Κωνσταντίνα Ράικου: «Διαβάζοντας το “Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”, άρχιζα να εντοπίζω όλο και περισσότερα κοινά στοιχεία με τη σύγχρονη εποχή»

«Η πόλη ή πώς να κοιμηθείτε ήσυχα» στο Θέατρο Ίσον
2 Απριλίου 2024
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα 2024
2 Απριλίου 2024
«Η πόλη ή πώς να κοιμηθείτε ήσυχα» στο Θέατρο Ίσον
2 Απριλίου 2024
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα 2024
2 Απριλίου 2024

Η Κωνσταντίνα Ράικου υπογράφει το κείμενο και ερμηνεύει στην παράσταση «Anna & Margot».

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Με έμπνευση από το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» υπογράφει το πρώτο της θεατρικό έργο με τίτλο «Anna & Margot». Η Κωνσταντίνα Ράικου μιλάει στο theatermag για τη συγγραφή του κειμένου, το ρόλο της ως Άννα Φρανκ και την ομότιτλη παράσταση η οποία παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Δρίβα, ενώ το ρόλο της Μαργκότ Φρανκ υποδύεται η Φιλία Κανελλοπούλου.

 

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το έργο «Anna & Margot»; Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τον τίτλο του;

Η Anna και η Margot είναι δυο αδερφές Εβραϊκής καταγωγής που ζήσανε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου κρυμμένες σε καταφύγιο. Λίγο πριν τη λήξη του πολέμου οι Ναζί τις ανακάλυψαν, με αποτέλεσμα να πεθάνουν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι χαρακτήρες αποτέλεσαν αφορμή για το κείμενο, το οποίο αν και έχει στοιχεία ντοκουμέντου και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, δεν παύει να αποτελεί μυθοπλασία. Αυτά τα κορίτσια θα μπορούσαν να είναι οποιαδήποτε κορίτσια βίωσαν ή βιώνουν ακόμη και σήμερα παρόμοιες καταστάσεις. Διαβάζοντας το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ», άρχιζα να εντοπίζω όλο και περισσότερα κοινά στοιχεία με τη σύγχρονη εποχή. Σε καμία περίπτωση το μέγεθος της θηριωδίας που συνέβη τότε δεν μπορεί να βρει αναλογία στο σήμερα. Κάποια μεμονωμένα περιστατικά των καιρών, οι συνεχείς πόλεμοι και η ερώτηση «υπάρχει έμφυτη καλοσύνη στον άνθρωπο;», με οδήγησαν να γράψω το συγκεκριμένο θεατρικό.

 

 

Ποια είναι η ιστορία της Άννα και της Μάργκοτ Φρανκ και πώς ζωντανεύει μέσα από την παράσταση;

Η ιστορία της Anna και της Margot είναι γνωστή από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Οι δυο αδελφές ζήσανε περίπου δυο χρόνια σε καταφύγιο κρυμμένες με την οικογένειά τους για ν’ αποφύγουν τις διώξεις των Ναζί. Είναι χαρακτηριστικό πως η Άννα δεν έχασε ποτέ την ελπίδα της για τον κόσμο και τον άνθρωπο, απ’ όσο γνωρίζουμε. Η παράσταση αποτελεί απόηχο της ιστορίας. Δίνει ένα τέλος φαντασιακό που δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπήρξε. Οι δυο αδελφές βρίσκονται μετά το θάνατό τους σε ένα χωροχρόνο άυλο και άχρονο. Συνομιλούν μεταξύ τους συγχωρώντας η μια την άλλη και δημιουργώντας μια επανασύνδεση λίγο πριν τον αιώνιο χωρισμό τους. Εκεί συνειδητοποιούν και το μέγεθος της σκληρότητας που βιώσανε. Δεν βρίσκουν απαντήσεις, μονάχα στοχάζονται κι αναρωτιούνται αν υπάρχει άλλος τρόπος να υπάρξει ο άνθρωπος.

 

Ερμηνεύετε το ρόλο της Άννα Φρανκ. Θέλετε να μας μιλήσετε για τον τρόπο που τον προσεγγίσατε;

Η Άννα είναι ένα έφηβο κορίτσι με έντονη επιθυμία για ζωή. Θέλει πολύ να ερωτευτεί και να βιώσει στο έπακρο κάθε ανθρώπινο συναίσθημα. Αρνείται να συμβιβαστεί και να σηκώσει το λάβαρο του «καλού» κοριτσιού, γι’ αυτό και οι συγκρούσεις με τη μητέρα της είναι καθημερινές. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που απαντώνται κατά κόρον σε εφήβους. Δουλεύοντας με παιδιά και αντλώντας στοιχεία και από τη δική μου εφηβική ηλικία και το οικογενειακό περιβάλλον, προσπάθησα να προσεγγίσω την Άννα με τον τρόπο που την φαντάστηκα την πρώτη φορά που διάβασα το ημερολόγιο.

