Διαγωνισμός για την παράσταση «Κέννυ & Φενού»
24 Μαΐου 2024
«Ο Παππούς έχει Πίεση» στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
24 Μαΐου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Κέννυ & Φενού»
24 Μαΐου 2024
«Ο Παππούς έχει Πίεση» στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
24 Μαΐου 2024

 

«Πορτρέτα του εαυτού μας»

Eμπνευσμένο από την έκθεση
«Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα»

 

 

Με αφορμή την έκθεση «Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα» που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 30 Μαϊου έως τις Νοεμβρίου 2024, το φετινό summer camp με τίτλο «Πορτρέτα του εαυτού μας» είναι αφιερωμένο στη μεγάλη Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα. Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

Ποιος είμαι; Πώς μπορώ να αναπαραστήσω τον εαυτό μου με χρώματα και μπογιές; Τι σχήματα και τι γραμμές έχουν τα συναισθήματά μου; Πώς γνωστοί καλλιτέχνες του 20ου αιώνα έχουν αναπαραστήσει τον εαυτό τους; Αν ήμουν ήρωας ταινίας, ποιος θα ήμουν; Αν είχα σούπερ δυνάμεις, ποιες θα ήταν αυτές και πώς θα τις χρησιμοποιούσα; Αν ήμουν ένας κακός από μια ταινία ή ιστορία, ποιος θα ήμουν;

Αυτά και άλλα ερωτήματα, θα απαντήσουν τα παιδιά σε αυτή την πολύ γεμάτη και δημιουργική εβδομάδα. Οδηγός μας στις αναζητήσεις θα είναι τα παιχνίδια, η μουσική και ο χορός. Στο τέλος της εβδομάδας, θα παρουσιαστούν τα έργα των παιδιών σε μια έκθεση που θα τη στήνουν μέρα με τη μέρα.

 

 

Το φετινό Summer Camp θα πραγματοποιηθεί σε 7 πενθήμερα: 17-21/6, 24-28/6, 1-5/7, 8-12/7, 15-19/7, 22-26/7 και 29/7-2/8, με το εξής πρόγραμμα:

1η μέρα
Ποιος είμαι;
Ποιος είμαι; Ποιος θα ήθελα να είμαι σήμερα; Πώς η καλλιτέχνης Cindy Sherman φωτογράφιζε τον εαυτό της σε διαφορετικά μέρη και με διαφορετικούς τρόπους; Πώς ο Picasso και η Frida Kahlo ζωγράφιζαν τον εαυτό τους; Τα παιδιά θα μυηθούν στην τεχνική του πορτρέτου, θα φωτογραφηθούν σε ρόλους που θα επιλέξουν και θα ζωγραφίσουν τους εαυτούς τους όπως θέλουν. Έμπνευσή μας θα είναι ταινίες, όπου οι ήρωες/ηρωίδες ψάχνουν να βρουν ποιοι/ες είναι μέσα από περιπέτειες και δοκιμασίες, όπως το Encanto, το Sing και η Moana.

2η μέρα
Πώς αισθάνομαι;
Πώς αισθάνομαι όταν κάτι με ενθουσιάζει; Τι χρώμα έχει ο φόβος; Τι σχήμα έχει η χαρά; Τα ειδώλια εκφράζουν συναισθήματα; Ποιο στοιχείο της φύσης είναι ο θυμός; Τα παιδιά θα περιηγηθούν στον κήπο, θα ψάξουν και θα βρουν τα κατάλληλα υλικά και θα παίξουν με τα σχήματα και τα χρώματα για να φτιάξουν τεράστια κολάζ που θα αναπαριστούν τα συναισθήματά τους. Έμπνευση τους, τα εκθέματα στις συλλογές του Μουσείου και οι ταινίες Inside out, Frozen και Elemental.

3η μέρα
Ποιος κακός θα ήμουν;
Αν ήμουν κακός σε μια ιστορία ή μια ταινία, ποιος θα επέλεγα να είμαι; Ποια θα ήταν η δύναμη και τα όπλα μου; Με έμπνευση την πρακτική μιας φυλής στην Παπούα Νέα Γουινέα που φτιάχνουν τρομακτικές μάσκες για να διώξουν τους εχθρούς τους, τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους «τρομακτικές» πήλινες μάσκες. Οι ταινίες που θα μας καθοδηγήσουν θα είναι οι Εγώ ο Απαισιότατος, τα Κακά Παιδιά και το Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας.

4η μέρα
Ποιος είναι απέναντι μου;
Αν σκίτσαρα κάποιον, πού θα τον σκίτσαρα; Στο Μουσείο, στον κήπο ή στο εργαστήριο; Κι αν με σκίτσαρε κάποιος άλλος, πού θα επέλεγα να καθίσω; Τα παιδιά θα πειραματιστούν και θα εξασκηθούν με την τεχνική του γρήγορου σκίτσου. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά θα σκιτσάρουν ο ένας τον άλλον σε διαφορετικά μέρη του Μουσείου και, μετά, θα τα ζωντανέψουν με διαφορετικούς τρόπους. Η έμπνευσή μας θα έρθει από παλιές ταινίες της Walt Disney, όπως ο Πίτερ Παν, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και η Χιονάτη.

5η μέρα
Ποιος σούπερ-ήρωας θα ήμουν;
Αν ήμουν ένας σούπερ-ηρωας/ίδα, ποιος/α θα ήμουν; Ποιες θα ήταν οι δυνάμεις μου; Ποιον θα πολεμούσα; Με έμπνευση τα κόμιξ και τα γιαπωνέζικα μάνγκα, τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους κόμικ με τον σούπερ-ήρωά τους. Διάφορα κόμικ που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, όπως ο Αστερίξ και ο Σπάιντερμαν, αλλά και ταινίες, όπως οι Απίθανοι, θα μας δώσουν πολλές ιδέες για να ζωντανέψουμε τον σούπερ-ήρωα μας.

Ελάτε να παίξουμε και να δημιουργήσουμε!

 

 

Πληροφορίες για το Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πού: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4

Επτά πενθήμερα: 17-21/6, 24-28/6, 1-5/7, 8-12/7, 15-19/7, 22-26/7 και 29/7-2/8

Ώρες: 09:00-15:00 (κάθε μέρα, με 2 διαλείμματα για ελαφριά γεύματα που τa παιδιά θα έχουν μαζί τους από το σπίτι).

Ηλικίες: 6 (Α Δημοτικού)-11 ετών

Το Summer Camp απευθύνεται σε ελληνόφωνα παιδιά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συντελεστές
Δέσποινα Σακελλαρίου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος
Φωτεινή Γκουντοπούλου, Παιδαγωγός-Μουσειοπαιδαγωγός
Όλια Ντακογιάννη, Μουσειοπαιδαγωγός-Μουσικός

Κόστος: 120 ευρώ το πενθήμερο

Πληροφορίες: Τ. 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00

Αγορά εισιτηρίων στο https://cycladic.gr/summer-camp/

 

Το Summer Camp υλοποιείται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, Στρατηγικού Συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Raycap, Υποστηρικτή των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.