Ραφαέλ Αριστοτέλους: «Το μυθιστόρημα “Οι Άθλιοι” είναι ένας υπερπολύτιμος θησαυρός ανεκτίμητης αξίας για την ανθρωπότητα»

Αλέξανδρος Ρήγας και Αντώνης Κρόμπας σε περιοδεία με «Το Τάβλι»
15 Μαρτίου 2024
Η Ζαχαρούλα Χρόνη σκηνοθετεί το «Ακανθώδης»
15 Μαρτίου 2024
Αλέξανδρος Ρήγας και Αντώνης Κρόμπας σε περιοδεία με «Το Τάβλι»
15 Μαρτίου 2024
Η Ζαχαρούλα Χρόνη σκηνοθετεί το «Ακανθώδης»
15 Μαρτίου 2024

Ο Ραφαέλ Αριστοτέλους ερμηνεύει το ρόλο του επαναστάτη Ανζολρά στην παράσταση «Οι Άθλιοι».

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Θα τον δούμε στο ρόλο του επαναστάτη Ανζολρά. Ο πολυτάλαντος Ραφαέλ Αριστοτέλους μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Οι Άθλιοι», η οποία παρουσιάζεται για μικρούς και μεγάλους θεατές στο «Θέατρον» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», κάθε Σάββατο και Κυριακή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Ο ηθοποιός και τραγουδιστής εξηγεί το θέμα του έργου του Βίκτωρος Ουγκό και μιλάει για το θέατρο και με την επαγγελματική του ενασχόληση και με το τραγούδι.

 

 

Τι σημαίνει το έργο «Οι Άθλιοι» για εσάς; Τι αντίκτυπο είχε όταν το πρωτοδιαβάσατε;

Το μυθιστόρημα «Οι Άθλιοι» είναι πιστεύω ένας υπερπολύτιμος θησαυρός ανεκτίμητης αξίας για την ανθρωπότητα, που θα πρέπει να τον κουβαλάμε πάντα και παντού μαζί μας και μέσα μας. Είναι ένα διαχρονικό και δυστυχώς επίκαιρο έργο που τα μηνύματα του και η σημασία του δεν διαφέρουν πολύ από τα όσα διαδραματίζονται σήμερα. Μας διδάσκει σπουδαίες αξίες όπως η αγάπη, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η φιλία, η αλληλεγγύη και άλλες πολλές. 162 χρόνια μετά και θα δούμε πως ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες βαναυσοτήτων και υπομένουμε. Όταν πρωτοδιάβασα το έργο και παρακολούθησα τις ταινίες και το musical στο εξωτερικό, ξύπνησε έντονα μέσα μου το αίσθημα της αφύπνισης. Είπα: Είμαστε οι άθλιοι των ημερών μας. Είμαστε οι απόκληροι και καλούμαστε να περάσουμε από τη κτηνωδία στο καθήκον, ο κάθε ένας δίνοντας τον προσωπικό του αγώνα υπέρβασης εαυτού. Πρέπει να βρούμε το φως μέσα μας και με σύμμαχο την πίστη και την αγάπη προς τους ανθρώπους και τον Θεό, μπορούμε να φέρουμε την απαιτούμενη αλλαγή για έναν καλύτερο κόσμο.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με την σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Νικολαΐδη;

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη είναι ένα υπέροχο, ευλογημένο και υπερταλαντούχο πλάσμα. Η συνεργασία μας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 με την συμμετοχή μου στην θεατρική παράσταση «Oliver Twist» του Charles Dickens μετά από ακρόαση που προηγήθηκε λίγους μήνες πριν. Ακόμα θυμάμαι τη χαρά και τη συγκίνηση που είχα πάρει όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο και μου ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα. Απ´τις πρώτες κιόλας πρόβες είχα καταλάβει τον επαγγελματισμό και την οργανωτικότητα που την διακατέχουν. Φτάνοντας στο σήμερα και τη συνεργασία μας στους «Άθλιους», γνώρισα και άλλες πτυχές του εαυτού της και μέσα από την τριβή μας, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε φιλικό επίπεδο, έχω να πω πως έχω μείνει συγκλονισμένος. Το ήθος, η οξυδέρκεια, το χιούμορ, το πόσο πολύ και κυρίως βαθιά διαβασμένη είναι, η δοτικότητά της, η υπομονή και επιμονή της για εξέλιξη, η προσέγγισή της στον κάθε ηθοποιό της ξεχωριστά, αλλά και η αφοσίωση που δείχνει σε όλο το ταξίδι των δημιουργημάτων της απ´ την αρχή μέχρι το τέλος είναι απλά συγκινητική.

 

Μιλήστε μας για το ρόλο του επαναστάτη Ανζολρά που ενσαρκώνετε.

Έχω την τιμή και τη χαρά να ενσαρκώνω το ρόλο του αρχηγού των επαναστατών και ηγέτη της εξέγερσης, Ανζολρά. Ένας άνθρωπος ταπεινός αλλά ταγμένος στην ιδέα, στις αξίες και στα αγνά ιδανικά της ζωής που δεν ξεπουλάει κανείς. Ένας ιδεαλιστής και ανθρωπιστής που κινείται μέσα από τους δρόμους της καρδιάς. Παρόλο που αγαπάει τη ζωή του, φοβάται το θάνατο και δεν είναι ατρόμητος, αυτή η τεράστια ιδέα αξίζει χίλιες απ´τις ζωές του. Μια οντότητα με έναν τεράστιο όγκο και με χαρακτηριστικά από όλους τους υπόλοιπους επαναστάτες της αδελφότητας, όλα μαζί σε ένα πρόσωπο. Θάρρος, πυγμή, οργανωτικότητα, πάθος, φιλοσοφία, ρομαντισμό, μη βίαιος και συνάμα ειρηνικός είναι λίγα απ´τα χαρακτηριστικά του που τον καθιστούν την απόλυτη ηγετική μορφή.
Στη πρώτη ανάγνωση ένιωσα θαυμασμό και δέος ως προς τον υποκινητή μιας τόσο σημαντικής επανάστασης, αλλά όσο ερχόμουν σε τριβή με το ρόλο τόσο ταυτιζόμουνα όλο και περισσότερο και αναλογιζόμουνα πως δεν υπάρχουν μεγαλύτερα αγαθά από τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την δικαιοσύνη, την αγάπη που θεωρούμε δεδομένα στις μέρες μας.

 

 

Κατά τη γνώμη σας τι συμβολίζει ο ήρωας του Βίκτορος Ουγκό, Γιάννης Αγιάννης;

Για μένα ο Γιάννης Αγιάννης συμβολίζει την μετάβαση από το σκοτάδι στο φως. Συμβολίζει την αληθινή μετάνοια. Συμβολίζει την έντονη επιθυμία του ανθρώπου να αλλάξει τον εσωτερικό του κόσμο, την πάλη με το μέσα μας, την πίστη, τον δύσκολο δρόμο της αυτοβελτίωσης, την δεύτερη ευκαιρία, την αγάπη. Όπως θα δούμε και στο έργο, ένα βασανισμένο, σκληρό και ανήμερο θηρίο όπως ήταν ο Γιάννης Αγιάννης κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες, να λυτρωθεί από τις αδικίες της ζωής και να βγει καλύτερος, γεμάτος καλοσύνη και αγάπη για τον εαυτό του και τον κόσμο.

 

Πρόκειται για έναν θίασο 23 ηθοποιών. Πώς δουλέψατε με τους άλλους ηθοποιούς της παράστασης, καθώς και με τους υπόλοιπους συντελεστές;