 

Η Φιλία Κανελλοπούλου (Μάργκοτ Φρανκ) και η Κωνσταντίνα Ράικου (Άννα Φρανκ) ερμηνεύουν στην παράσταση «Anna & Margot». (Φωτογραφίες παράστασης: Στάθης Δουβλέκας).

 

Πώς συνεργαστήκατε με τον σκηνοθέτη Γιώργο Δρίβα, καθώς και με την ηθοποιό Φιλία Κανελλοπούλου;

Με τον Γιώργο Δρίβα συνεργαστήκαμε αφού είχα δει τη θεατρική παράσταση «Lemon» στην οποία πρωταγωνιστεί ως ηθοποιός καθώς και τις παραστάσεις που σκηνοθετεί στο Δήμο Λαυρεωτικής. Οι εικόνες που κατασκευάζει σαν σκηνοθέτης επάνω στη σκηνή, η ατμόσφαιρα που μεταφέρει και ο τρόπος που συνδέει τα πράγματα δραματουργικά, ταίριαζε στο έργο όπως το είχα φανταστεί κατά τη συγγραφή του.

Με τη Φιλία Κανελλοπούλου συνεργαζόμαστε τη φετινή χρονιά στην παιδική παράσταση «Ασχημόπαπο» του Δημήτρη Αδάμη και της Δόμνας Ζαφειροπούλου. Υπήρξε από την αρχή καλή επικοινωνία. Ο επαγγελματισμός και η συνέπεια που έδειχνε στις πρόβες και στις παραστάσεις καθώς και οι ποιότητές της υποκριτικά, με οδήγησαν να της κάνω την πρόταση για τη συνεργασία.

 

 

Θα θέλατε να μας βάλετε λίγο στο κλίμα της παράστασης; Τι θα δουν οι θεατές στην πρώτη σκηνή;

Το έργο ξεκινάει λίγο πριν από τη δραπέτευση των κοριτσιών από το στρατόπεδο. Δεν προλαβαίνουν όμως να ξεφύγουν, συμβολικά πεθαίνουν και μεταφέρονται στο χωροχρόνο που διαδραματίζεται η δράση. Ο θεατής βλέπει τον χρόνο της καθημερινότητάς τους εκεί, να κυλάει γρήγορα σαν ένα timelapse. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο αρχίζει η ιστορία μας.

 

Ποια σκηνή ή φράση του έργου ξεχωρίζετε;

«Οι προνομιούχοι εκμεταλλεύονται τους μη προνομιούχους» λέει η Margot σε μια στιγμή του έργου. Νομίζω αυτή φράση κουμπώνει σε όλα τα επίπεδα εκμετάλλευσης που έχουμε δει, έχουμε ακούσει, έχουμε διαβάσει ή έχουμε βιώσει. Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι βρισκόμαστε σε θέση ισχύος απέναντι σε κάποιον άλλο άνθρωπο.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Anna & Margot»

Κείμενο: Κωνσταντίνα Ράικου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Δρίβας
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Salvatore Bezzi (Σαλβατόρε Μπέτσι)
Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών, κοστούμια: Μέλπω Κασαπίδου
Κίνηση: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Δρίβας, Σάββας Σουρμελίδης
Ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Ράικου (Άννα Φρανκ), Φιλία Κανελλοπούλου (Μάργκοτ Φρανκ)

Φωτογραφίες παράστασης: Στάθης Δουβλέκας
Γραφιστικά: Λάμπρος Πρέντζας
Trailer: Γιάννης Βάκρινος
Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου

 

Πού: Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, Αγίου Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, Βοτανικός 10447 Αθήνα, τηλ: 210 3425 637 , email: vafeiotheater@gmail.com

Πότε: από 3 Απριλίου 2024 και κάθε Τετάρτη στις 21.15. Έως 22 Μαΐου 2024

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Εισιτήρια: 13 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών, άνεργοι, αμεα, ομαδικό άνω των 10 ατόμων, ατέλειες ΣΕΗ, ΑΣΚΤ, ΠΕΣΥΘ)

Προσφορά προπώλησης Ticket Services έως 30/3: 10 ευρώ https://www.ticketservices.gr/event/anna-and-margot/

fb ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ ⦁ https://www.facebook.com/TheatroVafeio
fb Anna & Margot ⦁ https://www.facebook.com/profile.php?id=61557022858293
instagram ⦁ https://www.instagram.com/anna_and_margot/