Τα «Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
16 Μαΐου 2024
«Κάτοικοι της Σκηνής: Λεκτικές δράσεις και άλλα εργαλεία ηθοποιών»: πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Λεοντάρη
16 Μαΐου 2024
Τα «Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
16 Μαΐου 2024
«Κάτοικοι της Σκηνής: Λεκτικές δράσεις και άλλα εργαλεία ηθοποιών»: πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Λεοντάρη
16 Μαΐου 2024

 

 

Η παράσταση του πρωτότυπου και πολυεπίπεδου θεατρικού έργου «Διάφανος Ύπνος», ανεβαίνει από τις 15 Μαΐου στο Θέατρο Άλφα σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου, η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο «Τα όνειρα στο τρίτο Ράιχ» της Charlotte Beradt (Εκδόσεις Άγρα 2015). Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Τάσος Σωτηράκης, Τζίνυ Παπαδοπούλου, Μάρω Παπαδοπούλου, Σοφίνα Λαζαράκη, Γιάννης Μπουραζάνας, Γιάννης Τσότσος.

 

 

Από το 1933 έως το 1939 η Γερμανοεβραία δημοσιογράφος Charlotte Beradt, συγκέντρωσε περί τα 300 όνειρα Γερμανών πολιτών, γιατρών, νοικοκυρών, εφήβων, δημοσιογράφων και άλλων, Εβραίων και μη, που ζούσαν, όπως και η ίδια, κάτω από την πραγματικότητα του πρώιμου Τρίτου Ράιχ, αναδεικνύοντας το ερώτημα κατά πόσο υπό το ναζιστικό καθεστώς ο ύπνος ήταν πράγματι ιδιωτική υπόθεση. Τα όνειρα προσλαμβάνουν έτσι χαρακτήρα ιστορικής πηγής και αφηγούνται τη ζωή υπό τη μόνιμη απειλή της τρομοκρατίας, άλλοτε μοιάζοντας να αντλούν έμπνευση από τις σκοτεινές εικόνες του Κάφκα και άλλοτε προαναγγέλλοντας τον εφιάλτη του οργουελικού Μεγάλου Αδελφού.

 

 

Τα όνειρα προσλαμβάνουν έτσι χαρακτήρα ιστορικής πηγής, άλλοτε μοιάζοντας να αντλούν έμπνευση από τις σκοτεινές εικόνες του Κάφκα και άλλοτε προαναγγέλλοντας τον εφιάλτη του οργουελικού Μεγάλου Αδελφού.

Τα όνειρα καταδεικνύουν μέχρι τίνος βαθμού είναι ικανό να ασκήσει έλεγχο ένα ολοκληρωτικό καθεστώς πάνω στον πολίτη, δεδομένου ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν οι άνθρωποι υποτίθεται πως είναι μόνοι με τον εαυτό τους, η τρομοκρατία και η προπαγάνδα εισέβαλλαν άλλοτε απροκάλυπτα και άλλοτε ύπουλα στα όνειρά τους για να τους συνθλίψουν.

 

 

Η παράσταση παρακολουθεί την πορεία πέντε ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικής κοινωνικής θέσης και διαφορετικών απόψεων που συναντώνται κάθε χρόνο από το 1933 μέχρι το 1939 στην ετήσια χοροεσπερίδα της μικρής τους πόλης στην Βόρεια Γερμανία για να χορέψουν Swing και Charleston και αναβιώνοντας μια παλιά μεσαιωνική παράδοση να μοιραστούν κάποιο όνειρο τους από την χρονιά που πέρασε.

 

 

Σιγά σιγά ο τρόμος, η απόγνωση και η φρίκη εισβάλλουν στον ύπνο των ανθρώπων και τους καθιστούν ευάλωτους στον έλεγχο και την τιμωρία από την ναζιστική εξουσία που παραμονεύει. Η υποψία που διαπερνά τις επί σκηνής σχέσεις, δεν αφορά μόνο τις πράξεις ή τις θέσεις τους – αλλά αυτό που θα μπορούσε να κάνει, να σκεφτεί ή να ονειρευτεί, με συνέπεια καμιά συμπεριφορά ακόμα και η πιο «υποδειγματική», να μην καθιστά κάποιον υπεράνω υποψίας: η μοναδική επιλογή που έχει το άτομο για να επιβιώσει είναι να ευθυγραμμιστεί με το καθεστώς, ακόμα και όταν ονειρεύεται.

Ταυτόχρονα ένας αφηγητής μας εισάγει στις αλλαγές που συμβαίνουν στην ζωή τους μεταφέροντας μας πραγματικά γεγονότα της εποχής και αλήθειες για τους ήρωες που δεν τους επιτρέπεται να μοιραστούν μεταξύ τους.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Διάφανος Ύπνος»

Συγγραφέας του βιβλίου Charlotte Beradt

Μεταφραστής: Γιάννης Καλιφατίδης

Σκηνοθέτης: Σταύρος Στάγκος

Δραματουργία- συγγραφική ομάδα: (κατά αλφαβητική σειρά) Αλέξης Αλάτσης, Νατάσα Κοσμίδου, Έρση Νιαότη, Σταύρος Στάγκος

Σκηνογράφος: Δάφνη Φωτεινάτου
Ενδυματολόγος: Νατάσσα Δημητρίου
Φωτιστής: Γιώργος Αγιαννίτης
Χορογράφος- κίνηση: Κική Μπάκα
Συνθέτης: Σαβίνα Γιαννάτου
Βοηθός σκηνοθέτης: Μαριάννα Καραστάθη

Ηθοποιοί: Τάσος Σωτηράκης, Τζίνυ Παπαδοπούλου, Μάρω Παπαδοπούλου, Σοφίνα Λαζαράκη, Γιάννης Μπουραζάνας, Γιάννης Τσότσος

 

Πού: Θέατρο Άλφα, 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα

Πότε:

15 Μαΐου 18.00 και 21.00
16 Μαΐου 21.00

22 Μαΐου 18.00 και 21.00
23 Μαΐου 21.00

29 Μαΐου 18.00 και 21.00
30 Μαΐου 21.00

4 Ιουνίου 18.00 και 21.00
11 Ιουνίου 18.00 και 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/diafanos-ypnos/

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 40 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Η παράσταση έχει λάβει επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