Είδαμε την παράσταση «Χαίρετε κι Αντίο»

Διαγωνισμός για την παράσταση «Άτλας»
22 Μαρτίου 2024
«Ιώ – Εκείνη»: Η Νατάσα Παπανδρέου στο ΚΕΤ
22 Μαρτίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Άτλας»
22 Μαρτίου 2024
«Ιώ – Εκείνη»: Η Νατάσα Παπανδρέου στο ΚΕΤ
22 Μαρτίου 2024

Η Βίκυ Καλπάκα και ο Κώστας Βασαρδάνης ερμηνεύουν την Έστερ και τον Τζόνυ στην παράσταση «Χαίρετε κι Αντίο». (Φωτογραφίες, trailer, teaser παράστασης: Γιώργος Δανόπουλος, Ρούσος Κτιστάκης).

 

 

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Η σκηνή του θεάτρου έχει αξιοποιηθεί σκηνογραφικά ώστε να μεταφέρει το κοινό σε μια άλλη εποχή και ο Κώστας Βασαρδάνης με τη Βίκυ Καλπάκα να μας πάνε στη δεκαετία του 1960 στη Νότια Αφρική, όπου δύο αδέλφια λένε «Χαίρετε κι Αντίο».

Η ιστορία που παρακολουθήσαμε στο Θέατρο Φούρνος θα μπορούσε να συμβαίνει και στις μέρες μας. Ένα πατρικό σπίτι, μια μητέρα που έχει πεθάνει, ένας κατάκοιτος πατέρας μετά από εργατικό ατύχημα και μια διαμάχη ανάμεσα στα δύο αδέλφια, για το παρελθόν, την κληρονομιά και μερικές κούτες με παλιοπράγματα.

Αυτό είναι το περιτύλιγμα της ιστορίας που έχει γράψει ο σημαντικότερος εν ζωή αγγλόφωνος συγγραφέας της Νοτίου Αφρικής, βραβευμένος μεταξύ άλλων, με το Bραβείο Tony το 2011 για το σύνολο της προσφοράς του, Άθολ Φούγκαρντ. Κάτω από αυτό ξετυλίγονται άλλες ιστορίες και βγαίνουν στην επιφάνεια λέξεις, εικόνες και συναισθήματα που τα δύο αδέλφια είχαν κρύψει καλά ή απλώς είχαν επιλέξει να τα ξεχάσουν.

 

 

 

Ο Κώστας Βασαρδάνης και η Βίκυ Καλπάκα λειτουργούν με αρμονία πάνω στη σκηνή, η χημεία τους είναι φανερή καθώς ερμηνεύουν τα δύο αδέλφια που μαλώνουν για τη σχέση με τους γονείς τους και θέματα τα οποία ο καθένας τους αντιλαμβάνεται ή θυμάται διαφορετικά. Ο Κώστας Βασαρδάνης, ως Τζόνυ, ερμηνεύει εντυπωσιακά τις συναισθηματικές μεταπτώσεις του ρόλου του, με τις φωνές και τις ηρεμίες του, με τους μονολόγους του στην σχεδόν μπεκετική γραφή του Άθολ Φούγκαρντ. Η πρώτη σκηνή της παράστασης, μας έβαλε δυνατά στο θέμα του έργου με τον άψογο μονόλογο του Τζόνυ (Κώστας Βασαρδάνης), που καθώς έχει μείνει μόνος του, μετράει τις καρέκλες και τα πόδια του τραπεζιού. Εδώ, ως θεατές, βρισκόμαστε στη συνθήκη όπου γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, ενώ η πρωταγωνίστρια δεν έχει μάθει ακόμα ότι ο πατέρας της έχει πεθάνει.

Η Βίκυ Καλπάκα στο ρόλο της Έστερ, έχει το ρόλο της δυναμικής αδελφής και εμφανίζεται με δυνατές ερμηνείες και στα δύσκολα σημεία του ρόλου της, όταν εκφράζει τον φόβο, τη λύπη, τον θυμό της. Και οι δύο ηθοποιοί, μελέτησαν τους ήρωες που ενσαρκώνουν και πραγματικά μας άγγιξαν με τις τραυματικές καταστάσεις που έχουν βιώσει ως Τζόνυ και Έστερ. Το έργο έχει χιούμορ, αλλά και σασπένς.

Πολύ δυνατή η σκηνή όπου η Βίκυ Καλπάκα ανοίγει τις χάρτινες κούτες που έχει φυλάξει ο πατέρας της, ανακαλύπτει και θυμάται πράγματα από την παιδική της ηλικία. Εξίσου δυνατή και η σκηνή όπου ο Κώστας Βασαρδάνης, της λέει ότι ο πατέρας τους δεν ζει πια. Μέσα από τα άσχημα συναισθήματα των ηρώων, κάπου κάπου υπάρχουν και μικρές στιγμές χαράς, τις οποίες οι δύο ηθοποιοί αξιοποιούν πολύ καλά.

Σκηνοθετικά, ο Κώστας Βασαρδάνης ακολουθεί μια νατουραλίστικη γραμμή, όπως είναι και η γραφή του κειμένου άλλωστε και σε συνδυασμό με τους φωτισμούς του Βασίλη Κλωτσοτήρα και τη μουσική του Μάκη Παπαγαβριήλ, έχει καταφέρει να αποδώσει πολύ καλά το βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό έργο «Χαίρετε κι Αντίο» και να μιλήσει στην καρδιά μας για την απώλεια και για την αγάπη.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Χαίρετε κι Αντίο»

Μετάφραση: Αλέξης Ρίγλης
Σκηνοθεσία: Κώστας Βασαρδάνης
Σκηνικά: Νατάσα Παπαστεργίου
Κοστούμια: Κώστας Βασαρδάνης, Βίκυ Καλπάκα
Μουσική: Μάκης Παπαγαβριήλ
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Καφετζή
Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάνθη Ράδου
Φωτογραφίες, trailer, teaser παράστασης: Γιώργος Δανόπουλος, Ρούσος Κτιστάκης
Παραγωγή: Ομάδα ΒιΔα
Επικοινωνία-προβολή στα ΜΜΕ: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Βίκυ Καλπάκα

H παράσταση πραγματοποιείται με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού

 

Πού: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, τηλ. 210 6460748

Πότε: από 7 Μαρτίου 2024 και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00. Έως τις 26 Απριλίου 2024

Προπώληση:
-Στο ταμείο του Θεάτρου
– more.com |  https://www.more.com/theater/xairete-ki-antio-1/

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό)