Μαριλένα Καβάζη: «Η ουσία του έργου “Κυνήγι Αρουραίων” είναι ότι το να δείξεις τον εαυτό σου όπως πραγματικά είσαι είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο»

Ημερίδα «Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος»
23 Απριλίου 2024
«Μαρίκες»: μια επί σκηνής συνάντηση για τις έμφυλες διακρίσεις
23 Απριλίου 2024
Ημερίδα «Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος»
23 Απριλίου 2024
«Μαρίκες»: μια επί σκηνής συνάντηση για τις έμφυλες διακρίσεις
23 Απριλίου 2024

Η Μαριλένα Καβάζη ερμηνεύει στην παράσταση «Κυνήγι Αρουραίων» που σκηνοθετεί ο Martin Scharnhorst στο Studio Μαυρομιχάλη.

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Πρόκειται για ένα κείμενο που όταν πρωτοανέβηκε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο κοινό και στον Τύπο. Η Μαριλένα Καβάζη μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Κυνήγι Αρουραίων» που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 9 Μαΐου στο Studio Μαυρομιχάλη. Η ηθοποιός εξηγεί το θέμα του έργου του αυστριακού συγγραφέα Πέτερ Τουρίνι και μιλάει για τη συνεργασία της με τον επίσης αυστριακό σκηνοθέτη της παράστασης Martin Scharnhorst.

 

 

«Είναι ένα κείμενο που δεν έχει ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα, δεν είναι καινούργιο, μάλιστα όταν πρωτοπαίχτηκε το 1971 στο βιεννέζικο Volkstheater, θεωρήθηκε σκάνδαλο στην κοινωνία της Βιέννης. Μετά παίχτηκε σε πολλές χώρες, μέχρι και την Ιαπωνία, ωστόσο για κάποιο λόγο δεν παίχτηκε ποτέ στην Ελλάδα» λέει η ηθοποιός Μαριλένα Καβάζη.

«Ο συγγραφέας Πέτερ Τουρίνι, έγραψε αυτό το κείμενο κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Ρόδο. Η ιστορία διαδραματίζεται ανάμεσα σε ένα νεαρό ζευγάρι που βγαίνει το πρώτο του ραντεβού. Είναι αρκετά αντισυμβατικοί και οι δύο, εμφανισιακά έχουν τα κλισέ της εποχής μας, δηλαδή “Αυτός” είναι ένας μάτσο άνδρας και “Αυτή” μια γυναίκα που την ενδιαφέρει αρκετά η εξωτερική της εμφάνιση. Στο πρώτο αυτό ραντεβού συνειδητοποιούμε ότι αυτός ο τύπος την έχει πάει σε ένα πολύ περίεργο μέρος, σαν μια χωματερή, ένα μέρος καθόλου ρομαντικό, αντιθέτως πολύ σκληρό και άχρονο. “Αυτός” λοιπόν συχνάζει εκεί για να σκοτώνει αρουραίους, εξού και ο τίτλος της παράστασης “Κυνήγι Αρουραίων”.
Θέλει να βγάλει το ένστικτό του, τη βία του, μάλιστα λέει κάποια στιγμή στο έργο “είμαι άνδρας και πρέπει να σκοτώνω, το καταλαβαίνεις; Και γι’ αυτό έρχομαι εδώ, γιατί αν σκοτώσω κανέναν άνθρωπο θα πάω στη στενή”. “Αυτή” έχει παγώσει στην αρχή, δεν ξέρει αν όλο αυτό είναι επικίνδυνο, “Αυτός” όμως θέλει να γνωρίσει αυτή τη γυναίκα».

 

Δύο άνθρωποι σχεδόν γυμνοί, ο ένας απέναντι από τον άλλο

«Όσο πλέκεται αυτό το πρώτο ραντεβού, η πρώτη τους συνάντηση, σταδιακά αποκαλύπτει ο ένας στον άλλον πράγματα για να τον δει “γυμνό”. Όλο το έργο κινείται γύρω από το ζήτημα του πόσο επιτρέπω να με δεις στα αλήθεια, να με γνωρίσεις στα αλήθεια» συνεχίζει η Μαριλένα Καβάζη. «Πόσο όλα αυτά που έχουμε πάνω μας, είτε μεταφορικά με φίλτρα και photoshop είτε πραγματικά που κουβαλάμε πάνω μας, από extentions στα μαλλιά μέχρι ψεύτικες βλεφαρίδες, γιατί παίζουν όλα αυτά στο έργο, δεν σου δείχνω ποια είμαι στα αλήθεια και δεν μου δείχνεις και εσύ ποιος είσαι.

Στο τέλος, υπάρχει μια έντονη έλξη μεταξύ τους αλλά και μια έντονη βία. Θέλω να σε γνωρίσω, αλλά αν δεν σε γνωρίσω όπως θέλω, δεν ξέρω τι θα γίνει. Και οι δύο μπαίνουν σε αυτόν το χορό που έχει και πολύ χιούμορ, το έχει σκηνοθετήσει αρκετά χιουμοριστικά ο Martin Scharnhorst και στο τέλος καταλήγει σε ένα άγριο στριπτήζ μεταξύ τους. Μένουν σχεδόν γυμνοί, ο ένας απέναντι από τον άλλο, μέχρι που περνάνε κάποιοι φύλακες που φρουρούν την περιοχή και τότε έχουμε μια μεγάλη ανατροπή».

 

 

Μια ψηφιακή χωματερή

«Ο Martin Scharnhorst είναι ο Αυστριακός σκηνοθέτης που επιλέξαμε γι’ αυτό το αυστριακό έργο και ο ίδιος το έχει σκηνοθετήσει ναι μεν ρεαλιστικά, με τα ρούχα μας, τα extentions, τις ψεύτικες βλεφαρίδες, τα ψεύτικα βυζιά όλα αυτά που βγαίνουν από πάνω μας είναι ρεαλιστικά, ο τόπος όμως που διαδραματίζεται η ιστορία δεν είναι ρεαλιστικός» εξηγεί η Μαριλένα Καβάζη. «Υπάρχουν αρκετά video walls και live videos και ουσιαστικά η χωματερή δεν είναι μια πραγματική χωματερή με οργανικά σκουπίδια αλλά με ψηφιακά σκουπίδια. Βλέπουμε στα video walls να περνάνε από το facebook, από το instagram τους φωτογραφίες και βιντεάκια με φίλτρα, και να πηγαίνουν σε μια ψηφιακή χωματερή.

Με τον σκηνοθέτη Martin Scharnhorst συνεργάζομαι από το 2015, είναι ένας πολύ καλός θεατρικός σκηνοθέτης που έχει δουλέψει σε μεγάλα θέατρα στην Αυστρία και στη Γερμανία και τα τελευταία χρόνια μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας. Μαζί επιλέξαμε αυτό το έργο, ήταν κάπως σαν ένα απωθημένο του να το φέρει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Όταν το διάβασα και εγώ συνειδητοποίησα ότι δεν είναι παλιό, αλλά πολύ σύγχρονο και είναι κρίμα που δεν έχει παιχτεί εδώ, οπότε κάναμε μια αίτηση στο υπουργείο Πολιτισμού και με χαρά δέχτηκαν να χρηματοδοτηθεί.

Όταν ψάχναμε τον χαρακτήρα που θα παίξει τον άνδρα, κάναμε ακρόαση είδαμε αρκετούς άνδρες συναδέλφους, απλά καταλήξαμε στο Φώτη Λαζάρου ο οποίος έχει αυτό το ζωώδες που έχει και ο χαρακτήρας, ενώ είναι ταυτόχρονα και ένας καλός και ευγενικός άνθρωπος. Δεν ψάχναμε να βρούμε έναν μάτσο επιθετικό και αντιπαθητικό ήρωα, θέλαμε έναν ζωώδη και ενστικτώδη άνδρα που να βγάζει μια παιδικότητα και μια καλοσύνη και αυτό το είδαμε αμέσως στον Φώτη. Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή και είμαστε χαρούμενοι για την επιλογή μας.

Η ουσία του έργου “Κυνήγι Αρουραίων” είναι ότι το να δείξεις τον εαυτό σου όπως πραγματικά είσαι, είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Αυτό μου αρέσει στο έργο του Πέτερ Τουρίνι: η αίσθηση ότι ρισκάρεις για να δείξεις στον άλλον ποιος πραγματικά είσαι».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Κυνήγι Αρουραίων»

Κείμενο: Peter Turini
Σκηνοθεσία/ δραματουργική επεξεργασία: Martin Scharnhorst
Μετάφραση: Γιάννα Τσόκου
Σκηνογραφία- σχεδιασμός βίντεο: Γιάννης Κατρανίτσας
Ηχητικός σχεδιασμός: Νάσος Σωπύλης
Φωτογραφίες παράστασης: Δανάη Νικολοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη- χειρισμός βίντεο: Ήρα Macphail
Artwork: Nox Scharnhorst
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Art Obsessions

Παίζουν: Μαριλένα Καβάζη, Φώτης Λαζάρου

 

Πού: θέατρο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα 11472)

Πότε: από Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.00 (για 16 παραστάσεις)

Τιμές εισιτηρίων: 17 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό/ μειωμένο)

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: Στο https://www.more.com/theater/kynigi-arouraion/?newlayout=true  και στο ταμείο του θεάτρου (τηλ. 210 6453330)

Η παράσταση «Κυνήγι Αρουραίων» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με την ευγενική στήριξη και χορηγία επικοινωνίας της αυστριακής πρεσβείας και του ινστιτούτου osd.