Είδαμε την παράσταση «Στη σκιά του Λούσια»

«Μήλα, Ζάχαρη, Κανέλα» – Το Παιχνίδι: Η πρώτη παιδική παράσταση που έγινε παιχνίδι-application
16 Μαΐου 2024
«Glorious Epic» της Σοφίας Μαυραγάνη στο Alcatraz Club
17 Μαΐου 2024
«Μήλα, Ζάχαρη, Κανέλα» – Το Παιχνίδι: Η πρώτη παιδική παράσταση που έγινε παιχνίδι-application
16 Μαΐου 2024
«Glorious Epic» της Σοφίας Μαυραγάνη στο Alcatraz Club
17 Μαΐου 2024

 

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μια παράσταση γεμάτη τρυφερότητα ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον. Η Ρηνιώ Κυριαζή στην αναμέτρησή της με τον Λούσια μας άφησε μαγεμένους, με την ερμηνεία της και τη συνολική παρουσίαση της παράστασης «Στη σκιά του Λούσια».

Ένας μαγικός κόσμος απλώνεται μπροστά στα μάτια μας, μέσα από τη μουσική, το θέατρο σκιών, τους φωτισμούς και την αφήγηση ενός ηθοποιού. «Ο Λούσιας» του ζωγράφου και συγγραφέα Νίκου Χουλιαρά, ζωντανεύει μέσα από τις φιγούρες των έργων του. Ο Λούσιας, ο ήρωας του εν λόγω μυθιστορήματος του Χουλιαρά είναι ο λωλός της πόλης, ο αδύναμος στα μυαλά, ο αλαφροΐσκιωτος. Τι κάνει όμως η Ρηνιώ Κυριαζή, η οποία υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία, για να παρουσιάσει αυτό το παιδί που ζει μια πολύ δύσκολη ζωή αλλά δεν συμβιβάζεται; Με έναν έξυπνο συνδυασμό του θεάτρου σκιών και της αφήγησης παρουσιάζει τις περιπέτειες του Λούσια, σε μια παράσταση που μας πλημμύρισε συναισθήματα.

 

 

Ο Παίχτης Θεάτρου Σκιών Άθως Δανέλλης συμβάλλει τα μέγιστα με την αναπαράσταση της ζωής του Λούσια στο μπερντέ, όπου πάνω στο λευκό πανί «παίζει» με τις σκιές, με τις φιγούρες, με τους ήχους καθώς και με τα ζωγραφικά έργα του Νίκου Χουλιαρά, τα οποία παρουσιάζονται και στο φουαγιέ του θεάτρου Θησείον. Την εικαστική επιμέλεια της παράστασης έχει κάνει η κόρη του ζωγράφου, Σοφία Χουλιαρά, ενώ μαζί με τη Ναταλία Μαντά υπογράφει και τη σκηνογραφία. Πολύ ωραίο στοιχείο τα πολλά μέτρα φωτογραφικού φιλμ, που όπως φωτίζονται μοιάζουν σαν να διηγούνται καρέ καρέ τη παράξενη ζωή του Λούσια. Η ατμοσφαιρική αίσθηση, δημιουργείται και από τις σκιές και τα φώτα της Στέβης Κουτσοθανάση, όπως και από τις μουσικές συνθέσεις του Νίκου Βελιώτη.

 

 

 

Η τραγική φιγούρα του Λούσια, αναβιώνει μέσα από την ερμηνεία της Ρηνιώς Κυριαζή, η οποία εντυπωσιάζει με τη στάση του σώματός της, με τον τρόπο που κινείται και μιλάει, με τις εκφράσεις του προσώπου της και πραγματικά μας μεταφέρει σε έναν άλλο ονειρικό κόσμο. Βάζει και βγάζει ένα πλεκτό σκουφάκι, άλλοτε για να τη δούμε ως Λούσια άλλοτε ως τη μητέρα του και μέσα στο φολιδωτό της παλτό, κρύβει μικρά μυστικά που μας τα αποκαλύπτει κατά τη διάρκεια της αφήγησης των περιπετειών του παιδιού. Πρόκειται για μια παράσταση που δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και δουλειά και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα «Στη σκιά του Λούσια».

 

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Στη Σκιά του Λούσια»

Ο Λούσιας του Νίκου Χουλιαρά ζωντανεύει μέσα από τις φιγούρες των έργων του

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή
Εικαστική επιμέλεια – Φωτογραφίες: Σοφία Χουλιαρά
Σκηνογραφία: Σοφία Χουλιαρά – Ναταλία Μαντά
Μουσική σύνθεση: Νίκος Βελιώτης
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Παίχτης Θεάτρου Σκιών: Άθως Δανέλλης
Ηθοποιός: Ρηνιώ Κυριαζή
Συνεργάτης σκηνής: Δέσποινα Χαλκορόκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Χαλκορόκα
Γραφιστική επιμέλεια: Παναγιώτης Ανδριανός
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Παπαϊωάννου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Άλκη

 

Πού: Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή

Πότε: από 9 Μαΐου 2024 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.00. Έως 16 Ιουνίου 2024

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο), 10 ευρώ (ομαδικό)

Εισιτήρια Early Bird στην τιμή των 10€ μέσω MORE.COM μέχρι και τις 8 Μάϊου

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/sti-skia-tou-lousia/

 

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Περισσότερα για την παράσταση

Το έργο του Νίκου Χουλιαρά είναι ένας κόσμος ολόκληρος. Ζωγράφος, συγγραφέας, ποιητής και μουσικός δημιουργεί ένα μαγικό, σκοτεινό, προσωπικό σύμπαν. Έναν τόπο που συνομιλεί με τη μνήμη, την ομορφιά, την πληγή. Η εικαστικός Σοφία Χουλιαρά (η κόρη του Νίκου) δημιουργεί μορφές, τοπία και περιβάλλοντα που ξεπηδούν από τα έργα του – φιγούρες και καλύβες ενός παράξενου θεάτρου σκιών. Ο Λούσιας καθρεφτίζεται σε ένα παράθυρο – μπερντέ, παίρνει μορφή από τη Ρηνιώ Κυριαζή που συνομιλεί με τη χάρτινη, δισδιάστατη μορφή του, που εμψυχώνει ο Άθως Δανέλλης. Η μουσική του Νίκου Βελιώτη διαστέλλει τον χρόνο και τον χώρο, ενώνει ή διασπά τα κομμάτια. Οι φωτισμοί της Στέβης Κουτσοθανάση μεγαλώνουν τις αντιθέσεις ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.

Ο ζωγράφος Χρήστος Σαμαράς σημειώνει: Ο Χουλιαράς αρέσκεται να βάζει κωμικές φιγούρες στη ζωγραφική του καθώς και τη δική του που τη σαρκάζει, τη γελοιοποιεί, τη συμπιέζει, την κάνει γκροτέσκα, της αφαιρεί την ύλη και εν τέλει την κάνει σκιά. Μια σκιά άλλοτε καθηλωμένη κάτω από το φως της σελήνης, άλλοτε να γλιστράει πάνω σε επικλινή εδάφη, σε τοίχους, σε ταβάνια, άλλοτε να τρέχει με προτεταμένα τα χέρια όπως κάνουν τα παιδάκια για να προφυλαχτούν όταν τα κυνηγούν μέσα στη νύχτα. Μαύρες φιγούρες που δεν διακρίνεις χαρακτηριστικά, σαν να είναι πίσω από μπερντέδες και να κρυφοκοιτάζουν ή κρυφομιλούν ή συνωμοτούν, ποιος ξέρει. Δεν γνωρίζεις αν είναι δυο σκιές ή δυο φιγούρες, είναι ένα και το αυτό και κάπου στην άκρη βάζει να προπορεύεται ένα ζώο ακαθόριστο. Να είναι άραγε το ζώο που περιέχουμε;

Λούσιας: Μπορεί να ’μαι κανένας άλλος και να μην το ξέρω…