«If I Can Not Dance, I Will Not Be a Part of Your Revolution» από τη Μαρία Κολιοπούλου

«Ασανσέρ»: μια Ποπ Τραγωδία του Σταυριανού Κιναλόπουλου 
21 Μαΐου 2024
Η παράσταση «Βότκα Μολότοφ» σε καλοκαιρινή περιοδεία
21 Μαΐου 2024
«Ασανσέρ»: μια Ποπ Τραγωδία του Σταυριανού Κιναλόπουλου 
21 Μαΐου 2024
Η παράσταση «Βότκα Μολότοφ» σε καλοκαιρινή περιοδεία
21 Μαΐου 2024

 

 

Η παράσταση χορού με τίτλο «If I Can Not Dance, I Will Not Be a Part of Your Revolution», παρουσιάζεται από τις 23 έως τις 26 Μαΐου στο χώρο press.a

 

If I Can Not Dance, I Will Not Be a Part of Your Revolution
Ένα έργο για 13 χορεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων με οπτική, κινητική αναπηρία και χωρίς.

If I Can Not Dance, I Will Not Be a Part of Your Revolution
Μια φράση που αφορά στην ελευθερία του ανθρώπου να απολαμβάνει την ζωή ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές ενός αγώνα.

If I Can Not Dance, I Will Not Be a Part of Your Revolution
Ένα χορογραφικό έργο για την ανθρώπινη κατάσταση.

 

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, η Μαρία Κολιοπούλου συμπράττει με 13 ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων – με οπτική, κινητική αναπηρία και χωρίς, αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής, της έκθεσης, της δημιουργίας, της παρουσίας.

Το If I Can Not Dance, I Will Not Be a Part of Your Revolution πραγματεύεται την σύνδεση μεταξύ των 13 γυναικών, την συλλογική τους διαδικασία ως μια πορεία επαναδιαπραγμάτευσης και αλληλοϋποστήριξης. Εστιάζει στην συμπόρευσή τους σε έναν κοινό τόπο, εφευρίσκοντας έναν κοινό χρόνο, αναγνωρίζοντας την πολλαπλότητα και την ετερότητα των σωμάτων τριγύρω τους προκειμένου να πορευτούν από κοινού. Η πορεία αυτή είναι μια συλλογική πορεία ενδυνάμωσης, φροντίδας και ενθάρρυνσης προκειμένου η κάθε θηλυκότητα να βρεθεί σε ένα ασφαλές πεδίο που την εμπνέει να ξεδιπλωθεί.

Το θρόισμα των λέξεων που χρησιμοποιείται στην παράσταση είναι ένας τελετουργικός μηχανισμός στην αναζήτηση μιας ουτοπίας. Υποκινεί και υποστηρίζει ένα ηχητικό τοπίο όπου το ανοίκειο γίνεται οικείο, όπου αντίληψη, μνήμη και φαντασία βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση, εκεί όπου το πεδίο της ατομικής παρουσίας συναντάται με συλλογικές εικόνες επιτρέποντας σε έναν άλλο κόσμο γυναικείας απόλαυσης και αλληλεγγύης να αναδυθεί.

Η Μαρία Κολιοπούλου συνεχίζει την ερευνητική της διαδικασία των τελευταίων ετών πάνω στην αναπνοή, την φωνή και την κίνηση, έχοντας σταθερούς συνεργάτες και συνοδοιπόρους. Στην παράσταση If I Can Not Dance, I Will Not Be a Part of Your Revolution εστιάζει στην αναζήτηση της απόλαυσης του εαυτού και των άλλων σε ένα κοινό τόπο που δημιουργείται στην πορεία, ενώ θέτει τις βάσεις της απόλαυσης του κόσμου σε μια συμμετοχική διαδικασία κυκλικής θέασης, χωρίς αποστάσεις και διαχωρισμούς.

 

 

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαρία Κολιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Είναι ιδρυτικό μέλος και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Φεστιβάλ Αθηνών, Αρχαιολογικός χώρος των Αστικών Πυλών Πειραιά, Μουσείο Μπενάκη, ΑΣΚΤ) και έχουν ταξιδέψει σε Αλγέρι, Βουδαπέστη, Βιέννη, Κολωνία, Κάρλσταντ, Λιουμπλιάνα, Σάλτσμπουργκ, Στοκχόλμη, Χάγη. Βραβεύθηκε με το Tanzrecherche 2023 από το NRW KULTURsekretariat , Ministerium fur Kultur und Wissenschaft des Landes Nordrhein-Westfalen για την έρευνα του έργου της Dancing (fancy). Έχει βραβευθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στο Αλγέρι (2013) και στο New Europe Festival στην Πράγα (2008) με το Jarmila Jeřábková award. Με δύο καλλιτεχνικές κατοικίες στο Μάλμε, Σουηδία ξεκίνησε το σόλο έργο Made με την υποστήριξη του Διεθνούς Προγράμματος Χορού της Σουηδίας. Έχει προσκληθεί ως χορογράφος από το Belgrade Dance Institute, την Editta Brown Company, την Stopgap dance company. Έχει συνεργαστεί με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στα προγράμματα Unlimited Access και iDance: Dance without discriminations, στο Europe Beyond Access.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «If I Can Not Dance, I Will Not Be a Part of Your Revolution»

Ιδέα, Χορογραφία: Μαρία Κολιοπούλου
Σύμβουλος δραματουργίας: Μπετίνα Παναγιωτάρα
Φωνητική προετοιμασία – Φωνητική δραματουργία: Άννα Παγκάλου
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Ισιδώρου
Σχεδιασμός φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος
Επιμέλεια Κοστουμιών: Ελευθερία Αράπογλου – digitaria
Καλλιτεχνική συνεργασία: Μαρίζα Βινιεράτου
Φωτογραφίες: Ελπίδα Τέμπου
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Αβραμοπούλου, Αγγελική Αναργύρου, Άννα Βεκιάρη, Κατερίνα Γεβετζή, Χριστίνα Ζαχαρία, Χριστιάννα Ηλιοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Ραλλού Καρέλλα, Ειρήνη Μωραϊτέλλη, Αναστασία Μπρουζιώτη, Ινώ Ρήγα, Ντέμη Παπαθανασίου, Ισμήνη Slijper.
Οργάνωση παραγωγής: cultopia, Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα
Εκτέλεση παραγωγής: Έλενα Νοβάκοβιτς
Παραγωγή: Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα

Το έργο επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

* Η παράσταση δανείζεται τον τίτλο της από την Emma Goldman, από το Interview Choreographies, Jacques Derrida and Christie V. Mcdonald, DIACRITICS Vol. 12 Pp. 66-76, 1982 by The Johns Hopkins University Press

 

Πού: press.a Λεωφ. Ηρακλείου 133, Νέα Ιωνία 111 43, 1ος όροφος (στάση ΗΣΑΠ Περισσός, Γραμμή 1)

Πότε: από 23 έως 26 Μαίου 2024, στις 21.00

Προβλεπόμενη διάρκεια: 45 λεπτά

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος)

Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο  https://www.more.com/dance/if-i-can-not-dance/?newlayout=true

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6946 896024

Ο χώρος είναι προσβάσιμος, δεν διαθέτει τουαλέτες ΑΜΕΑ.