Ένα απ´ τα πολλά ταλέντα που έχει η σκηνοθέτιδά μας είναι να δημιουργεί ομάδες, ομάδες δεμένες και αγαπημένες. Διαφορετικές προσωπικότητες-οντότητες, που με έναν μαγικό και αρμονικό τρόπο γίνονται ένα. Απ´ τις πρώτες κιόλας πρόβες είχαμε νιώσει όλα τα παιδιά έντονα το συναίσθημα της οικειότητας μεταξύ μας. Και μέχρι σήμερα νιώθουμε αυτό το δέσιμο, τη χημεία, την ομαδικότητα, την καλή διάθεση, τη θετική ενέργεια, αλλά και την ασφάλεια ότι οτιδήποτε και αν συμβεί ο ένας θα καλύψει το λάθος του άλλου, σαν να μην έγινε ποτέ και χωρίς να φανεί η παραμικρή αλλαγή. Γεγονός πολύ σπάνιο στις μέρες μας και στο χώρο μας.
Σε συνδυασμό με τους απίστευτα ταλαντούχους και καταξιωμένους συντελεστές και χρόνια συνοδοιπόρους και συνεργάτες της Κωνσταντίνας (Μαρία Φιλίππου, Χριστίνα Φωτεινάκη, Γιάννη Οικονόμου, Μαγδαληνή Παλιούρα, Μελίνα Μάσχα, Βικτώρια Βελοπούλου, Κατερίνα Σβορώνου, Δέσποινα Τριάντου και Ράνια Γιαννάκη) ήρθε και δημιουργήθηκε η τέλεια συνταγή επιτυχίας που θα θυμόμαστε και εμείς οι ίδιοι για χρόνια.

 

Υπάρχει κάποια σκηνή ή ατάκα που ξεχωρίζετε και γιατί;

Αγαπημένη μου σκηνή είναι η μάχη των επαναστατών στο οδόφραγμα γιατί είναι σαν να ζω τη στιγμή πρώτη και τελευταία φορά και ας έχουμε παίξει σχεδόν 100 παραστάσεις. Αν μπορούσα να μετρήσω τους παλμούς μου εκείνη την στιγμή από την αδρεναλίνη, το πάθος και τη συγκίνηση, σίγουρα θα υπερβαίναν το όριο. Επίσης αγαπημένη μου στιγμή μέσα στο έργο είναι η μεγάλη αγκαλιά που κάνουν όλοι μαζί οι επαναστάτες μετά το μονόλογο του Μάριου που έχει πάρει την απόφαση να παλέψει μαζί τους, γιατί ενώ ξέρουν ότι οι ελπίδες τους να κερδίσουν είναι μηδαμινές, όλοι μαζί ενωμένοι βάζουν όλες αυτές τις ιδέες όπως η Δημοκρατία και η Ελευθερία πάνω απ’ τις ζωές τους.
Μια απ´τις αγαπημένες μου φράσεις του Βίκτωρος Ουγκώ: «Όπως οι πυρκαγιές φωτίζουν όλη την πόλη, όμοια και οι επαναστάσεις φωτίζουν το ανθρώπινο γένος».

 

 

Πώς είναι η εμπειρία σας με το παιδικό-νεανικό κοινό μέσα από την παράσταση;

Το παιδί είναι ο πιο αληθινός και αυστηρός κριτής και νιώθουμε τεράστια περηφάνια που καταφέραμε να κερδίσουμε φέτος αυτό το στοίχημα. Είδαμε ηλικίες από 5 χρονών έως 90 χρονών να παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της παράστασης σε ένα κατάμεστο θέατρο των 1000 ατόμων και να μην ακούγεται το παραμικρό. Παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη παράσταση οι θεατές λαμβάνουν μηνύματα για τις ηθικές αξίες της ζωής που σήμερα ολοένα και αφήνουμε στην άκρη. Αυτό από μόνο του είναι ένας καλός λόγος να φέρουν οι γονείς τα παιδιά τους μαζί σε αυτό το έργο. Πέρα δηλαδή από το ότι μέσα από τις εικόνες και τους ήχους αναπτύσσεται η φαντασία των παιδιών, παράλληλα το θέατρο συνεισφέρει ουσιαστικά στην αναδόμηση της προσωπικότητας τους! Είναι καλό να λαμβάνουν τα παιδιά ερεθίσματα μέσω ζωντανών εικόνων και όχι μονάχα πίσω από τις οθόνες.
Για μένα είναι τεράστιο κέρδος ξέροντας ότι το να μεταδώσουμε όλα αυτά τα μηνύματα μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή στη ζωή κάθε παιδιού και κάθε ενήλικα και κατά συνέπεια στην κοινωνία. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι όταν έρχονται παιδιά και ενήλικες μετά το τέλος κάθε παράστασης και βλέπουμε τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

 

Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε να ασχοληθείτε με την τέχνη της υποκριτικής;

Από πολύ μικρή ηλικία ήμουν λάτρης του θεάτρου και του κινηματογράφου αλλά μέχρι και τα 24 μου χρόνια δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ με το κεφάλαιο υποκριτική. Τελειώνοντας τις μουσικές σπουδές μου στο Λονδίνο και μετά από αμέτρητες audition για θεατρικά και musicals ήρθε η τέλεια ευκαιρία για να μου γεννηθεί το μικρόβιο της υποκριτικής. Συμμετείχα στη διασκευή-κωμωδία (pantomime) η «Σταχτοπούτα» και σε διάφορα musicals όπως «Singing in the Rain», «Evita» και άλλα πολλά και εκεί κατάλαβα ότι μπορώ να συνδυάσω τραγούδι με υποκριτική αλλά και να υποστηρίξω έναν ρόλο που απαιτεί μόνο υποκριτικές ικανότητες. Φτάνοντας στο σήμερα και τους «Άθλιους», ο κεντρικός μου ρόλος όπως και όλοι οι υπόλοιποι ρόλοι μου στο έργο με έκαναν να καταλάβω ότι αυτό το μικρόβιο εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής και κάτι που θέλω να υπηρετώ για πολλά χρόνια ακόμη.

 

Πέρα από το θέατρο ασχολείστε επαγγελματικά και με το τραγούδι. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Το τραγούδι ήταν, είναι και θα είναι πάντα η μεγάλη μου αγάπη. Έχω την πρώτη μου ηχογράφηση σε κασέτα να τραγουδάω το ιταλικό τραγούδι caruso σε ηλικία 5 ετών. Παράλληλα με τις σπουδές μου είχα ξεκινήσει δειλά δειλά να ασχολούμαι επαγγελματικά με το τραγούδι κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές, πεντάστερα ξενοδοχεία και bar-restaurants. Είχα την τιμή να συνεργαστώ με γνωστές δισκογραφικές εταιρίες όπως η Universal Music Uk αλλά και η Panik Records εδώ στην Ελλάδα. Φέτος εμφανίζομαι κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Vegas Live Stage μαζί με το σχήμα Θέμης Αδαμαντίδης- Κατερίνα Στανίση- Γιάννης Καψάλης και πέρσι στο ίδιο μαγαζί με τους Σταμάτη Γονίδη και Ζαφείρη Μελά και άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες. Εδώ και 2 χρόνια είμαι και στον κόσμο των μεταγλωττίσεων χαρίζοντας την φωνή μου σε αρκετούς χαρακτήρες από διάφορες σειρές και ταινίες, αναλαμβάνοντας επίσης και τη μουσική επιμέλεια σε πολλές από αυτές.

 

Τι εύχεστε να σας φέρει το μέλλον σε καλλιτεχνικό επίπεδο;

Εύχομαι πάνω απ´όλα να είμαι υγιής και ήρεμος τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο για να μπορέσω να υλοποιήσω όλους τους στόχους μου στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω με την ίδια όρεξη και ενθουσιασμό και είμαι σίγουρος πως με λίγη τύχη που εμείς οι ίδιοι την δημιουργούμε θα μου παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες. Το παρόν που ζούμε είναι ένα δώρο που μας δόθηκε απλόχερα και πάνω σε αυτό δημιουργούμε τις βάσεις για ένα μυστηριώδες μέλλον.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Οι Άθλιοι»

Πού: «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τηλ. 212 2540300 www.theatron254.gr (Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης)

Πότε: από 21 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 14.30 και Κυριακή στις 11.30

Τιμές εισιτηρίων:
⦁ Κανονικά εισιτήρια: 16 ευρώ, 14 ευρώ, 12 ευρώ (θεωρείο)
⦁ Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους
⦁ Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) και οικογενειακά εισιτήρια

Προπώληση εισιτηρίων:
⦁ Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος
⦁ Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr/ και ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ | Εισιτήρια online! | More.com

⦁ Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300

Κρατήσεις για σχολεία- ομάδες:
⦁ Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου», T. 212 254 0300 & K. 698 254 0300, e-mail:  tameio@hellenic-cosmos.gr