Γιώργος Δρίβας: «Το ερώτημα που θέτουν η Άννα και η Μάργκοτ είναι αν μπορούν τα πράγματα να γίνουν με κάποιον άλλον τρόπο, με την αγάπη ίσως;»

Διαγωνισμός για την παράσταση «Song From Far Away»
20 Απριλίου 2024
Άρτεμις Ποταμιάνου: παράταση της έκθεσης «I want to be the Hero of my story»
21 Απριλίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Song From Far Away»
20 Απριλίου 2024
Άρτεμις Ποταμιάνου: παράταση της έκθεσης «I want to be the Hero of my story»
21 Απριλίου 2024

Ο Γιώργος Δρίβας σκηνοθετεί την παράσταση «Anna & Margot» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής.

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σκηνοθετεί την Κωνσταντίνα Ράικου και τη Φιλία Κανελλοπούλου στην παράσταση «Anna & Margot». Ο Γιώργος Δρίβας μιλάει στο theatermag για τη συνεργασία του με τις δύο ηθοποιούς, αναλύει το θέμα του πρώτου θεατρικού έργου της Κωνσταντίνας Ράικου και μας μεταφέρει το κλίμα της παράστασης, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής κάθε Τετάρτη.

 

«Πάντα στα καινούργια κείμενα νέων συγγραφέων είμαι λίγο επιφυλακτικός, άλλωστε πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε το 2023, αλλά όταν διάβασα το κείμενο της Κωνσταντίνας Ράικου “Anna & Margot” μου άρεσε πολύ» λέει ο σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας. «Στην αρχή μου φάνηκε δύσκολο και δραματουργικά και για να το κάνω μια παράσταση με αρχή, μέση και τέλος, ωστόσο όσο το διάβαζα και όσο έκανα την προσωπική μου έρευνα και άρχισα να σκαλίζω το θέμα του Ολοκαυτώματος και των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί, άρχισαν να μου δημιουργούνται ιδέες και εικόνες. Έτσι μπόρεσα σιγά σιγά να χτίσω σκηνοθετικά, ώστε το κείμενο της Κωνσταντίνας να αποκτήσει σάρκα και οστά. Κάναμε και ένα ταξίδι στο Άουσβιτς, επισκεφτήκαμε το στρατόπεδο εκεί, γιατί ήθελα να έχω καλύτερη εικόνα και να δω τα μνημεία από κοντά».

 

Οι δύο αδελφές, Άννα και Μάργκοτ

«Στην πρώτη σκηνή της παράσταση, βλέπουμε τις δύο αδελφές, τη 14χρονη Άννα και την 17χρονη Μάργκοτ Φρανκ, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί από το οποίο προσπαθούν να δραπετεύσουν» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Εκεί τις πιάνει ο προβολέας του στρατοπέδου και μεταφέρονται με έναν μεταφυσικό τρόπο σε έναν κλειστό χωροχρόνο μεταξύ ζωής και θανάτου. Στην ουσία έχουν πεθάνει, απλώς δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επόμενο στάδιο του θανάτου. Είναι εγκλωβισμένες εκεί για κάποιο καιρό και η παράσταση ξεκινάει στο κάτω επίπεδο, όταν έχουν ζήσει ήδη κάποιο καιρό εκεί. Αυτό αποδίδεται με ένα κινησιολογικό timelapse που παίζει στην αρχή όπου επαναλαμβάνουν τα παιχνίδια ρόλων, που τα βλέπουμε και στη συνέχεια. Είναι εγκλωβισμένες σε αυτόν το χωροχρόνο και το μόνο που μπορούν να κάνουν για να κυλίσει ο χρόνος και να υπάρξουν σε αυτόν, είναι να εφευρίσκουν τα διάφορα παιχνίδια, να θυμούνται, να παίζουν με τις αναμνήσεις τους, με τη σχέση με τους γονείς τους, με τη μεταξύ τους σχέση.

