Άννα Αμπραχαμιάν και Βαγγέλη Μάγειρο, τι είναι το «Gif_Δηλητήριο»;

Η «Τάξη» για τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Σταθμός
30 Μαρτίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Διψάω»
1 Απριλίου 2024
Η «Τάξη» για τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Σταθμός
30 Μαρτίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Διψάω»
1 Απριλίου 2024

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι Αυτή και Αυτός στην παράσταση «Gif_Δηλητήριο». Οι ηθοποιοί Άννα Αμπραχαμιάν και Βαγγέλης Μάγειρος μιλάνε στο theatermag για το θέμα του έργου της Λοτ Φέικεμανς, τους ρόλους που ερμηνεύουν, καθώς και για τη συνεργασία τους με τη σκηνοθέτιδα Χριστιάννα Μαριόλη.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τον τίτλο του έργου της Λοτ Φέικεμανς, «Gif_Δηλητήριο»; Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν το διαβάσατε;

Άννα Αμπραχαμιάν: Διαβάζοντας τον τίτλο του έργου αρχικά το μυαλό μου πήγε σε κάτι μεταφορικό. Το δηλητήριο με έκανε να σκεφτώ κάτι «άρρωστο», μια τοξική σχέση, άσχημα λόγια που μπορεί να έχουν ειπωθεί από κάποιον απέναντι σε κάποιον άλλο, ένα μυστικό που κρύβει κάποιος για χρόνια και που ήρθε η ώρα να γίνει γνωστό. Μετά σκέφτηκα ότι ίσως αφορά την κυριολεκτική έννοια της λέξης και στη συνέχεια άνοιξα γρήγορα το βιβλίο για να διαβάσω την πρώτη σελίδα και μέσα σε λίγα λεπτά να φτάσω στην 25η σελίδα του έργου και να καταλάβω ότι αυτό το έργο αφορά έναν σύγχρονο Ντίντι και έναν Γκόγκο που κάτι περιμένουν και εμείς πρέπει να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό.

Βαγγέλης Μάγειρος: Το δηλητήριο είναι αυτό που χώρισε και ένωσε τους χαρακτήρες. Τα πάθη, οι φόβοι και οι ανασφάλειες που πότισαν τους εαυτούς τους, στάθηκαν αφορμή για να συναντηθούν μετά από δέκα χρόνια (εννιά κατά τον άντρα) και να δουν αν είναι ικανοί να βρουν ένα αντίδοτο σε όλα όσα δηλητηριάστηκαν λόγο της προσωπικής φυγής του καθενός.

 

Η ηθοποιός Άννα Αμπραχαμιάν.

 

Τι συμβαίνει ανάμεσα στους χαρακτήρες που ερμηνεύετε;

Άννα Αμπραχαμιάν: Οι δύο χαρακτήρες (Αυτή και Αυτός) έχουν ένα παρελθόν το οποίο φαίνεται να τους ακολουθεί στη ζωή τους δέκα χρόνια μετά. Αυτός υποστηρίζει ότι έχει αφήσει πίσω του το παρελθόν και ότι πλέον είναι ένας άλλος άνθρωπος, Αυτή από την άλλη πλευρά, δεν φοβάται να παραδεχτεί ότι αυτά που τους συνέβησαν στον παρελθόν, την έχουν χαράξει και της έχουν βγάλει προς τα έξω την χειρότερη πτυχή του εαυτού της. Έχουν μια συνεχή κόντρα μεταξύ τους, γιατί κανένας από τους δύο δεν θέλει να αποδεχτεί τον άλλον για αυτό που είναι πραγματικά, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να προσπαθούν να ζήσουν ξανά τα ίδια γεγονότα από την αρχή, με τον ακριβώς ίδιο τρόπο και ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα έχουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Ίσως όμως για να έχουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, πρέπει να καταφέρουμε να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και να μπορέσουμε να αποδεχτούμε τα λάθη μας.

Βαγγέλης Μάγειρος: Το αίσθημα της φυγής και του φόβου είναι αυτό που κυριαρχεί ανάμεσά τους. Ο καθένας, με τον δικό του τρόπο, επέλεξε να φύγει μακριά από τον άλλον, ή να αφήσει τον άλλον να φύγει γιατί φοβάται να τον αντικρίσει. Αν μείνει μαζί του, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον εαυτό του. Θα πρέπει να ανακαλύψει, να δημιουργήσει κάτι καινούργιο για τον ίδιο, το οποίο δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει.

 

 

Θέλετε να μας μιλήσετε για τον τρόπο που έχετε προσεγγίσει το ρόλο σας;

Άννα Αμπραχαμιάν: Ο ρόλος μου (Αυτή) είναι μια γυναίκα που δεν είναι πολύ μακριά από εμένα ηλικιακά αλλά είναι μακριά από εμένα όσον αφορά αυτά που έχει βιώσει. Προσπάθησα να καταλάβω τον λόγο που αυτός ο χαρακτήρας έχει κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές, να την κατανοήσω και τέλος να δικαιολογήσω κάποιες από τις πράξεις της. Στη συνέχεια προσπάθησα να δείξω στο κοινό αυτή τη γυναίκα μέσα από τη δική μου μάτια και να είμαι όσο πιο αυθεντική μπορώ.

