Kino Athens: Ειδικές Προβολές στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
28 Φεβρουαρίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Ο Επικήδειος»
29 Φεβρουαρίου 2024
Kino Athens: Ειδικές Προβολές στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
28 Φεβρουαρίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Ο Επικήδειος»
29 Φεβρουαρίου 2024

Η Αφροδίτη Μητσοπούλου και ο Ιάκωβος Μολυμπάκης ερμηνεύουν και σκηνοθετούν την παράσταση «Αγορομάνα». (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Ανήκει στην υψηλότερη κοινωνική βαθμίδα, είναι υπερηρωίδα, πολυεργαλείο, πολυμηχάνημα, πολύμπριζο, πολυτάλαντη. Είναι η μάνα, η μητέρα, η μαμά. Μοναδική, χαρούμενη, κουρασμένη, απογοητευμένη, φανταστική, ανεξάντλητη η «Αγορομάνα» της Αφροδίτης Μητσοπούλου είναι η παράσταση που μιλάει στην καρδιά κάθε γυναίκας, είτε είναι μητέρα είτε όχι, και προσπαθεί να μπει στο μυαλό των ανδρών, να αποκωδικοποιήσει τις σκέψεις τους και να βγάλει στη φόρα τις σχέσεις, τη μητρότητα, την πατρότητα, τη γονεϊκότητα εν γένει και όλα όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, προ και μετά παιδιών.

 

 

Ο ηθοποιός Ιάκωβος Μολυμπάκης.

 

Η Αφροδίτη Μητσοπούλου έγραψε το κείμενο της παράστασης με αφορμή τις προσωπικές της εμπειρίες ως σύζυγος και ως μητέρα δύο αγοριών και αναφέται στο πολύ σημαντικό ζήτημα της μαιευτικής βίας. Σκηνοθέτησε την παράσταση «Αγορομάνα» μαζί με τον Ιάκωβο Μολυμπάκη και οι δύο τους την παρουσιάζουν κάθε Τετάρτη στο ΠΛΥΦΑ. Πρόκειται για ένα από τα πιο αληθινά κείμενα που έχω δει να ανεβαίνουν στη σκηνή, πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που η Αφροδίτη Μητσοπούλου έχει καταγράψει την πορεία του τοκετού μιας γυναίκας, τη γέννα, τις δυσκολίες, την αντιμετώπιση ως νέα μητέρα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά άκουσα μια γυναίκα να μιλάει για την μαιευτική βία.

Ομολογώ ότι δεν γνώριζα ότι υπάρχει ο συγκεκριμένος όρος και καθώς και η ίδια έχω αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις και στις δύο μου γέννες, θυμήθηκα -όπως και πολλές γυναίκες που είδαν την παράσταση- τον βίαιο τρόπο που ένας γυναικολόγος αναγκάζει μια γυναίκα να γεννήσει με καισαρική, με βεντούζες ή με όποιον άλλο τρόπο και με αφόρητους πόνους, καθώς η ίδια δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο.

 

Η Αφροδίτη Μητσοπούλου υπογράφει το κείμενο και ερμηνεύει στην παράσταση «Αγορομάνα». (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Οι δύο ηθοποιοί βρίσκονται σε άψογο συγχρονισμό κινήσεων και ανταλλαγής φράσεων, συμπληρώνουν ατάκες και λειτουργούν ως ένα ζευγάρι που μοιράζεται την ιστορία του με το κοινό. Πολύ ωραίο το τραγούδι της Αφροδίτης Μητσοπούλου, όπου παραφράζει “Το πάρτυ” του Λουκιανού Κηλαηδόνη και καλεί επώνυμες γυναίκες ηθοποιούς και τραγουδίστριες… σ’ ένα βαθύ μπουντρούμι με ένα μπουκάλι ρούμι.

Γρήγορη σκηνοθεσία, όσο γρήγορη χρειάζεται να είναι και η ζωή μιας μητέρας που οφείλει να είναι ικανή και να τα προλαβαίνει όλα. Γέλιο, χιούμορ, αστεία, γρήγορες σκηνές, τραγούδι και μουσική, η παράσταση «Αγορομάνα» έχει τις σωστές δόσεις από όλα τα παραπάνω και συνδυάζει το stand-up comedy και το ντοκιμαντέρ, καθώς ακούγονται και ηχογραφημένες συνεντεύξεις γυναικών που μιλούν για τις δικές τους εμπειρίες. Η Αφροδίτη Μητσοπούλου ερμηνεύει μια μητέρα δύο αγοριών, όπως είναι και η ίδια στη ζωή της, μια αγορομάνα που προσπαθεί να καταφέρει το αυτονόητο. Να φάει, να κάνει μπάνιο, να ετοιμάσει μια τούρτα γενεθλίων και πάνω απ’ όλα να κοιμηθεί!

Το highlight είναι ότι κάθε φορά φιλοξενείται επί σκηνής και ένας διαφορετικός καλεσμένος, ο οποίος δίνει έναν άλλο τόνο στην εκάστοτε παράσταση. Μοιράζεται τις σκέψεις του και μιλάει για τις δικές του εμπειρίες πάνω στο θέμα της γονεϊκότητας, αφού έχει προηγηθεί μια πρόβα στα λόγια και στο θέμα. Η Αφροδίτη Μητσοπούλου και ο Ιάκωβος Μολυμπάκης έχουν φτιάξει την «Αγορομάνα», μια τολμηρή παράσταση που αφορά γυναίκες και άνδρες και μας υπενθυμίζουν ότι και τα λάθη -ευτυχώς- επιτρέπονται καθώς κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος.