Μάνος Αντωνίου: «Το “Δείπνο με φίλους” είναι ένα μάθημα ζωής για τους ηθοποιούς, αλλά κυρίως για τον θεατή»

Ο Ακύλλας Καραζήσης διαβάζει αποσπάσματα από την «Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής» του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη
2 Μαρτίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Swipe Up Comedy»
5 Μαρτίου 2024
Ο Ακύλλας Καραζήσης διαβάζει αποσπάσματα από την «Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής» του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη
2 Μαρτίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Swipe Up Comedy»
5 Μαρτίου 2024

Οι ηθοποιοί Γωγώ Κωβαίου, Μάνος Αντωνίου, Γιώργος Χουλιάρας και Ιωάννα Πηλιχού ερμηνεύουν στην παράσταση «Δείπνο με φίλους» που ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη.

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Υπογράφει τη σκηνοθεσία και ερμηνεύει τον Γκέιμπ. Ο Μάνος Αντωνίου μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Δείπνο με φίλους», η οποία παρουσιάζεται για κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Αλκμήνη. Ο σκηνοθέτης αναλύει το θέμα του έργου του πολυβραβευμένου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Ντόναλντ Μάργκιουλις, το οποίο καταπιάνεται με τη φιλία, τον έρωτα, το γάμο, το σεξ και την αληθινή αγάπη.

 

«Το έργο “Δείπνο με φίλους” του Ντόναλντ Μάργκιουλις, μου κίνησε το ενδιαφέρον καθώς βραβεύτηκε το 2000 με Pulitzer, ως η καλύτερη θεατρική κωμωδία σχέσεων» λέει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Αντωνίου. «Επειδή όμως ήξερα το έργο και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μια καθαρή κωμωδία, αλλά μια κοινωνική κωμωδία, μια ιλαροτραγωδία, βλέποντας αυτό το ρεαλιστικό και άκρως επίκαιρο κείμενο, μου προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον και σκηνοθετικά και υποκριτικά, να ανακαλύψω τα κρυμμένα επίπεδά του. Ενώ σε ένα πρώτο επίπεδο φαίνεται ρεαλιστικό και καθημερινό, τελικά έχει διακυμάνσεις και ποικιλία συναισθημάτων και πολλά μηνύματα.

Κάθε φορά λέω ότι το “Δείπνο με φίλους” είναι ένα μάθημα ζωής για τους ηθοποιούς, αλλά κυρίως για τον θεατή. Ο θεατής βλέπει πολλά στοιχεία της ζωής του μέσα από τα δύο ζευγάρια του έργου, μέσα από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το γάμο, τα παιδιά, τη μεταξύ τους σχέση, τη φιλία τους, το πόσο εύκολα η αγάπη γίνεται μίσος και πως ο εγωισμός καταπίνει οποιοδήποτε συναίσθημα.

Στις παραστάσεις που δώσαμε πέρυσι, είδαμε τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και χαρήκαμε όταν ζευγάρια έφευγαν από το θέατρο αγκαλιασμένα. Γι΄ αυτό είπαμε να το παρουσιάσουμε και φέτος, αυτή τη φορά στο θέατρο Αλκμήνη με τους ηθοποιούς Ιωάννα Πηλιχού, Γιώργο Χουλιάρα, Γωγώ Κωβαίου και εμένα».

 

 

Μια φιλία που διαταράσσεται

«Η ιστορία διαδραματίζεται ανάμεσα σε δύο παντρεμένα ζευγάρια. Οι άνδρες είναι φίλοι από τα φοιτητικά τους χρόνια, έχουν μια στενή, βαθύτατη φιλία και οι γυναίκες επίσης ήταν φίλες από παλιά. Όταν παντρεύτηκε το πρώτο ζευγάρι, ο Γκέιμπ και η Κάρεν που ερμηνεύουμε εγώ και η Γωγώ Κωβαίου αντίστοιχα, παρακινούν και τους άλλους δύο, την Μπεθ και τον Τομ, τους ρόλους της Ιωάννας Πηλιχού και του Γιώργου Χουλιάρα, να μπουν στη διαδικασία να παντρευτούν αι εκείνοι. Έτσι οι τελευταίοι, εν μία νυχτί παίρνουν την απόφαση να κάνουν το μεγάλο βήμα. Μόνο που η Μπεθ και ο Τομ είναι δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, εκείνη είναι καλλιτέχνις και εκείνος ένας playboy που δεν έχει αφήσει κοπέλα για κοπέλα.

Βρίσκονται λοιπόν δύο άνθρωποι να ξεκινούν να κάνουν οικογένεια, αλλά τελικά να μην είναι ευτυχισμένοι, να έχουν συνέχεια συγκρούσεις και καταλαβαίνουν ότι σε έναν γάμο δεν μπορείς να μένεις λόγω των παιδιών. Εδώ μπαίνει και ο εγωισμός, το ποιος χωρίζει ποιον και βλέπουμε ότι και το άλλο ζευγάρι έχει φτάσει σε ένα τέλμα και εκείνοι θα ήθελαν να χωρίσουν, αλλά οι χαρακτήρες τους είναι αδύναμοι και δεν μπορούν. Ο Τομ λέει στον Γκέιμπ ότι έχει βρει μια άλλη γυναίκα και ο Γκέιμπ ενθουσιάζεται στην αρχή, αλλά μετά συνειδητοποιεί ότι εκείνος είναι γαντζωμένος στη γυναίκα του και η σκέψη μιας άλλης γυναίκας θα τον γέμιζε αγωνία και φόβο. Μέσα στο κείμενο υπάρχει και ένα ψήγμα ότι ίσως υπήρξε ένα φλερτ ανάμεσα στη σύζυγό μου, την Κάρεν και τον φίλο μου, τον Τομ στα νιάτα τους, ωστόσο η Κάρεν επέλεξε να παντρευτεί στον Γκέιμπ να κάνει μια σταθερή οικογένεια.

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που κάνουν τον θεατή να σκεφτεί ότι μπορεί να είχε γίνει αυτό ή και κάτι άλλο, με αποτέλεσμα και οι τέσσερις χαρακτήρες να έχουν και δίκιο και άδικο. Υπάρχει μια σκηνή που ο ρόλος που ερμηνεύω, ο Γκέιμπ, λέει στη γυναίκα του ότι “τελικά δεν τον αγαπάω τον Τομ, επειδή αποφάσισε να χωρίσει και να ζήσει μια ζωή ευτυχισμένη”. Πόσο εγωιστικό ακούγεται αυτό; Η Κάρεν από την άλλη πλευρά είχε δημιουργήσει κάποια στερεότυπα για την Μπεθ και όταν εκείνη της λέει ότι θέλει να κάνει την επανάστασή της και να ζήσει με κάποιον άλλον που γνώρισε, την πειράζει πολύ αυτό και η φιλία τους διαταράσσεται. Η φιλία τους τελικά, όπως και η φιλία των δύο ανδρών δεν ήταν τόσο βαθιά και αληθινή όσο πιστεύαμε. Τα παραπάνω είναι ιστορίες και σχέσεις που έχουμε ζήσει ίσως όλοι μας πάνω κάτω στις ζωές μας. Πρόκειται για μια άκρως επίκαιρη ζευγαρο-κωμωδία, όπου φανερώνεται η αλήθεια στην οποία έχουν βασιστεί και διαμορφωθεί οι σχέσεις των ζευγαριών στη σημερινή εποχή».

 

 

Το χιούμορ, η συγκίνηση και η ανατροπή

«Με τους τρεις ηθοποιούς της παράστασης είμαστε συνάδελφοι, φίλοι και από τις πρόβες μέχρι τη σκηνή απολαμβάνουμε όλη τη διαδικασία. Έχουμε δώσει έναν ρυθμό, κέφι και ζωντάνια και αυτό περνάει στο κοινό. Στο πρώτο μέρος ως σκηνοθέτης έχω δώσει πιο κωμικά στοιχεία, ενώ το δεύτερο μέρος είναι περισσότερο συναισθηματικό, συγκινησιακό και έχει μεγάλες εναλλαγές. Και με τους τρεις ηθοποιούς νιώθω αυτό που λέμε ότι μιλάς με τον συνάδελφο και έχεις μια απόλυτη χημεία.

Στο πρώτο μέρος υπάρχει μεν η σύγκρουση και το πρόβλημα αλλά μέσα από πιο χιουμοριστικό και κωμικό στοιχείο. Υπάρχει ένα φλάσμπακ για τον τρόπο που γνωρίστηκαν οι τέσσερις ήρωες, για τον έρωτα και την τρέλα τους και έρχεται το δεύτερο μέρος που είναι τελείως ανατρεπτικό σαν γροθιά στο στομάχι, στο συναίσθημα, στη συγκίνηση στον προβληματισμό. Στο πρώτο μέρος ακούς το γέλιο, ενώ στο δεύτερο μια παύση, μια σίγαση που το κοινό δεν την περιμένει.

Ο έντονος ρυθμός και οι γρήγορες εναλλαγές σκηνών είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στη σκηνοθεσία, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Το παράλληλο παιχνίδι υπόκρισης, η απόλυτα εναρμονισμένη με το έργο μουσική κι οι φωτισμοί συνθέτουν μία παράσταση 90 λεπτών που θα προξενήσει στιγμές συγκίνησης και γέλιου».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Δείπνο με φίλους»

Κείμενο: Ντόναλντ Μάργκιουλις
Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου
Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Χάσκα
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Παναγιώτης Λιάπης

Ηθοποιοί: ΜάνοςΑντωνίου (Γκέιμπ), Ιωάννα Πηλιχού (Μπεθ), Γιώργος Χουλιάρας (Τόμ), Γωγώ Κωβαίου (Κάρεν)

 

Πού: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12 , Κάτω Πετράλωνα (Στάση Μετρό: Κεραμεικός), τηλ.  210 3428650

Πότε: από 5 Φεβρουαρίου 2024 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (ΑμεΑ, συνταξιούχων, ανέργων), 10 ευρώ (ομαδικά)