Φοίβος Σαμαρτζής: «Τα έργα μιλάνε, αναπτύσσουν ένα μυστικό κώδικα με το σκηνοθέτη, του υπαγορεύουν τον τρόπο που θέλουν να αφηγηθούν την ιστορία τους»

Διαγωνισμός για την παράσταση «Νίνα 2»
18 Απριλίου 2024
Ο Τάσος Πυργιέρης σκηνοθετεί το «Αίμα στη σκηνή»
18 Απριλίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Νίνα 2»
18 Απριλίου 2024
Ο Τάσος Πυργιέρης σκηνοθετεί το «Αίμα στη σκηνή»
18 Απριλίου 2024

Ο Φοίβος Σαμαρτζής σκηνοθετεί την παράσταση «Song From Far Away» που παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη. (Φωτογραφίες: Δάφνη Δίγκα).

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Song From Far Away». Ο Φοίβος Σαμαρτζής μιλάει στο theatermag για θέμα του έργου των Simon Stephens και Mark Eitzel, καθώς και για τη συνεργασία του με τον ηθοποιό Βασίλη Παπαδημητρίου ο οποίος ερμηνεύει τον Βίλλεμ. Η παράσταση ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Studio Μαυρομιχάλη και παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

 

 

 

Πώς αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε την παράσταση του έργου «Song From Far Away» των Simon Stephens και Mark Eitzel; Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε σε αυτό το κείμενο;

Ο Simon Stephens είναι από τους αγαπημένους μου σύγχρονους συγγραφείς. Θεατρικά ταξίδεψα πρώτη φορά μαζί του το 2021 όταν συμμετείχα ως ηθοποιός στην παράσταση «Harper Regan». Το «Song From Far Away» είναι ίσως το πιο ποιητικό του έργο. Είναι ταυτόχρονα κυνικό και ρομαντικό, σκληρό και τρυφερό, συναισθηματικό κι απόμακρο. Όσο το μετέφραζα βυθιζόμουν στα λόγια, τα ένιωθα τόσο αληθινά, τόσο πραγματικά. Μέσα από την καθαρότητα των λέξεων και την απλότητα των συναισθημάτων του, στοχεύει κατευθείαν στο μυαλό και την καρδιά σου. Σου διηγείται μια ιστορία που την έχεις ζήσει. Σε αρπάζει από το χέρι και σε «παρασέρνει» στο ταξίδι του. Είναι η ίδια η ζωή που δεν μπορείς να της αντισταθείς. Γι’ αυτό θέλησα να συστήσω το Βίλλεμ στο ελληνικό κοινό. Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στην Ελλάδα.

 

Ποιος είναι ο Βίλλεμ και τι συμβαίνει στη ζωή του;

Ο Βίλλεμ είναι ένας άνδρας 34 ετών, που νομίζει πως ζει μια τακτοποιημένη ζωή στη Νέα Υόρκη. Έχει αφήσει πίσω του το Άμστερνταμ όπου μεγάλωσε και ό,τι συνδέεται μαζί του –την οικογένεια, τους φίλους, τους έρωτές του. Όλα δείχνουν ότι έχει προχωρήσει μπροστά. Την αυταπάτη του αυτή διαλύει ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα, από το πατρικό του και τον αναγκάζει να γυρίσει πίσω σε όσα προσπαθούσε τόσα χρόνια να αποφύγει. Είναι ενοχικός. Ιδιόρρυθμος. Προσπαθεί να είναι κυνικός και απόμακρος αλλά με ο συναισθηματικός εαυτός του δημιουργεί ρωγμές στην εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει. Στροβιλίζεται σε έναν τυφώνα αντικρουόμενων συναισθημάτων αφήνοντάς μας έτσι να δούμε την διάσταση του χαρακτήρα του.

 

Ο Βασίλης Παπαδημητρίου ερμηνεύει το ρόλο του Βίλλεμ στην παράσταση «Song From Far Away». (Φωτογραφίες: Δάφνη Δίγκα).

