Spring Music Festival στον Μικρό Κεραμεικός
25 Απριλίου 2024
Η Βίλια Χατζοπούλου γράφει και σκηνοθετεί το «Χρόνος Χώμα Νερό»
26 Απριλίου 2024
Spring Music Festival στον Μικρό Κεραμεικός
25 Απριλίου 2024
Η Βίλια Χατζοπούλου γράφει και σκηνοθετεί το «Χρόνος Χώμα Νερό»
26 Απριλίου 2024

Η Μυρτώ Κουλουρίδη ερμηνεύει το μονόλογο «Girls & Boys» που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Πάνω Σπίτι. (Φωτογραφίες: Γιάννης Χαριτίδης).

 

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μπήκα σε ένα νεοκλασικό σπίτι, στον αριθμό 37 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το οποίο είναι ένα διαμαντάκι στο πολύβουο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για Το Πάνω Σπίτι, ένα εναλλακτικό στέκι καλλιτεχνών και έδρα του καλλιτεχνικού συλλόγου «Το Πάνω Σπίτι».

Μια αναπάντεχη έκπληξη με περίμενε στον πρώτο όροφο και συγκεκριμένα η παράσταση «Girls & Boys» που παρουσιάζει η Μυρτώ Κουλουρίδη σε αυτό το μοναδικής αισθητικής χώρο.

 

 

 

Η Μυρτώ Κουλουρίδη, επέλεξε το κείμενο του Ντένις Κέλι και μέσα από την ηρωίδα που ερμηνεύει, καλεί τους θεατές να συμμετέχουν σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση άνευ προηγουμένου. Ακόμα και αν κάποιος έχει διαβάσει το έργο του βραβευμένου με Τόνι συγγραφέα, ο τρόπος που η Μυρτώ Κουλουρίδη έχει σκηνοθετήσει τον εαυτό της και τον χαρακτήρα που υποδύεται, αγγίζει γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, καθώς η ηθοποιός διηγείται την εξέλιξη της ζωής της ηρωίδας της. Από το ένα λεπτό στο άλλο, τα πάντα ανατρέπονται, η ιστορία αλλάζει δραματικά και ως θεατές μένουμε να ακούμε τα γεγονότα της εφιαλτικής πορείας μιας παθιασμένης σχέσης.

Γάμος, παιδιά, οικογένεια, μια επιτυχημένη καριέρα από την πλευρά της συζύγου, μια άλλη καριέρα που καταρρέει από την πλευρά του συζύγου και ένα διαζύγιο που μοιάζει φυσιολογικό. Τίποτα δεν προμηνύει το τελικό δραματικό γεγονός στη ζωή αυτής της γυναίκας.

 

 

Η Μυρτώ Κουλουρίδη προσεγγίζει τη γυναίκα που ερμηνεύει από μια ρεαλιστική οπτική, τόσο ερμηνευτικά όσο και σκηνοθετικά, που σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό φωτισμού του Βασίλη Κλωτσοτήρα και τη μουσική και το sound design του Άγγελου Λιάρου Κόπολα, δίνει ένα σχεδόν μυσταγωγικό αποτέλεσμα. Η ηθοποιός ερμηνεύει αυτή τη γυναίκα με απλότητα και ηρεμία, έχει καταπληκτικές διακυμάνσεις στη φωνή της όταν απευθύνεται στα παιδιά της και εντυπωσιάζει με την αφήγησή της που μιλάει στην καρδιά των θεατών. Είναι πολύ ισχυρός ο αντίκτυπος που φτάνει στο κοινό, αφενός από το ίδιο το κείμενο, αφετέρου από την ερμηνεία της ηθοποιού, η οποία βρίσκεται στη σκηνή για περίπου μια ώρα και παλεύει με τη ζωή της ηρωίδας. Καταφέρνει να μας κρατάει σε συνεχή εγρήγορση, καθώς κάθε λεπτό αποκαλύπτει και κάτι καινούργιο.

Είναι στιγμές που όσα λέγονται επί σκηνής, είναι αδύνατο να τα κατανοήσει ανθρώπινος νους. Είναι στιγμές που μια σχέση ζωής ξεκινάει τόσο καλά, με απίστευτη αγάπη και έρωτα, ωστόσο κάτι συμβαίνει στην πορεία και τα πάντα ανατρέπονται. Και τι ανατροπή, αυτό που έχει συμβεί στη ζωή της ηρωίδας του Ντένις Κέλι και τι καταπληκτικά που το έχει μεταφέρει η Μυρτώ Κουλουρίδη επί σκηνής. «Δε θυμάμαι πότε τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν κατά διαόλου, θυμάμαι όμως ότι βρέθηκα ξαφνικά μέσα σε αυτή την κατάσταση» λέει χαρακτηριστικά.

Όσο φέρνω την παράσταση στο μυαλό μου, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι η Μυρτώ Κουλουρίδη επέλεξε πολύ σοφά να παρουσιάσει αυτό το έργο στο κοινό και να μας φέρει πολύ κοντά της ως θεατές και να μας αποκαλύψει τον κόσμο μιας γυναίκας, που η επαγγελματική της δύναμη στάθηκε τροχοπαίδη στη ζωή της και έκανε έναν άνδρα να την εκδικηθεί με τον χειρότερο τρόπο. Σας θυμίζει κάτι αυτό στο σήμερα;

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Girls & Boys»

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Μυρτώ Κουλουρίδη
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Μουσική – Sound design: Άγγελος Λιάρος-Κόπολα
Επιμέλεια σκηνογραφίας: Νατάσσα Παπαστεργίου
Επιμέλεια κίνησης: Πένυ Διαμαντοπούλου
Artwork: Γιώργος Γούσης
Trailer – Φωτογραφίες: Γιάννης Χαριτίδης
Διεύθυνση Παραγωγής και Επικοινωνίας: LibrArt Performing Arts Ensemble

 

Πού: Το Πάνω Σπίτι, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 37

Πληροφορίες: 6986 614274

Πότε: από 18 Μαρτίου 2024 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/girls-boys-tou-dennis-kelly-to-pano-spiti/