Μυρτώ Κουλουρίδη: «Το ζήτημα που διαπερνά το” Girls & Boys” είναι η εξουσία μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις»

«Οθέλλος / Πορνογραφία» για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Τ
27 Μαρτίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Υπόθεση Παραντάιν»
28 Μαρτίου 2024
«Οθέλλος / Πορνογραφία» για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Τ
27 Μαρτίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Υπόθεση Παραντάιν»
28 Μαρτίου 2024

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Σκηνοθετεί και ερμηνεύει στην παράσταση «Girls & Boys». Η Μυρτώ Κουλουρίδη μιλάει στο theatermag για το ομότιτλο έργο του Dennis Kelly και για την ηρωίδα που ερμηνεύει στην παράσταση, η οποία παρουσιάζεται από τις 18 Μαρτίου στο Πάνω Σπίτι.

 

 

Τι σημαίνει για εσάς το έργο «Girls & Boys» του Dennis Kelly;

Το «Girls & Boys» κατά την άποψή μου είναι ένα έργο για το «άλλα σου υποσχέθηκαν και άλλα σου έδωσαν στο τέλος». Ουσιαστικά το έργο ξεκινάει με μια σκέψη πολύ δυνατή που προμηνύει και το τέλος του. «Γνώρισα τον άντρα μου σε μια ουρά σε μια πτήση της Easy-jet τον αντιπάθησα αμέσως». Πολύ ευφυής γραφή, αμέσως εξάπτει το ενδιαφέρον του θεατή, αρχίζει να διερωτάται, τί μπορεί άραγε να έχει συμβεί;
Η ιστορία της ηρωίδας μου είναι τόσο ζωντανή και πραγματική, θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα μας. Και αυτό είναι που μας ανατριχιάζει σε αυτό το έργο, γιατί ταυτιζόμαστε πλήρως.

 

Ποιο είναι το θέμα που πραγματεύεται το έργο;

Το ζήτημα που διαπερνά το έργο, η ραχοκοκαλιά του δηλαδή είναι η εξουσία μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις. Πότε και γιατί αρχίζει να εμφανίζεται η σύγκρουση σε ένα ζευγάρι. Πότε κάποιος έρχεται να σου στερήσει τα όνειρα θέλοντας να ελέγξει μια κατάσταση. Γιατί επιλέγει να σου χτυπήσει το αναντικατάστατο. Γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να αντέξει τα καινούργια δεδομένα μέσα στη σχέση του. Το κουκούτσι αυτής της ιστορίας περιστρέφεται γύρω από τέτοιου είδους ζητήματα και το κουκούτσι δεν είναι άλλο από τα δυο παιδιά της ηρωίδας μου.

 

 

Μιλήστε μας για το ρόλο σας.

Η ηρωίδα μου είναι ένας άνθρωπος ώριμος και πρακτικός. Αγαπάει τη ζωή, βγαίνει έξω και διεκδικεί, ξέρει να επιβιώνει. Κοιτάει μπροστά, θέλει τα πράγματα να τρέχουν και να εξελίσσονται. Είναι άνθρωπος που ψάχνει την αλήθεια. Δεν την απασχολούν ψυχολογικά ζητήματα. Στην πορεία, της συμβαίνει ένα πολύ σοβαρό γεγονός, αυτόματα μετατρέπεται σε τραγική φιγούρα. Πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση. Το μόνο που της έχει απομείνει για να στηριχθεί είναι τα θρύψαλα της διαλυμένης της πραγματικότητας, από αυτά θα αγκιστρωθεί και αυτά διογκώνει για μπορέσει να απενοχοποιηθεί από τις πράξεις. Πιστεύω πραγματικά όμως ότι προσπαθεί να αγαπήσει εκ νέου τη ζωή.

 

Πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι ο μονόλογος και πώς είναι να κάνεις πειραματικό θέατρο στην Αθήνα το 2024;

Ο μονόλογος πραγματικά είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Δεν υπάρχει συμπαίκτης και η μοναξιά πάνω στη σκηνή είναι διαπεραστική. Πρέπει να βάλεις τον εγκέφαλό σου σε διαφορετική λειτουργία και τις σκέψεις σου σε πολύ περίεργα μονοπάτια. Πρέπει να «τριπάρεις» μόνος σου. Να κάνεις πτήσεις μοναχικές αλλά συνάμα και τόσο μαγικές.

Πάντα θαύμαζα και έτρεφα απεριόριστο σεβασμό στους ανθρώπους που χτίζουν κάτι μόνοι τους. Πραγματικά θέλει κουράγιο να κάνεις πειραματικό θέατρο στην Αθήνα το 2024. Χρηματοδότηση δεν υπάρχει τις περισσότερες φορές, οπότε η αγάπη σε αυτό που αφοσιώνεσαι πρέπει να είναι τυφλή, για να μη βλέπεις τίποτα από όλο αυτό το βουνό εμποδίων που ξεμυτίζει μπροστά σου.

 

 

Πώς έχετε προσεγγίσει το ρόλο που ερμηνεύετε;

Πιστεύω ότι το κείμενο αυτό είναι τόσο δυνατό που πραγματικά δεν έχει ανάγκη κανέναν μας. Η σκηνοθεσία έγινε με τη βοήθεια ενός πολύ αγαπημένου φίλου ηθοποιού, που η ματιά του στις ανθρώπινες σχέσεις είναι διαπεραστική. Δουλέψαμε ατελείωτες ώρες πάνω στη δραματουργία του έργου, στους ήρωες. Μετά ήρθε το κομμάτι της ερμηνείας στο οποίο επίσης έγινε «χειρουργική» δουλειά. Ξέρετε το να βρεις ποιος είναι αυτός που μιλάει, πώς κινείται, γιατί λέει αυτές τις συγκεκριμένες σκέψεις, με τί ταχύτητα ταξιδεύουν οι σκέψεις του, είναι μια δουλειά που στην πραγματικότητα δεν τελειώνει ποτέ. Συνέχεια το ψάχνεις και συνέχεια σε απασχολεί. Το πιο επικίνδυνο μονοπάτι σε αυτό το κείμενο όμως ήταν να μην παντρευτώ το νόημά του σαν ηθοποιός αλλά να παράγω νόημα σαν ηρωίδα.

 

Ποια σκηνή ή φράση του έργου ξεχωρίζετε;

«Ξαναγράφω τις αναμνήσεις, τις ξαναγράφω και σύντομα δε θα υπάρχει αυτός πουθενά».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Girls & Boys»

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Μυρτώ Κουλουρίδη
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Μουσική – Sound design: Άγγελος Λιάρος-Κόπολα
Επιμέλεια σκηνογραφίας: Νατάσσα Παπαστεργίου
Επιμέλεια κίνησης: Πένυ Διαμαντοπούλου
Artwork: Γιώργος Γούσης
Trailer – Φωτογραφίες: Γιάννης Χαριτίδης
Διεύθυνση Παραγωγής και Επικοινωνίας: LibrArt Performing Arts Ensemble

Πού: Το Πάνω Σπίτι, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 37

Πληροφορίες: 6986 614274

Πότε: από 18 Μαρτίου 2024 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/girls-boys-tou-dennis-kelly-to-pano-spiti/