 

Πώς δουλέψατε πάνω στη σκηνοθεσία της παράστασης;

Νομίζω σε ένα τέτοιο κείμενο, γεμάτο αισθήσεις και χρώματα η βάση σου πρέπει να είναι η αλήθεια και η ποιητικότητα της αλήθειας μαζί. Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις κόντρα. Τα έργα μιλάνε, αναπτύσσουν ένα μυστικό κώδικα με το σκηνοθέτη, του υπαγορεύουν τον τρόπο που θέλουν να αφηγηθούν την ιστορία τους. Ακολούθησα τα βήματά του, έτσι ο δικός μου Βίλλεμ χρησιμοποιώντας το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ως ουδέτερο έδαφος δίνει μια μάχη με όσα τον καταδυναστεύουν, τον πνίγουν και τον δυστυχούν. Αυτό το «απρόσωπο» δωμάτιο, μέσα από τις αναμνήσεις του μετουσιώνεται και μετατρέπεται στους τόπους που στιγμάτισαν τη ζωή του. Γράφοντας αυτά τα γράμματα μέσα σ’ αυτούς τους τέσσερις τοίχους τον παρακολουθούμε να ξαναζεί τις στιγμές που μας αφηγείται. Αυτό το δωμάτιο θα γίνει το καθαρτήριό του, που θα τον ωθήσει -απαλλαγμένο από το παρελθόν- σε μια νέα αρχή.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον ηθοποιό Βασίλη Παπαδημητρίου;

Με το Βασίλη έχουμε συνεργαστεί ξανά κάτω από άλλο πρίσμα σε άλλη συνθήκη, οπότε ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία γνωρίζοντας ότι έχουμε μια κοινή βάση, άψογη επικοινωνία, κοινή αισθητική και καλλιτεχνική αντίληψη και θεατρική χημεία. Υπήρχε εμπιστοσύνη και αλληλοεκτίμηση. Συζητούσαμε καιρό να κάνουμε κάτι δικό μας στο μέλλον. Όταν διάβασα το «Song From Far Away» ήξερα πως αυτό θα ήταν η επόμενη δουλειά μας, έτσι και του το πρότεινα αμέσως. Είναι ευχής έργο να βιώνεις τόσο αρμονικές και δημιουργικές συνεργασίες.

 

Υπάρχει κάποια σκηνή ή φράση του έργου που ξεχωρίζετε;

Ναι. Τα λόγια του 12χρονου Πόουλι στον μεγάλο του αδερφό: «Μου είπες πως νιώθεις σαν να είσαι σε ένα άθλιο ταξίδι με τρένο, όπου πρέπει να προσπαθήσεις και να υπομείνεις τη μιζέρια του, επειδή όταν φτάσεις στον προορισμό του τότε όλα θα είναι καλά. Κι αν αυτό το ταξίδι δεν τελειώσει ποτέ;».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Song From Far Away»

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Φοίβος Σαμαρτζής
Μουσική επιμέλεια: Νείλος Καραγιάννης
Σκηνικά-Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Φοίβος Σαμαρτζής
Φιλολογική επιμέλεια: Μαλβίνα Ζαμπέλη
Φωτογραφίες: Δάφνη Δίγκα
Trailer: Νίκος Δαλέζιος
Παίζει ο Βασίλης Παπαδημητρίου

 

Πού: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα, τηλ. 210 6453330

Πότε: από 15 Απριλίου 2024 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: από 8 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: “Song From Far Away” | Εισιτήρια online! | More.com

Η άδεια για την από σκηνής θεάτρου παρουσίαση του έργου χορηγήθηκε από την Ελληνική εταιρία THE ARTBASSADOR /Performing Arts Management (www.theartbassador.gr) για λογαριασμό των δικαιούχων cursing and sobbing και Mark Eitzel και του ατζέντη αυτών Casarotto Ramsay & Associates ltd (www.casarotto.uk)