Βίκυ Καλπάκα: «Το “Χαίρετε κι Αντίο” είναι ένα σκληρότατο έργο που μοιάζει να είναι τυλιγμένο σε ένα πλέγμα ευαισθησίας»
10 Απριλίου 2024
Κωνσταντίνα Δαούτη: «Το έργο “Πίσσα και Πούπουλα” είναι μια φαρσοκωμωδία καθώς με έναν τρόπο όλοι μπλέκονται με όλους οδηγούμενοι σε ακραίες καταστάσεις»
11 Απριλίου 2024
Βίκυ Καλπάκα: «Το “Χαίρετε κι Αντίο” είναι ένα σκληρότατο έργο που μοιάζει να είναι τυλιγμένο σε ένα πλέγμα ευαισθησίας»
10 Απριλίου 2024
Κωνσταντίνα Δαούτη: «Το έργο “Πίσσα και Πούπουλα” είναι μια φαρσοκωμωδία καθώς με έναν τρόπο όλοι μπλέκονται με όλους οδηγούμενοι σε ακραίες καταστάσεις»
11 Απριλίου 2024

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πώς ένα κείμενο που γράφτηκε πριν από 127 χρόνια, μπορεί να έχει ακόμα και σήμερα μεγάλη απήχηση στους θεατές; Η απάντηση μάλλον έγκειται στο γεγονός ότι η αγάπη, ο έρωτας, η προδοσία, το χρήμα είναι θέματα που απασχολούσαν, απασχολούν και θα συνεχίζουν να απασχολούν τον άνθρωπο μέχρι η γη να σταματήσει να γυρίζει. Και όπως -ευτυχώς- η γη ακόμα γυρίζει, έτσι γυρίζουν μεγάλα κείμενα σαν τη «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη και επιστρέφουν στο σήμερα με νέα πνοή και νέα μορφή, και συγκεκριμένα με την παράσταση «Golfώ» που είδαμε στο θέατρο 104.

 

Οι ηθοποιοί Λευτέρης Βασιλάκης, Γιώργος Κοσκορέλλος, Μαρία Δαμασιώτη και Ηρώ Κισσανδράκη ερμηνεύουν στην παράσταση «Golfώ». (Φωτογραφίες: Bill Patrick).

 

 

Με έμπνευση από τους δύο Άγγλους Λόρδους που υπάρχουν στο αρχικό έργο του Περεσιάδη, η Ηρώ Κισσανδράκη η οποία έκανε τη διασκευή του κειμένου, τοποθέτησε τη δράση γύρω από αυτούς, χωρίς όμως να στερήσει τίποτα από τους βασικούς πρωταγωνιστές της παράστασης, τη Γκόλφω, τον Τάσο, την Αστέρω, τη Σταυρούλα, την μητέρα της Γκόλφως ή τον πατέρα του Τάσου. Με αριστουργηματικό τρόπο συνδύασε τους ρόλους των Λόρδων με τους ρόλους των υπόλοιπων χαρακτήρων, έτσι ώστε και οι τέσσερις ηθοποιοί της παράστασης, Λευτέρης Βασιλάκης, Μαρία Δαμασιώτη, Ηρώ Κισσανδράκη και Γιώργος Κοσκορέλλος, να ερμηνεύουν σχεδόν όλοι τους παραπάνω ρόλους.

 

Θα μείνω στα κοστούμια που επίσης υπογράφει η Ηρώ Κισσανδράκη, όπου τη θέση της παραδοσιακής φουστανέλας έχουν πάρει οι φούστες από τούλι και στις στολές του γκολφ που υποστηρίζουν το έξυπνο λογοπαίγνιο του τίτλου Golfώ. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι οι ηθοποιοί ενδύονται και απενδύονται επί σκηνής, για την ακρίβεια στην άκρη της σκηνής και αυτό γίνεται με έναν τρόπο που δεν αποσπά την προσοχή του θεατή από τη δράση. Υπέροχη η Ηρώ Κισσανδράκη ως Γκόλφω, ως μητέρα της Γκόλφως και ως Σταυρούλα, εξαιρετική η ερμηνεία της Μαρίας Δαμασιώτη που τη βλέπουμε και εκείνη ως Γκόλφω, όπως ο Λευτέρης Βασιλάκης και ο Γιώργος Κοσκορέλλος οι οποίοι ερμηνεύουν τους ανδρικούς ρόλους, με την χαρακτηριστική προφορά. Καταπληκτικές οι αλλαγές των ηθοποιών από τον έναν ρόλο στον άλλο, η ταχύτητα και η ευκολία τους να «μπαίνουν» και να «βγαίνουν» από και σε αυτούς είναι χάρισμα για έναν ερμηνευτή.

 

Το σκηνικό υπογράφει ο σκηνοθέτης της παράστασης Γρηγόρης Καραντινάκης, ο οποίος έχει τοποθετήσει τη δράση μέσα σε ένα λευκό παραλληλόγραμμο που οριοθετεί το πάτωμα της σκηνής. Μέσα στο λιτό σκηνικό, πλαισιωμένο με τα απαραίτητα αντικείμενα, οι ηθοποιοί κινήθηκαν βάσει της χορογραφίας της Βρισηίδας Σολωμού και τη μουσική του Ορέστη Μπενέκα. Ο Γρηγόρης Καραντινάκης σκηνοθέτησε μια νέα και «πειραγμένη» από γραφής παράσταση, η οποία με τον γρήγορο ρυθμό, την συντονισμένη κίνηση των ηθοποιών και τις εναλλαγές των σκηνών, κατάφερε να κάνει τους θεατές να γελάσουν αλλά και να νιώσουν τον πόνο της Γκόλφως.

Πρόκειται για μια φρέσκια δουλειά, όπου αφενός ο καταιγιστικός λόγος του Σπυρίδωνος Περεσιάδη και αφετέρου ο ευρηματικός τρόπος της προσέγγισης των ρόλων, ενώθηκαν με τη σκηνοθετική ματιά και τις ερμηνευτικές ικανότητες των ηθοποιών και δημιούργησαν τη νέα «Golfώ».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Golfώ»

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Διασκευή κειμένου – Κοστούμια: Ηρώ Κισσανδράκη
Μουσική: Ορέστης Μπενέκας
Χορογραφία: Βρισηίδα Σολωμού
Σκηνικά: Γρηγόρης Καραντινάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιάσονας Βροχίδης
Φωτογραφίες: Bill Patrick
Μακιγιάζ: Χρύσα Ράικου
Κατασκευή κοστουμιών: Atelier Tsiouni
Social Media: Social Wave
Σχεδιασμός αφίσας – τρέιλερ: Μαύρα Γίδια
Οργάνωση παραγωγής: Καίτη Αυγουστάκη
Παραγωγή: Urban Theatre

Ερμηνεύουν: Λευτέρης Βασιλάκης, Μαρία Δαμασιώτη, Ηρώ Κισσανδράκη, Γιώργος Κοσκορέλλος

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Κεραμεικός (3 λεπτά από το σταθμό μετρό Κεραμεικού), τηλ. 210 3455020 και  695 126 9828

Πότε: από 9 Μαρτίου 2024 και κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο: ΑμεΑ, άνω των 65, φοιτητικό) 6 ευρώ (ατέλεια)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων:  https://www.more.com/theater/golfo/?lang=el-GR και στο ταμείο του Θεάτρου 104