«Αι γενεαί πάσαι… Νικηταράς!» για μια παράσταση στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής

«Generation Lost» στο Εθνικό Θέατρο
24 Φεβρουαρίου 2024
Nέο θεατρικό εργαστήρι με τη Μαρία Κεχαγιόγλου στο Hug Art Space
26 Φεβρουαρίου 2024
«Generation Lost» στο Εθνικό Θέατρο
24 Φεβρουαρίου 2024
Nέο θεατρικό εργαστήρι με τη Μαρία Κεχαγιόγλου στο Hug Art Space
26 Φεβρουαρίου 2024

 

Η παράσταση «Αι γενεαί πάσαι… Νικηταράς!» παρουσιάζεται για μία μόνο βραδιά την 1 Μαρτίου στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Α. Χριστοδούλου. Τον ήρωα Νικηταρά ερμηνεύει ο Χρίστος Γεωργίου και την κόρη του η Σάρα Τερζή.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Νικηταράς! Είναι αυτός, που έδωσε τόσες μάχες, που έσπασε τρία σπαθιά στα Δερβενάκια και που ποτέ δεν καταδέχτηκε να πάρει λάφυρα. Είναι αυτός, που φυλακίστηκε άδικα για δύο χρόνια σ’ ένα σκοτεινό κελί, υπομένοντας άγριους ξυλοδαρμούς και εξευτελισμούς.

Ένας ήρωας που μετά την επανάσταση του 1821, τυφλώθηκε από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια και αναγκάστηκε να γίνει ζητιάνος, για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του.

Είναι αυτός, που είδε την κόρη του Σοφία να τρελαίνεται, επειδή τον αντίκρισε μες στα αίματα, που είδε να βγάζουν το καλύβι του σε πλειστηριασμό. Ένας ήρωας, ένας Έλληνας, που σε όλη του τη ζωή πολέμησε για μια πατρίδα ελεύθερη, αλλά ουδείς δε γνωρίζει μέχρι σήμερα, που βρίσκεται ο τάφος του…(!!!) Μια σπαραχτική-ανθρώπινη παράσταση, που θα συγκινήσει και τον πιο σκληρό θεατή.

Να σημειωθεί ότι η παράσταση παρουσιάζεται από το 2021 μέχρι και σήμερα ανελλιπώς, σε θέατρα, Δήμους και Περιφέρειες ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα έχει παρουσιαστεί στην κεντρική Θεατρική σκηνή της Galerie Δημιουργών, στο θέατρο Αλκμήνη, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Δήμο Νίκαιας, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, στο θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πειραιά, στο Περιγιάλι Κορινθίας, στο Μουσείο Γουλανδρή, στον Δήμο Βέλου, στον Δήμο Σπάρτης, στην Πάτρα δύο φορές, στον Δήμο Πεύκης, στη Θεσσαλονίκη, στον Χορτιάτη, στο Ναύπλιο και στην Βαμβακού Λακωνίας με την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης στις 8 Μαρτίου η παράσταση έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στο Γυμνάσιο της Νέας Ερυθραίας, ενώ στον εορτασμό της 25 Μαρτίου 2024, θα παρουσιαστεί στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο στην Τρίπολη.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αι γενεαί πάσαι… Νικηταράς!»

Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιώργος Α. Χριστοδούλου
Μουσική: Ραφαήλ Πυλαρινός
Βοηθός σκηνοθέτη: Σάββας Σουρμελίδης
Σκηνικά & Κουστούμια: Δήμητρα Καββαδά
Σχεδιασμός φωτισμού: Tάσος Ιωάννου
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Ιωάννου
Φωτογραφίες: Θάνος Γεωργίου – Μάνος Βλαστος
Βίντεο: Αλέξανδρος Τζιανακάκης- Βάσια Σκυλακάκη
Δημόσιες σχέσεις: Έλενα Καρρά
Την κατασκευή σπαθιού του Νικηταρά (ακριβές αντίγραφο) επιμελήθηκε ο Λευκαδίτης καλλιτέχνης- τεχνίτης Νίκος Κορφιάτης

Διανομή
Στο ρόλο του Νικηταρά ο Χρίστος Γεωργίου
Στο ρόλο της τρελο-Σοφιάς η Σάρα Τερζή

 

Πού: Θέατρο Βαφείο –Λάκης Καραλής, Αγ. Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, Μετρό Κεραμεικού, 104 47 Βοτανικός, τηλ. 210 3425637

Πότε: 1 Μαρτίου 2024

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