Είδαμε την παράσταση «Οι Τρεις Αδελφές» (στη σπηλιά της Εκάτης)

Kαφενείο «Το επέκεινα» στο Θέατρο Από Μηχανής
12 Μαρτίου 2024
Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και Γιάννης Αγγελάκης στο «A Man and His Double»
12 Μαρτίου 2024
Kαφενείο «Το επέκεινα» στο Θέατρο Από Μηχανής
12 Μαρτίου 2024
Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και Γιάννης Αγγελάκης στο «A Man and His Double»
12 Μαρτίου 2024

Η Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, η Μάιρα Γραβάνη και η Αλίκη Στενού ερμηνεύουν στην παράσταση «Οι Τρεις Αδελφές» (στη σπηλιά της Εκάτης) που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τσιάμης. (Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης/ Επεξεργασία εικόνας: Μαίρη Ζυγούρη).

 

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Στον υπόγειο χώρο του Bios, ο Δημήτρης Τσιάμης μας καλεί να ζήσουμε μια διαφορετική εμπειρία θέασης. Πρόκειται για μια μυσταγωγική παράσταση, μια performance με στοιχεία λατρείας, στην οποία ο θεατής γίνεται μάρτυρας μιας τελετής που αγγίζει τα όρια της έκστασης.

Μέσω του έργου «Οι Τρεις Αδελφές» του Άντον Τσέχωφ μας βάζει στη σπηλιά της Εκάτης, όπως είναι και ο υπότιτλος που ο ίδιος έχει δώσει στην παράσταση, στην οποία σκηνοθετεί τη Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, τη Μάιρα Γραβάνη και την Αλίκη Στενού. Και ο ίδιος ερμηνεύει έναν καταλυτικό ρόλο, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης.

 

 

Τρία κορίτσια, τρεις αδελφές εν προκειμένω, βρίσκονται εγκλωβισμένες στη μοίρα τους και μακριά από την αγαπημένη τους πολή, τη Μόσχα. Είναι η Όλγα, η Μάσα και η Ιρίνα. Τρεις αδελφές, Τρεις Μάγισσες, Τρεις Μοίρες, Τρεις Χάριτες, που ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης συνδέει με τα τρία βασικά πρόσωπα του έργου του Τσέχωφ και με τις διαφορετικές εκδοχές του αρχέτυπου των τριών γυναικών αδελφών.

Στην πρώτη σκηνή της παράστασης βλέπουμε μια ιδιαίτερη χορογραφία, την επιμέλεια κίνησης έχει κάνει η Ελένη Χατζηγεωργίου, όπου οι τρεις γυναίκες ηθοποιοί στροβιλίζονται σε έναν χορό, μπλέκοντας τα μακρυά τους μαλλιά. Η εικόνα είναι μαγική, μυσταγωγική και σε άψογο συγχρονισμό. Ο φωτισμός της Εβίνας Βασιλακοπούλου λειτουργεί μοναδικά σε αυτή την εικόνα που παρουσιάζεται μπροστά στους θεατές και τους δίνει μια πρώτη γεύση από όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

 

 

Η Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, η Μάιρα Γραβάνη και η Αλίκη Στενού ερμηνεύουν την Όλγα, την Ιρίνα και τη Μάσα αντίστοιχα, ρόλους που φαίνεται ότι έχουν δουλέψει σε βάθος, μετά από αρκετές πρόβες και αυτοσχεδιασμούς. Και οι τρεις κινούνται πραγματικά εντυπωσιακά, χορεύουν και μοιάζουν σαν αέρινες φιγούρες με τα κοστούμια που φορούν, τα οποία υπογράφει η Μαίρη Ζυγούρη. Βασικό ρόλο στα μάτια των θεατών έχει η εικαστική σκηνογραφία, επίσης από τη Μαίρη Ζυγούρη, με τα μπρούτζινα στοιχεία στους τοίχους και το ιδιαίτερο γλυπτό που φέρει κάτι σαν κινούμενες ασπίδες.

 

 

Ο Δημήτρης Τσιάμης, αγαπά και υπηρετεί το σωματικό θέατρο, όπου έννοιες όπως τελετουργία, αφήγηση, μύθος, φύση, ιερό λειτουργούν συνδυαστικά και βοηθούν τους ηθοποιούς να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους, ως εργαλείο πληροφοριών.

Ακριβής και δυναμική η ερμηνεία του ως Βερσίνιν που έρχεται με το εμβληματικό του κοστούμι ως από μηχανής θεός, να σώσει τις τρεις αδελφές από τη Μόσχα. Και λέει ότι «Σε 200 ή 300 χρόνια η ζωή στη γη θα είναι αφάνταστα ωραία, μεγαλειώδης. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από μια τέτοια ζωή». Μένουμε σε αυτή τη φράση και στις μυσταγωνικές «Τρεις Αδελφές» (στη σπηλιά της Εκάτης) του Δημήτρη Τσιάμη, στη χημεία ανάμεσα στις τρεις ηθοποιούς που λειτούργησαν ως ένα σώμα και στη μαγεία που μας παρέσυραν από τη Μόσχα με αγάπη!

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Οι Τρεις Αδελφές» (στη σπηλιά της Εκάτης)

Σκηνοθεσία/ δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης
Εικαστική σκηνογραφία/κοστούμια: Μαίρη Ζυγούρη
Επιμέλεια κίνησης: Ελένη Χατζηγεωργίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Θεώνη Σιδεράκου, Λουκάς Παπουτσής
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης/ Επεξεργασία εικόνας: Μαίρη Ζυγούρη
Video Trailer: Γιώργος Αποστολόπουλος
Παραγωγή: Εταιρία Θεάτρου PER THEATER FORMANCE

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Μάιρα Γραβάνη, Αλίκη Στενού, Δημήτρης Τσιάμης

 

Πού: Bios, Πειραιώς 84, 10435, Αθήνα http://pireos84.bios.gr

Πληροφορίες και τηλ. κρατήσεων: 210 3425335

Πότε: από Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00. Έως Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: MORE.COM

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού