκειται για μια παράσταση φτιαγμένη για να εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους, με φαντασμαγορικές εναλλασσόμενες προβολές σκηνικού (projection mapping), ευφάνταστες χορογραφίες, ερμηνείες και τραγούδια που συνθέτουν ένα θεαματικό αποτέλεσμα.

 

«Το έργο που παρουσιάζουμε είναι η “Ειρήνη” του Αριστοφάνη σε μια διασκευή για παιδιά, ένα έργο πάντα επίκαιρο και επίσης ένα έργο με σημαντικά νοήματα, σε μια πολύ κωμική του απόδοση από γραφής και αυτό θεωρώ είναι που κερδίζει τον θεατή» λέει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Δανάη Μιχοπούλου. «Πρόκειται για μια κωμωδία, μια περιπέτεια που έχει ως κύριο στόχο την απελευθέρωση της Ειρήνης από την αιχμαλωσία.

Πρωταγωνιστής είναι ο Τρυγαίος ένας αμπελουργός που χρήζει τον εαυτό του αρχηγό και στήνει μια επιχείρηση, καβαλώντας ένα τεράστιο σκαθάρι φτάνει στον Όλυμπο με σκοπό να φέρει πίσω την Ειρήνη. Σε αυτό το ταξίδι δεν είναι μόνος του, τον ακολουθούν οι πιστοί του υπηρέτες, κάτι που ο ίδιος δεν το γνωρίζει και έτσι μέσα από πολλά ευτράπελα φτάνουν στο παλάτι των Θεών. Εκεί δεν βρίσκει τον Δία που ήθελε να του ζητήσει εξηγήσεις γιατί λείπει η Ειρήνη από τον κόσμο, βρίσκει όμως τον θεό Ερμή ο οποίος του ανακοινώνει ότι το παλάτι των Θεών έχει γίνει Αir bnb πια, και πως οι θεοί έφυγαν γιατί βαρέθηκαν τις μάχες και τις εχθροπραξίες των ανθρώπων.

Με τη βοήθεια του θεού Ερμή, ο Τρυγαίος προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει, καθώς ο Πόλεμος έχει αιχμαλωτίσει την Ειρήνη και όλοι μαζί προσπαθούν να τη σώσουν. Είναι μια φανταστική περιπέτεια με ταξίδια στα σύννεφα, ιπτάμενα σκαθάρια, θεούς και ανθρώπους να αλληλεπιδρούν, που μεταφέρει το νόημα της ομαδικότητας. Ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει, όμως όλοι μαζί σε συνεργασία καταφέρνουν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι να σώσουν την Ειρήνη και να την ελευθερώσουν από την σπηλιά που την έχει φυλακίσει ο Πόλεμος. Πολλαπλά μηνύματα με κεντρικό αυτό της ειρήνης, που για μένα είναι η βάση για τα πάντα, γιατί χωρίς την ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει, να αναπτυχθεί και να ευημερήσει τίποτα. Καθώς το πολεμικό σκηνικό συνεχώς κλιμακώνεται, δυστυχώς το έργο γίνεται όλο και περισσότερο επίκαιρο. Μπορεί οι πόλεμοι αυτοί να μην είναι στη χώρα μας, είναι όμως δίπλα μας και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε ότι η συνθήκη της ειρήνης δεν είναι μια δεδομένη κατάσταση».

 

 

Το ταξίδι στη θεατρική περιπέτεια μέσω projection mapping

«Παράλληλα, έχω αναλάβει και τον σχεδιασμό προβολών, τις φαντασμαγορικές εναλλασσόμενες προβολές σκηνικού (projection mapping), θεωρώ ότι είναι ένα μέσο με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να “ταξιδέψουν” μέσα στη περιπέτεια πολύ πιο εύκολα και πιο ευχάριστα. Πλέον οι οθόνες του υπολογιστή και του κινητού έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά, οπότε μικροί και μεγάλοι θα δουν κάτι αντίστοιχο αλλά σε ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος! Ένας συνδυασμός τέχνης και τεχνολογίας σε απόλυτη αρμονία.

Ξεκινάμε την περιοδεία μας την Κυριακή 16 Ιουνίου στο Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης και θα ταξιδέψουμε σε πολλούς προορισμούς στην Αττική αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Με την Αρετή Μώκαλη υπογράφουμε τη σκηνοθεσία της παράστασης. Έχουμε μια καταπληκτική συνεργασία, είναι σπάνιο να βρίσκεις ανθρώπους που να ταιριάζεις πολύ σε αυτό τον χώρο και να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον, είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Στην ουσία οι ιδέες της μιας πάνε παρακάτω τις ιδέες της άλλης».

