Ο Θανάσης Κριτσάκης σκηνοθετεί το «Sadmen»
28 Μαρτίου 2024
Χριστιάννα Μαριόλη: «Όσο πιο διάφανος είναι ένας χώρος τόσο πιο εύκολο είναι να αντικατοπτρίσεις πάνω του όλα σου τα συναισθήματα»
29 Μαρτίου 2024
Ο Θανάσης Κριτσάκης σκηνοθετεί το «Sadmen»
28 Μαρτίου 2024
Χριστιάννα Μαριόλη: «Όσο πιο διάφανος είναι ένας χώρος τόσο πιο εύκολο είναι να αντικατοπτρίσεις πάνω του όλα σου τα συναισθήματα»
29 Μαρτίου 2024

 

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

«Μου χρωστάς έναν αδελφό, Ιάσων» λέει με σπαραγμό και πόνο ψυχής η Παρθενόπη Μπουζούρη, ως Μήδεια στην παράσταση του έργου «Μήδειας Υλικό» του Χάινερ Μύλλερ.

Στο Bios Main Stage είδαμε την αποκαλυπτική παράσταση που σκηνοθετεί η Άντζελα Μπρούσκου, η οποία μας παρουσίασε μια Μήδεια εγκλωβισμένη, μια Μήδεια ηττημένη, μια Μήδεια προδομένη αλλά πάνω απ’ όλα μια Μήδεια «ψαγμένη».

 

 

Η Άντζελα Μπρούσκου χρησιμοποίησε τη μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου για το τρίπτυχο έργο του Γερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ, «Ριμαγμέμη Όχθη», «Μήδειας Υλικό» και «Τοπίο με Αργοναύτες». Τρία κείμενα που με έναν τρόπο συνδέονται μεταξύ τους υπό το πρίσμα της προδοσίας, της επανάστασης αλλά και ως μια γενικότερη συνιστώσα ανθρωπολογικού τύπου, η οποία συνοψίζεται στη φράση του Μύλλερ «καθετί το καινούργιο αποτελεί προδοσία του παλιού» (δανείζομαι λέξεις από την εισαγωγή της Ελένης Βαροπούλου από το βιβλίο «Μορφές από τον Ευριπίδη»).

Αυτή τη συνιστώσα ανθρωπολογικού τύπου έχει αναδείξει η «ψαγμένη» Μήδεια της Άντζελας Μπρούσκου μέσω της σκηνοθετικής της προσέγγισης και μέσω της ερμηνείας της Παρθενόπης Μπουζούρη. Τοποθετημένη σε ένα διάφανο κουβούκλιο, η Μπρούσκου παρουσιάζει την ηρωίδα του Ευριπίδη σε πλήρη συναισθηματική απογύμνωση, με όλες τις ρωγμές και τα τραύματά της. Σαν ένα άλλο κορίτσι από τις «βιτρίνες» του Αμστερντάμ, σαν μια άλλη Τζέσικα Ράμπιτ με το κατακόκκινο φόρεμα, τη γούνα και τα κόκκινα μαλλιά της.

Η Παρθενόπη Μπουζούρη έχει αποδώσει το ρόλο της με απόλυτη συναισθηματική ακρίβεια, σε σημείο που θα μπορούσαμε να ακούσουμε τον παλμό της καρδιάς της. Οι δυνατές της ερμηνευτικές ικανότητες υποδεικνύουν μια ηθοποιό που έχει μελετήσει κάθε λέξη του κειμένου. Να σημειώσουμε και την παρουσία του Άντριαν Φρίλινγκ, αφενός στο ρόλο του Ιάσωνα και αφετέρου στον καταπληκτικό του μονόλογο στο «Τοπίο με Αργοναύτες», το οποίο ακούμε στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Ο φωτιστικός σχεδιασμός από τη Στέβη Κουτσοθανάση, τονίζει τις δραματικές σκηνές της παράστασης και αναδεικνύει τις συναισθηματικές καταστάσεις που βρίσκονται οι ήρωες. Μια ανάλογη συναισθηματική κατάσταση φτάνει στην πλατεία και στις καρδιές των θεατών, η οποία ενισχύεται από τις δύο οθόνες που είναι τοποθετημένες δεξιά και αριστερά της σκηνής. Στα βίντεο προβάλλονται εικόνες (video / σκηνικά / κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου) από ανθρώπους, ζώα και τοπία ρημαγμένα, βομβαρδισμένα, χαλασμένα, όπου η φύση πεθαίνει, καταστρέφεται από τον ίδιο τον άνθρωπο. Και πάνω στις εικόνες διαβάζουμε καίριες φράσεις όπως το Do you remember Do you No I Don’t.

Το υλικό της Άντζελας Μπρούσκου και η παράσταση «Μήδειας Υλικό» μας έδωσαν μια ακόμα αφορμή για να κοιτάξουμε σε βάθος όσα συμβαίνουν γύρω και δίπλα μας και να εξετάσουμε για μια ακόμα φορά τη φύση του ανθρώπου, ως μονάδα και ως σύνολο.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μήδειας Υλικό»

Συγγραφέας: Χάινερ Μύλλερ
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
Πρότυπη μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Μήτρος
Φωτιστικός σχεδιασμός: Στέβη Κουτσοθανάση
Video / Σκηνικά / Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Video mapping: Μάριος Γαμπιεράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Χατζόπουλος
Κατασκευή σκηνικού: Φλωρεντία Χατζή
Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννοπούλου
Γραφιστική επιμέλεια: Δημήτρης Νικολής
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Θέατρο Δωματίου

Ερμηνεύουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντριαν Φρίλινγκ, συμμετοχή: Άντζελα Μπρούσκου

 

Πού: Bios Main Stage, Πειραιώς 84, 10435, Αθήνα, http://pireos84.bios.gr/

Πληροφορίες και τηλ. κρατήσεων: 210 3425335

Πότε: από 22 Μαρτίου 2024 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ (γενική είσοδος), 14 ευρώ (μειωμένο), 12 ευρώ (ατέλειες)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/yliko-mideias/

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού