Διαγωνισμός για την παράσταση «G.O.L.D.»
28 Μαΐου 2024
«Προμηθέας Δεσμώτης»: Μια όπερα βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου στο Theatre of The No
28 Μαΐου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «G.O.L.D.»
28 Μαΐου 2024
«Προμηθέας Δεσμώτης»: Μια όπερα βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου στο Theatre of The No
28 Μαΐου 2024

 

Μια ιστορία πέντε γυναικών.
Πέντε ιστορίες μιας γυναίκας.
Χιλιάδες ιστορίες χιλιάδων γυναικών.

 

Η Ομάδα Λεστρέφ παρουσιάζει την παράσταση «Uterus», το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 19.00, στο θεατράκι στο Λόφο Στρέφη. Το «Uterus» είναι μια παράσταση που αφορά την γυναικεία ύπαρξη ανά τους αιώνες. Αποτελεί μια συρραφή ιστοριών που αντανακλούν βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις για τη γυναίκα. Πώς είναι να ζεις σε μια πατριαρχική κοινωνία που θέλει να σε φιμώσει; Αποστομώσει, δαμάσει και εντέλει να σε κυριεύσει εντελώς;

 

 

Με μοχλό το παραμύθι της Σταχτοπούτας, το οποίο ακόμα και σήμερα παρουσιάζεται χωρίς καμία αλλαγή στα μικρά παιδιά και μέσα από μικρές αληθινές ιστορίες γυναικών που κακοποιήθηκαν, κυνηγήθηκαν και στοχοποιήθηκαν, η παράστασή μας ανοίγει μια κουβέντα για το φεμινιστικό ζήτημα και την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες από τους συντρόφους, τους εργοδότες, τους γονείς, τους φίλους αλλά και από τις ίδιες τις γυναίκες.

Το ύφος της παράστασης είναι ένα μωσαϊκό ρεαλισμού, χοροθεάτρου, σκετς και τελετουργίας, με ζωντανό τραγούδι επί σκηνής και λιτή σκηνογραφία. Εμπνευσμένο από το παραμύθι «Σταχτοπούτα φτου ξελευθερία» της Ρεμπέκα Σόλνιτ, με επιρροές από το βιβλίο «Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους» της ψυχαναλύτριας Κλαρίσα Πίνκολα Εστές και αναφορές σε κείμενα της Σιμόν ντε Μποβουάρ.

 

 

Η ομάδα Λεστρέφ αποτελείται από πολλές διαφορετικές γυναίκες που με τόπο συνάντησης τον απελευθερωμένο πλέον Λόφο Στρέφη, έμπλεξαν τις ιστορίες τους με τα δέντρα και τον ουρανό φτιάχνοντας την παράσταση «Uterus».

Η ομάδα Λεστρέφ επανοικειοποιείται το θεατράκι του Λόφου κάνοντας φεμινιστικό θέατρο δρόμου. Στις δύσκολες μέρες της «ανάπλασης» του Λόφου Στρέφη όπου η παρουσία της αστυνομίας αποθάρρυνε όλες τις δραστηριότητες, η παράσταση Uterus παίχτηκε σε πολλές παραλλαγές σπασμένη σε διάφορα κομμάτια, σε όλους σχεδόν τους χώρους του Λόφου Στρέφη. Γιατί οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι αφήνονται να ρημάξουν και να ερημώσουν με τον ίδιο τρόπο που οι ανάγκες και τα θέλω της γυναίκας αγνοούνται συστηματικά μέσα στα χρόνια. Ήταν και αυτό ένα έναυσμα για την ομάδα να ξεκινήσει τις δράσεις της.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Uterus»

Συντελεστές: Ομάδα Λεστρέφ
Παίζουν: Γιούλη Στάμου, Ηλέκτρα Τσακαλία, Μαργαρίτα Αλυγιζάκη Λε Παζολέκ, Radix Angelica
Σύλληψη, Δραματουργία, Σκηνοθεσία: Μαρκέλλα Φανού
Επιμέλεια Κίνησης: Σίλια Καρφοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νάνσυ Παλτά
Στίχοι και Φωνητικά: Radix Angelica
Ηχογραφημένη φωνή: Ερμελίντα
Ενδυματολογικό: Ιωάννα Αλυγιζάκη Λε Παζολέκ
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Θηλυκότητες που έδωσαν Ιδέες, Έμπνευση, Κείμενα, Στήριξη, Προσωπικές Ιστορίες, Αγκαλιές, Νόημα, Το Ίδιο Τους Το Πρόσωπο: Βιβή Κικίδη, Πέγκη Βαλμά, Σίλια Καρφοπούλου, Έφη Κωφοτζούλη, Τζοάννα Αντιγόνη Νάστου, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Ιωάννα Χρυσικοπούλου, Aphrodite

 

Πού: Λόφος Στρέφη, θεατράκι

Πότε: Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, στις 19.00