 

 

Η συνεργασία και ένας ρόλος avatar με τη φωνή της Ναταλίας Δραγούμη

«Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Σπύρος Βαρβαγιάννης, Κωνσταντίνα Αργυροπούλου Πέτροβα, Γιώργος Τάτσης, Χρήστος Λοϊζος και εγώ, ο Θοδωρής Θεοχαρόπουλος έχει κάνει τον ηχητικό και φωτιστικό σχεδιασμό και μαζί έχουμε ιδρύσει τη θεατρική σκηνή “Μαγικό Καραβάνι”, τη μουσική έχει γράψει ο Μάνος Τυροκομάκης ή Emm Tyman όπως είναι και το καλλιτεχνικό του, χρόνια συνθέτης και φίλος. Είμαστε μια παρέα που παίζουμε και δημιουργούμε όλοι μαζί και αυτό δίνει πολύ κέφι σε αυτή την παράσταση,γιατί τι είναι το θέατρο αν οχι ένα ασταμάτητο παιχνίδι;!

Η Ναταλία Δραγούμη έχει χαρίσει τη φωνή της στο ρόλο της Ειρήνης (χαρακτήρας avatar) η οποία ξεπροβάλλει μέσα από την σπηλιά που την έχει φυλακίσει ο Πόλεμος, κάτι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό. Ένα animation που αλληλεπιδρά μαζί μας, μας απαντά, του μιλάμε και γίνεται και αυτό ένα με την παράσταση. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Ναταλία Δραγούμη, που συνεργαζόμαστε χρόνια, έχουμε μια φιλία, μας εμπιστεύεται και την ευχαριστούμε πολύ».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ειρήνη»

Διασκευή: Δανάη Μιχοπούλου
Σκηνοθεσία: Δανάη Μιχοπούλου – Αρετή Μώκαλη
Κινησιολογία-Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη
Πρωτότυπη μουσική: Emm Tyman
Ηχητικός και φωτιστικός σχεδιασμός: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος
Σχεδιασμός προβολών: Δανάη Μιχοπούλου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Stage Tales

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Τάτσης, Δανάη Μιχοπούλου, Κωνσταντίνα Αργυροπούλου-Πέτροβα, Σπύρος Βαρβαγιάννης, Χρήστος Λοϊζος
Χαρίζει τη φωνή της στο ρόλο της Ειρήνης η: Ναταλία Δραγούμη (Πρωτότυπο Avatar – Χαρακτήρας animation που μιλάει)

Χρησιμοποιούνται οι παρακάτω τεχνικές:
projection mapping (εναλλασσόμενες προβολές σκηνικού)
Χαρακτήρας animation που μιλάει (avatar)

 

Καλοκαιρινή περιοδεία

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κυριακή 16 Ιουνίου: Αθλητικό και Πολιτιστικό κέντρο Νέας Μάκρης
Δευτέρα 17 Ιουνίου: Σινέ Μαριλένα Γλυφάδα
Τετάρτη 26 Ιουνίου: Θέατρο ΑΚΕΛ Λαύριο
Παρασκευή 28 Ιουνίου: Θέατρο Παράλιου Άστρους
Σάββατο 29 Ιουνίου: Ίδρυμα Καψάλη Αίγινα
Τετάρτη 3 Ιουλίου: Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου
Πέμπτη 4 Ιουλίου: Royal Theater Πάτρα
Τετάρτη 10 Ιουλίου: Σινέ Ορφέας Σαρωνίδα
Παρασκευή 12 Ιουλίου: Σινέ Αθηναία Χαλκούτσι
Σάββατο 13 Ιουλίου: Σινέ Παλλάς Κιάτο
Δευτέρα 15 Ιουλίου: Ευριπίδειο θέατρο Σαλαμίνας
Τρίτη 16 Ιουλίου: Ανοιχτό θέατρο Ξυλοκάστρου ΄΄Β.Γεωργιάδης
Τετάρτη 17 Ιουλίου: Αύλειος Χώρος Ξενία Αργοστόλι
Πέμπτη 18 Ιουλίου: Θεατράκι Λιμανιού Μεσολόγγι
Παρασκευή 19 Ιουλίου: Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας
Κυριακή 21 Ιουλίου: Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
Πέμπτη 1 Αυγούστου: Σινέ Εξωραϊστική Βόλος
Παρασκευή 2 Αυγούστου: Πλαταμώνας Θερινό Σινεμά Victoria
Σάββατο 3 Αυγούστου: Θερινό Σινεμά Ολύμπιον Καστοριά
Κυριακή 4 Αυγούστου: Κηποθέατρο Αλκαζάρ Λάρισα
Δευτέρα 5 Αυγούστου: Θέατρο πάρκου Κατερίνης
Τρίτη 20 Αυγούστου: Θέατρο ΄΄Ορέστης Μακρής΄΄ Χαλκίδα
Κυριακή 25 Αυγούστου: Ανοιχτό Θέατρο Καβασίλων
Δευτέρα 26 Αυγούστου: Θέατρο Γεώργιος Παππάς Αίγιο

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (προπώληση)

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/eirini-tou-aristofani-gia-paidia/