Διαγωνισμός για την παράσταση «Το φιλί της γυναίκας αράχνης»
8 Απριλίου 2024
GRis Festival: Η Ελληνική Πολιτιστική Αναδρομή στη Νέα Υόρκη
8 Απριλίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Το φιλί της γυναίκας αράχνης»
8 Απριλίου 2024
GRis Festival: Η Ελληνική Πολιτιστική Αναδρομή στη Νέα Υόρκη
8 Απριλίου 2024

 

 

 

Το ΚΘΒΕ «βάζει πλώρη» για το Θέατρο Παλλάς, στην Αθήνα, με το εμβληματικό έργο των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα «Βίρα τις άγκυρες», σε ένα φαντασμαγορικό, λαμπερό ανέβασμα, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Αστέριου Πελτέκη. Πρεμιέρα: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση στην Θεσσαλονίκη – την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 25.000 θεατές- και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε από κοινό και κριτικούς, το «Βίρα τις άγκυρες» συνεχίζει στο Θέατρο Παλλάς με ένα δυνατό σύνολο από σπουδαίους συντελεστές και ταλαντούχους, ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές.

Μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα. «Βίρα τις άγκυρες», ένα έργο που αγαπήθηκε από το κοινό από το πρώτο ανέβασμά του, παρουσιάζεται τώρα από το ΚΘΒΕ- με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων επιθεώρησης- μέσα από μια νέα οπτική της παράστασης που ψυχαγωγεί, σατιρίζει και, κυρίως, ταξιδεύει το κοινό. Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που συνδυάζει τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση!

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι Θανάσης Παπαθανασίου & Μιχάλης Ρέππας μας ταξιδεύουν στον χρόνο καθώς μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά».

 

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την πρώτη ελληνική επιθεώρηση, γιορτάζουμε αυτό το μοναδικό θεατρικό είδος. Ένα είδος που προέκυψε από την ιστορική διαδρομή της θεατρικής τέχνης, εκκινώντας από τον Αριστοφάνη και καταλήγοντας στο φυσικό του χώρο, στον τόπο που γεννήθηκε το θέατρο, ως ένα νέο θεατρικό είδος στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή με πολλές ανατροπές, δάνεια και αντιδάνεια από διάφορες χώρες και πολιτισμούς.

Οι Ρέππας – Παπαθανασίου, ένα συγγραφικό δίδυμο, πολυαγαπημένο, με λαμπρή διαδρομή στο σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο, δημιούργησαν ένα θεατρικό έργο βασισμένο στην ιστορία αυτού του είδους, που αγαπήθηκε πολύ από το θεατρικό κοινό της Ελλάδας, από το πρώτο ακόμα ιστορικό ανέβασμα στο Εθνικό Θέατρο το 1997, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο, από όπου αναδείχθηκαν μεγάλοι πρωταγωνιστές και σημαντικοί ηθοποιοί.

30 περίπου χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα έχουμε την τιμή να μας παραχωρούν το δικαίωμα να ανεβάσουμε και πάλι αυτό υπέροχο κείμενο για να θυμηθούμε μέσα από την ψυχαγωγία, την ομορφιά του κειμένου, το κέφι και το γέλιο που χαρίζει αλλά και τον προβληματισμό τον οποίο μπορεί να περικλείει. Αυτή την υπέροχη διαδρομή η οποία συμπορεύεται με την ιστορική διαδρομή του πολύπαθου ελληνικού λαού σε μια περίοδο ενός «δραστήριου αιώνα», δυο παγκόσμιων πολέμων, ενός ψυχρού πόλεμου που μας «συντρόφευε» για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και πολλών μεγάλων διανοητικών, κοινωνικών, πολιτικών αλλά και τεχνολογικών αλλαγών.

Με την ελπίδα το κοινό της Θεσσαλονίκη να αγκαλιάσει αυτό το υπέροχο κείμενο μέσα από την προσπάθειά μας να το αποδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ευελπιστούμε να προσφέρουμε το γέλιο και την ψυχαγωγία, που τόσο πολύτιμα είναι στις μέρες μας και να απολαύσουμε μια μεγάλη και ωραία παράσταση από το Κρατικό Θέατρο, την κοιτίδα του πολιτισμού της Βόρειας Ελλάδας.

Άνθρωποι, κέφι, χορός, τραγούδι, ζωή!!! Τρίτο κουδούνι , φώτα και πάμε!!!
Αστέριος Πελτέκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Βίρα τις άγκυρες»

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτη
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Ενορχηστρώσεις και ηχητική επεξεργασία μουσικού υλικού: Γιώργος Ανδρέου Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Video Art: Βαλλεντίνα Κόπτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή
Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα
Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Δανάη Πανά
Συνεργάτης ενορχηστρωτή: Στέργιος Γαργάλας
Βοηθοί χορογράφου: Στέλλα Εμίνογλου – Αναστασία Κελέση
Οργάνωση παραγωγής: Χριστόφορος Μαριάδης- Εύα Κουμανδράκη Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

*βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Αναστασία Λαδοπούλου
βοηθός σκηνοθέτη, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά):
Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Σπύρος Δαμάσκος, Στρατός), Μαίρη Ανδρέου (Ούγκα Ζαλούγκα), Νικολέττα Βλαβιανού (Παυλίνα Δαμάσκου, Σμαρώ Μπιζάνη), Χαρά Γιώτα (Κοπέλα), Λευτέρης Δημηρόπουλος (Γιάννης Ρούμπος, Αρμάνδος Α΄, Δεξιός, Ταρζάν), Δημήτρης Διακοσάββας (Μάκης Αλεβίζος, Δημήτριος Κοτοπούλης, Σταθμάρχης, Γαστόν Α΄, Ηθοποιός, Καφετζής, Ηθοποιός Α΄), Ζωή Ευθυμίου (Κοπέλα), Παντελής Καναράκης (Ζανό), Νίκος Καπέλιος (Σκηνοθέτης), Αγγελική Κιντώνη (Μάμπο), Θάνος Κοντογιώργης (Μαντάς), Άννα Κυριακίδου (Στρατός, Νέα γυναίκα), Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Ελένη Κοτοπούλη, Μαίρη Ντόλι),  Τατιάνα Μελίδου (Τζένη), Δημήτρης Μορφακίδης (Κώστας, Τεχνικός, Αρμάνδος B΄, Λογοκριτής, Αριστερός, ΕΑΜίτης), Χριστίνα Μπακαστάθη (Νοσοκόμα 1), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Ροζαλία), Κώστας Σαντάς (Αντώνης Σταυρόπουλος, Ηθοποιός Κοσμογονίας), Σπύρος Σαραφιανός (Κώστας Πυργιώτης, Στέφανος Κανδύλης), Εύη Σαρμή (Μαρίκα Κοτοπούλη), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Καίτη Βίβα, Ηθοποιός Α΄, Κυρία Γ΄), Ορέστης Τζιόβας (Λάμπρος Ρινάλδης, Γιώργος Σαράντος), Θάνος Φερετζέλης (Λογιστής, Γαστόν Β΄, Αστυνόμος, Λογοκριτής, Καφετζής), Ανδριάνα Χαλκίδη (Χαρούμενη βδομάδα, Μάμπο)

Χορεύει: η Στέλλα Εμίνογλου

Μουσικοί επί σκηνής:  Βασίλης Γκαγκαβούζης (κοντραμπάσο),  Αλέξιος Φούρκας (τρομπέτα), Παναγιώτης Μπάρλας (πιάνο), Αλέκος Παπαδόπουλος (ντραμς), Ορφέας Κάνουρας (μπουζούκι), Σπύρος Μελισσανίδης (ακορντεόν)

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Κωνσταντίνος Πόποβιτς & Πασχάλης Τερζής

 

Πού: Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

Πότε: από 19 Απριλίου 2024 και κάθε Τρίτη στις 20.30, Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή -Σάββατο στις 20.30, Κυριακή στις 19.00. Έως και Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Προπώληση: ntng.gr |more.com | 2117700000|ΤΑΜΕΙΑ ΠΑΛΛΑΣ

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΘΒΕ «ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ» | ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

VIP: 50 €

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 40 €
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 35 €
ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 30 €

Α΄ ΖΩΝΗ: 30 €
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 25 €
ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 20 €

Β΄ ΖΩΝΗ: 25 €
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 20 €
ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 18 €

Γ΄ΖΩΝΗ: 20 €
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 17 €
ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 15 €
FAMILY 3 άτομα Χ 12 € = 36 €
FAMILY 4 άτομα Χ 10 €= 40 €

Δ΄ ΖΩΝΗ: 13 €
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 10 €
ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 10 €
FAMILY 3 άτομα Χ 8 €= 24 €
FAMILY 4 άτομα Χ 7.50 €= 30 €