Προς το τέλος της παράστασης οι δύο αδελφές απελευθερώνονται και ανοίγει μια έξοδος για την καθεμία. Έδωσα μια μεταφυσική διάσταση και χροιά, ώστε οι δύο ηρωίδες να βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. Η Μάργκοτ λοιπόν συνδέεται με το παρελθόν μέσω μιας χρονοπύλης, μιας καταπακτής που ανοίγει κατά τη διάρκεια της παράστασης και αυτή είναι και η έξοδος που φεύγει στο τέλος της παράστασης, ενώ η Άννα φεύγει από διαφορετική έξοδο.

Βγάζοντας τις φόρμες τους με τις οποίες τις βλέπουμε καθόλη τη διάρκεια της παράστασης, βγάζουν και αυτό που κουβαλάνε από το παρελθόν, κάπως υπάρχει μια κάθαρση και μεταφέρονται στο αμέσως επόμενο επίπεδο που απελευθερώνονται οι ψυχές τους. Αυτό είναι το μεταφυσικό επίπεδο που έβαλα εγώ, με αφορμή το ίδιο το κείμενο, το οποίο δεν άλλαξα καθόλου, πέρα από ελάχιστα πράγματα. Κυρίως άφησα ελεύθερες τις δύο ηθοποιούς, την Κωνσταντίνα Ράικου (Άννα Φρανκ) και τη Φιλία Κανελλοπούλου (Μάργκοτ Φρανκ), δεν τις στιλιζάρισα τόσο πολύ, έκανα το στήσιμο που χρειαζόταν και πολλά πράγματα βγήκαν και από τη δουλειά τους στις πρόβες».

 

Η Φιλία Κανελλοπούλου (Μάργκοτ Φρανκ) και η Κωνσταντίνα Ράικου (Άννα Φρανκ) ερμηνεύουν στην παράσταση «Anna & Margot». (Φωτογραφίες παράστασης: Στάθης Δουβλέκας).

 

Ένα θέατρο ντοκουμέντο με μυθοπλαστικά στοιχεία και αληθινά γεγονότα

«Η Κωνσταντίνα έχει πάρει αρκετά στοιχεία από το “Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ”, το οποίο είχε διαβάσει από μικρή και είχε συνδεθεί με αυτό» εξηγεί ο σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας. «Έχει εμπνευστεί από αυτό και μετά από έρευνα που έκανε, πήρε μαρτυρίες ανθρώπων και όσα ακούγονται για τις ιστορίες των Εβραίων μέσω των αφηγήσεων, είναι πραγματικά. Οπότε έβαλε και το δικό της μυθοπλαστικό στοιχείο για να συνθέσει μια ιστορία.

Δουλέψαμε περίπου τρεις μήνες σε πολύ καλό πλαίσιο, πρώτα θέλαμε να δούμε που βρίσκονται αυτές οι δύο ηρωίδες, να δούμε το λόγο που είναι εγκλωβισμένες και δεν μπορούν να βγουν και γιατί αναγκάζονται να παίζουν τα παιχνίδια ρόλων και να θυμούνται τις αναμνήσεις τους. Δουλέψαμε με συγκεκριμένη μέθοδο, τη μέθοδο Εtude, όπου προσπαθήσαμε να φέρουμε τα βιώματα των ηρωίδων κάπως κοντά στα προσωπικά βιώματα των δύο ηθοποιών, να δούμε αν υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία, αν μπορούμε να τα βρούμε και πώς οι δύο ηθοποιοί θα συμπεριφερόντουσαν στις συγκεκριμένες συνθήκες έχοντας ζήσει όλα αυτά.
Κάπως προσπαθήσαμε να φέρουμε τις ηρωίδες κοντά στην Κωνσταντίνα και τη Φιλία, ώστε να είναι πιο ρεαλιστική η μεταξύ τους σχέση σαν αδελφές, καθώς και με το παρελθόν με τους γονείς τους.

Στη συνέχεια έβαλα και εγώ τα δικά μου σκηνοθετικά στοιχεία και ήρθε και η Χριστίνα Βασιλοπούλου που μας βοήθησε πολύ στην κίνηση. Όπου υπάρχει κάποιο κινησιολογικό μοτίβο, εκείνη το έκανε να δείχνει ακόμα πιο ωραίο και να είναι μέσα σε αυτό που ήθελα και εγώ».

 

 

Τελικά ο άνθρωπος έχει καλοσύνη μέσα του;

«Ένα βασικό ερώτημα που υπάρχει και στην παράσταση και στο κείμενο είναι αν τελικά ο άνθρωπος έχει καλοσύνη μέσα του και αν όλα αυτά που έγιναν στη Ναζιστική Γερμανία και που συνεχίζουν και γίνονται με τους πολέμους, με τους πρόσφυγες και με όσα ζούμε εμείς στο τώρα, σε άλλη συνθήκη βέβαια, όχι με κάποιο στρατιωτικό πόλεμο αλλά με έναν οικονομικό και λεκτικό πόλεμο από την εξουσία, αν τελικά ο άνθρωπος είναι τόσο κακός, αν υπάρχει καλοσύνη μέσα του και όταν βρεθεί σε αυτή τη συνθήκη από κάποιους άλλους, αν τελικά μπορεί να αντιδράσει και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό. Το ερώτημα που θέτουν η Άννα και η Μάργκοτ είναι αν μπορούν τα πράγματα να γίνουν με κάποιον άλλον τρόπο, με την αγάπη ίσως;

Γιατί έκαναν όλα αυτά τα φρικτά εγκλήματα οι άνθρωποι την εποχή των Ναζί, γιατί συνεχίζουν και κάνουν ακόμα και τώρα αντίστοιχα εγκλήματα; Είναι εκ γενετής στον άνθρωπο το ένστικτο να σκοτώνει, να συμπεριφέρεται με τόση βία ή οι συνθήκες της κοινωνίας και του πολιτικού περιβάλλοντος το προκαλούν αυτό; Όταν κάποιος μεγαλώνει, για παράδειγμα, σε έναν σκληρό κόσμο, ο άνθρωπος αυτός θα φερθεί σκληρά στην πορεία της ζωής του ή η βία και η σκληρότητα υπάρχουν μέσα του και κάποιες συνθήκες τις πυροδοτούν; Πολλά υπαρξιακά ερωτήματα βγαίνουν από την παράσταση, καθώς παρακολουθούμε δυο αθώα πλάσματα να σκαλίζουν τη μνήμη μας, να αφυπνίζουν τη συνείδησή μας και να αγγίζουν την πιο ευαίσθητη και ανθρώπινη χορδή μας. Αυτή που θα έπρεπε να ηχεί συνεχώς σε όλους μας».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Anna & Margot»

Κείμενο: Κωνσταντίνα Ράικου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Δρίβας
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Salvatore Bezzi (Σαλβατόρε Μπέτσι)
Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών, κοστούμια: Μέλπω Κασαπίδου
Κίνηση: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Δρίβας, Σάββας Σουρμελίδης
Ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Ράικου (Άννα Φρανκ), Φιλία Κανελλοπούλου (Μάργκοτ Φρανκ)

Φωτογραφίες παράστασης: Στάθης Δουβλέκας
Γραφιστικά: Λάμπρος Πρέντζας
Trailer: Γιάννης Βάκρινος
Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου

 

Πού: Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, Αγίου Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, Βοτανικός 10447 Αθήνα, τηλ: 210 3425 637 , email: vafeiotheater@gmail.com

Πότε: από 3 Απριλίου 2024 και κάθε Τετάρτη στις 21.15. Έως 22 Μαΐου 2024

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Εισιτήρια: 13 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών, άνεργοι, αμεα, ομαδικό άνω των 10 ατόμων, ατέλειες ΣΕΗ, ΑΣΚΤ, ΠΕΣΥΘ)

Προσφορά προπώλησης Ticket Services έως 30/3: 10 ευρώ https://www.ticketservices.gr/event/anna-and-margot/

fb ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ ⦁ https://www.facebook.com/TheatroVafeio
fb Anna & Margot ⦁ https://www.facebook.com/profile.php?id=61557022858293
instagram ⦁ https://www.instagram.com/anna_and_margot/