Βίκυ Καλπάκα: «Το “Χαίρετε κι Αντίο” είναι ένα σκληρότατο έργο που μοιάζει να είναι τυλιγμένο σε ένα πλέγμα ευαισθησίας»

«Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας;» στο Θέατρο Noūs – Creative Space
10 Απριλίου 2024
Είδαμε την παράσταση «Golfώ»
10 Απριλίου 2024
«Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας;» στο Θέατρο Noūs – Creative Space
10 Απριλίου 2024
Είδαμε την παράσταση «Golfώ»
10 Απριλίου 2024

Η Βίκυ Καλπάκα και ο Κώστας Βασαρδάνης ερμηνεύουν την Έστερ και τον Τζόνυ στην παράσταση «Χαίρετε κι Αντίο». (Φωτογραφίες, trailer, teaser παράστασης: Γιώργος Δανόπουλος, Ρούσος Κτιστάκης).

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Ερμηνεύει το ρόλο της Έστερ Σμιτ στην παράσταση «Χαίρετε κι Αντίο» που παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος. Η ηθοποιός Βίκυ Καλπάκα μιλάει στο theatermag για το θέμα του έργου του Άθολ Φούγκαρντ, τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη Κώστα Βασαρδάνη, με τον οποίο βρίσκονται μαζί επί σκηνής, στους δύο ρόλους. Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και για έξι ακόμα παραστάσεις μέχρι τις 26 Απριλίου.

 

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις όταν διαβάσατε το έργο «Χαίρετε κι Αντίο»;

Το έργο το πρωτοδιάβασα αρκετά χρόνια πριν, όταν ο Κώστας Βασαρδάνη μου μίλησε για αυτό, και για την επιθυμία του να το ανεβάσουμε μαζί. Με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή η γραφή του Φούγκαρντ, η ταχύτητα των διαλόγων, οι αναρίθμητες αναλογίες, το χιούμορ. Το «Χαίρετε κι Αντίο» είναι ένα σκληρότατο έργο που μοιάζει να είναι τυλιγμένο σε ένα πλέγμα ευαισθησίας.

 

Πρόκειται για ένα δυνατό κοινωνικό δράμα του Άθολ Φούγκαρντ. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το θέμα του;

Το έργο διαπραγματεύεται τη μοναξιά και τη διαχείριση αυτής, μέσα από την ιστορία δύο αδελφών, της Έστερ και του Τζόνυ. Τα δύο αδέλφια έχοντας περάσει ένα τραυματικό οικογενειακό παρελθόν, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, με ό,τι μέσο έχουν, ό,τι απόθεμα. Η ιστορία της οικογένειας αλλά και το ψυχικό καθρέφτισμα των δύο προσώπων, αναδύεται μέσα από τα αντικείμενα που ξεπροβάλλουν μέσα από διάφορες κούτες, στην προσπάθειά τους να βρουν την χρηματική αποζημίωση που πιστεύουν ότι έχει πάρει ο πατέρας τους για ένα μοιραίο εργατικό ατύχημα που τον άφησε κατάκοιτο. Κάθε τι που έρχεται στην επιφάνεια, φέρνει και μια ανάμνηση, ένα κομμάτι από το παζλ της ιστορίας τους. Το έργο διαδραματίζεται μέσα σε μια νύχτα. Είναι ρεαλιστικό αλλά υπάρχουν και κάποιες πιο ποιητικές στιγμές, σαν ρωγμές. Και φυσικά υπάρχει μια δυνατή ιστορία από αυτές που θες να δεις τι θα γίνει στο τέλος.

 

 

Ερμηνεύετε το ρόλο της Έστερ. Πώς τον έχετε προσεγγίσει;

Η Έστερ είναι ένας χαρακτήρας έντονος. Μια γυναίκα που βάζει μπροστά, ως ασπίδα, τον δυναμισμό για να προστατεύσει το τραυματισμένο κομμάτι της. Είναι σαν μια ανοιχτή πληγή. Χειμαρρώδης, ρευστή. Προσπάθησα να φτιάξω ένα χαρακτήρα, αρκετά έξω από μένα και να βρω αυτά τα σημεία επαφής που θα τον κάνουν αληθινό.

 

Πώς δουλέψατε με τον σκηνοθέτη και συνάδελφό σας Κώστα Βασαρδάνη;

Ο Κώστας γνώριζε πολύ καλά το έργο, αυτό φυσικά ήταν ένα μεγάλο ατού που μας βοήθησε να μην χαθούμε, να υπάρχει μια «οικονομία» με έναν τρόπο. Βασίστηκε στη σχέση, σε αυτό που συμβαίνει μεταξύ τους, στο κείμενο. Νομίζω ότι ο Κώστας έχει πετύχει μια σκηνοθεσία, όπου το κείμενο και οι ηθοποιοί έχουν τον πρώτο λόγο. Έφτιαξε δηλαδή ένα δυνατό έργο δωματίου.

 

Πώς θα σας δούμε επί σκηνής; Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα από τα σκηνικά, τα κοστούμια και τη μουσική της παράστασης;

Σκηνογραφικά και ενδυματολογικά έχει κρατηθεί η εποχή στην οποία διαδραματίζεται το έργο, στη δεκαετία του 1960. Το σκηνικό της Νατάσας Παπαστεργίου είναι εξαιρετικό και σε ταξιδεύει σε αυτή την εποχή, σε ένα παλιό, φτωχό σπίτι. Ένα αληθινό σπίτι.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Χαίρετε κι Αντίο»

Μετάφραση: Αλέξης Ρίγλης
Σκηνοθεσία: Κώστας Βασαρδάνης
Σκηνικά: Νατάσα Παπαστεργίου
Κοστούμια: Κώστας Βασαρδάνης, Βίκυ Καλπάκα
Μουσική: Μάκης Παπαγαβριήλ
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Καφετζή
Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάνθη Ράδου
Φωτογραφίες, trailer, teaser παράστασης: Γιώργος Δανόπουλος, Ρούσος Κτιστάκης
Παραγωγή: Ομάδα ΒιΔα
Επικοινωνία-προβολή στα ΜΜΕ: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Βίκυ Καλπάκα

H παράσταση πραγματοποιείται με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού

 

Πού: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, τηλ. 210 6460748

Πότε: από 7 Μαρτίου 2024 και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00. Έως τις 26 Απριλίου 2024

Προπώληση:
-Στο ταμείο του Θεάτρου
– more.com |  Χαίρετε κι Αντίο | Εισιτήρια online! | More.com

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό)