«Σμύρνη… Μανίτσα μου! – Τα παιδιά του πολέμου» στον Κήπο της Αλεξάνδρειας

Διαγωνισμός για την παράσταση «Ριχάρδος III»
28 Μαΐου 2024
To Broadway World στη Νέα Υόρκη αποθεώνει την ελληνική παράσταση «The Cenci Family»
28 Μαΐου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Ριχάρδος III»
28 Μαΐου 2024
To Broadway World στη Νέα Υόρκη αποθεώνει την ελληνική παράσταση «The Cenci Family»
28 Μαΐου 2024

 

 

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Σμύρνη… Μανίτσα μου! – Τα παιδιά του πολέμου», στην οποία απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο δραματουργίας νεοελληνικού έργου «Κάρολος Κουν», παρουσιάζεται στον Κήπο της Αλεξάνδρειας, την Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 20.00

 

 

Πρόκειται για την αφήγηση του υπολοχαγού Γεράσιμου Γεννατά από την παραμονή του στη Σμύρνη (διοίκησε από το 1919 έως το 1921 την πρώτη πυροβολαρχία του 27ου Συντάγματος στη Μικρασιατική Εκστρατεία), όπου έχασε στον πόλεμο τον αδελφό του Φώτη αλλά γνώρισε και την γυναίκα της ζωής του Γεσθημανή (Μανίτσα) Κεχαγιόγλου, την παντρεύτηκε και την πήρε στην Ελλάδα μαζί με τις αδελφές και τη μητέρα της, λίγο πριν την Kαταστροφή.
Έζησαν μαζί για πενήντα περίπου χρόνια, έκαναν παιδιά κι εγγόνια και κληροδότησαν σε όλους τόσο τη μνήμη του έρωτα όσο και της καταστροφής και του τραύματος της Μικρασιατικής εκστρατείας με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Iστορική τοποθέτηση από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, ιστορικό και επιμελητή των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

 

«Είμαστε τέκνα του πολέμου. Αν δεν είχε γίνει αυτή η εκστρατεία πολλοί από εμάς δεν θάχαμε ποτέ μας γεννηθεί. Ως τέτοια τέκνα κουβαλάμε μνήμες άλλων και ίσως και ενοχές άλλων εποχών».

Αυτή τη σύνθεση μνήμης του παππού της ιστορίας αλλά και δική της, βάζει στη σύνθεση κειμένων των ημερολογίων του παππού αλλά και δικών της, η Μάνια Παπαδημητρίου, που αφηγείται και παίζει πιάνο στην παράσταση. Μαζί της παίζουν και τραγουδούν ο Γεράσιμος Γεννατάς, ο Μενέλαος Κυπαρίσσης και η Αθηνά Χατζηαθανασίου.

 

Η Μάνια Παπαδημητρίου.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Σμύρνη… Μανίτσα μου! – Τα παιδιά του πολέμου»

Σύνθεση κειμένων: Μάνια Παπαδημητρίου
Αφηγούνται και τραγουδούν: Μάνια Παπαδημητρίου, Γεράσιμος Γεννατάς, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Μενέλαος Κυπαρίσσης
Πιάνο: Μάνια Παπαδημητρίου
Παράλληλη παρουσίαση εικόνων και υλικού της εποχής.
Επιμέλεια Βιντεοπροβολής: Η ομάδα

 

Πού: Κήπος της Αλεξάνδρειας (Καλλιτεχνική διεύθυνση: Βασίλης Βλάχος), Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, ΤΚ 11252, Αθήνα

Πότε: Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024, στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών, αμεα, ομαδικό άνω των 6 ατόμων, άνεργοι, ατέλειες ΣΕΗ, ΠΕΣΥΘ)

Προσφορά προπώλησης MORE: 9 ευρώ (αντί για 12 ευρώ) https://www.more.com/theater/offer/smyrni-manitsa-mou-ta-paidia-tou-polemou/

Κρατήσεις στο more.com και στο ταμείο του θεάτρου τηλ. 212 100 7079, 6944 898482)