Βαγγέλης Μάγειρος: Ο χαρακτήρας μου πιστεύει ότι έχει προχωρήσει, ότι η ζωή του έχει αλλάξει, ότι ο ίδιος έχει αλλάξει και ότι η φυγή του δεν έχει νόημα να συνεχιστεί. Ο ίδιος βέβαια, μόλις του δοθεί η ευκαιρία, είναι έτοιμος να το σκάσει από την καινούργια του ζωή και να γυρίσει πίσω στην παλιά, μιας και δεν έχει καταφέρει να κλείσει τις πληγές που έχει αφήσει ανοιχτές. Προσπάθησα να εντοπίσω αυτά τα στοιχεία που φαίνονται έντονα στο έργο για να τον σχηματίσω.

 

Ο ηθοποιός Βαγγέλης Μάγειρος:.

 

Ποια είναι η σκηνοθετική ματιά της Χριστιάννας Μαριόλη σε αυτή την παράσταση;

Άννα Αμπραχαμιάν: Η Χριστιάννα είναι μια νέα σκηνοθέτις – ηθοποιός και καθώς έχει περάσει και από τους δύο αυτούς ρόλους, προσπαθεί να ακούει τις ανάγκες των ηθοποιών και με κάποιο τρόπο καταφέρνει να κάνει ακριβώς αυτό που έχει στο μυαλό της, αναδεικνύοντας παράλληλα το μέγιστο των ικανοτήτων των ηθοποιών. Ο τρόπος που έχει προσεγγίσει το έργο σκηνοθετικά είναι μέσα από τη ματιά ενός νέου ανθρώπου. Η σκηνοθεσία αυτή περιέχει φαντασία, έμπνευση, καθόλου ρεαλισμό και μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνει και νομίζω πως αυτά είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία που χρειάζονται προκειμένου να πετύχει κάτι.

Βαγγέλης Μάγειρος: Η νεανική ματιά της Χριστιάννας βοηθάει αυτούς τους χαρακτήρες να φωτιστούν μέσα στο μουντό τοπίο τους. Χωρίς φανφάρες και μελοδραματισμούς, και σε ένα άχρονο και ουδέτερο τοπίο, το οποίο θα μπορούσε να ήταν το τοπίο του εκάστοτε ανθρώπου, μας οδήγησε στο να αφηγηθούμε την ιστορία τους.

 

Θα θέλατε να μας βάλετε λίγο στο κλίμα της παράστασης; Θέλετε να μας μιλήσετε για το σκηνικό, τα κοστούμια, τους φωτισμούς και τη μουσική της παράστασης;

Άννα Αμπραχαμιάν: Στο σκηνικό της παράστασης ακολουθήθηκε μια μινιμαλιστική γραμμή καθώς αποτελείται από ένα γυάλινο τραπέζι, μια λευκή καρέκλα, τέσσερα βάζα με άνθη, μια κατασκευή από πλέξιγκλας και κάποια άλλα μικρά αντικείμενα. Όσον αφορά τα ρούχα των χαρακτήρων νομίζω πως είναι αρκετά κοντά στα ρούχα που θα φορούσαν αυτοί οι δύο άνθρωποι, δύο κοινοί άνθρωποι που όμως δεν είναι και τόσο κοινοί κατά βάθος. Για τον φωτισμό της παράστασης, εκτός από τα φώτα του θεάτρου, χρησιμοποιούμε και αυτόνομα μικρά φώτα που έχουμε επί σκηνής και η μουσική όπως και τα ηχητικά εφέ είναι όλα σε αρμονία με το σκηνικό και με την γενική αίσθηση που σου αφήνει αυτό το έργο.

Βαγγέλης Μάγειρος: Σε όλο το κλίμα της παράστασης διακρίνεται μία λιτότητα και ένας συμβολισμός. Από τα ρούχα και τα σκηνικά μέχρι τις μουσικές και τους φωτισμούς, κυριαρχεί ένα αίσθημα στασιμότητας. Κάτι που έχουμε αφήσει στη μέση και έχουμε κρύψει κάτω από ένα χαλί, αλλά ο χρόνος μας δείχνει ότι έχει έρθει ο καιρός να ξεσκεπάσουμε.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Gif_Δηλητήριο»

Συγγραφέας: Λοτ Φέικεμανς
Μετάφραση: Γιάννης Μόσχος (τον οποίο και ευχαριστούμε για τη δωρεάν παραχώρηση των δικαιωμάτων)
Σκηνοθεσία: Χριστιάννα Μαριόλη
Φωτισμοί: Χριστιάννα Μαριόλη
Κοσμήματα: Sablier.Project
Φωτογραφίες: Πάνος Άστορ Κόφφας
Σχεδιασμός αφίσας: Αστέριος Γούσιος

Παίζουν: Άννα Αμπραχαμιάν, Βαγγέλης Μάγειρος

 

Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι, τηλ. 210 3412689

Πότε: από 25 Μαρτίου 2024 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 9 Απριλίου 2024

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/gif-dilitirio/