Είδαμε την παράσταση «Ο Χρυσός Δράκος»

«Φωτιά και Νερό» της Χρύσας Σπηλιώτη στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
23 Φεβρουαρίου 2024
«Χαίρετε κι Αντίο» στο θέατρο Φούρνος
23 Φεβρουαρίου 2024
«Φωτιά και Νερό» της Χρύσας Σπηλιώτη στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
23 Φεβρουαρίου 2024
«Χαίρετε κι Αντίο» στο θέατρο Φούρνος
23 Φεβρουαρίου 2024

 

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Στο πάτωμα της σκηνής του Θεάτρου Χώρος, ένα νοητό ορθογώνιο οριοθετεί τις κινήσεις των ηθοποιών. Ο Γιώργος Ματζιάρης, ο Δημήτρης Μηλιώτης, η Θάλεια Σταματέλου, η Αρετή Τίλη και ο Στρατής Χατζησταματίου βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και συνεχή λόγο και μας συστήνουν τον «Χρυσό Δράκο».

Μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά, ο χώρος μεταμορφώνεται με τη χρήση λίγων, αλλά βασικών αντικειμένων, άλλοτε στην κουζίνα του ταϊλανδο-κινεζο-βιετναμέζικου εστιατορίου με το όνομα «Ο χρυσός δράκος», άλλοτε σε ένα μπαλκόνι, σε ένα σπίτι, σε μια αποθήκη, καθώς και σε άλλους χώρους που εξυπηρετούν την εξέλιξη της ιστορίας. Την έξυπνη δημιουργία του σκηνικού χώρου υπογράφει ο Σταύρος Μπαλής και μέσα σε αυτόν οι πέντε αεικίνητοι ηθοποιοί στροβιλίζονται υπό τις κινησιολογικές οδηγίες της Βρισηίδας Σολωμού για περισσότερο από μία ώρα.

 

Οι ηθοποιοί Γιώργος Ματζιάρης, Θάλεια Σταματέλου, Δημήτρης Μηλιώτης, Αρετή Τίλη και Στρατής Χατζησταματίου ερμηνεύουν στην παράσταση «Ο Χρυσός Δράκος» που παρουσιάζεται στο θέατρο Χώρος. (Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης).

 

Δεκαεπτά διαφορετικούς χαρακτήρες καλούνται να υποδυθούν οι πέντε ηθοποιοί, οι οποίοι έχουν «μπει» στους ρόλους τους τόσο καλά, που πραγματικά είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που με ένα μόνο κοστούμι, μπορούν να μας πείσουν ότι τη μια στιγμή είναι ο ένας και την επόμενη ένας άλλος άνθρωπος. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν δουλέψει πολύ καλά τον τρόπο που χρησιμοποιούν τη φωνή και το σώμα τους, ώστε να συνεργάζονται άψογα πάνω στη σκηνή και με σχεδόν μαθηματικούς υπολογισμούς, να μετακινούνται από τη μια πλευρά στην άλλη και πάλι στο κέντρο. Η μουσική του Λευτέρη Βενιάδη, όπως και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα υπογραμμίζουν την ένταση της κάθε σκηνής και βοηθούν τη σκηνοθεσία της παράστασης.

 

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ματζιάρης επεξεργάστηκε δραματουργικά το κείμενο του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ και έβαλε τους θεατές στον κόσμο του «Χρυσού Δράκου», όπου ανάμεσα στα ντιν ντιν των παραγγελιών εξωτικών φαγητών και στον πονόδοντο ενός νεαρού Κινέζου, ξεπετάγονται ιστορίες για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη βία, τη μετανάστευση, ακόμα και το trafficking.

«Ο Χρυσός Δράκος» που παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 στο Θέατρο Χώρος είναι μια καλοδουλεμένη παράσταση, που κέρδισε το κοινό με τις κινηματογραφικές σκηνές, τις γρήγορες ατάκες των ηθοποιών και το χιούμορ που ανέδειξαν το βαθιά πολιτικό θέμα του κειμένου.

 

Ο Γιώργος Ματζιάρης ερμηνεύει και σκηνοθετεί την παράσταση «Ο Χρυσός Δράκος». (Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης).

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Χρυσός Δράκος»

Κείμενο: Ρόλαντ Σιμελπφένιχ
Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Ματζιάρης
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Δημιουργία σκηνικού χώρου: Σταύρος Μπαλής
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Σχεδιασμός κίνησης : Βρισηίδα Σολωμού
Κοστούμια: Χριστίνα Τσουτσουλίγα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Τσαϊρίδου
Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: έαρ Productions

Παίζουν (αλφαβητικά): Γιώργος Ματζιάρης, Δημήτρης Μηλιώτης, Θάλεια Σταματέλου, Αρετή Τίλη, Στρατής Χατζησταματίου

 

Πού: Θέατρο Χώρος, Πραβίου 6 – 8, Αθήνα 118 55, τηλ. 210 3426736

Πότε: από Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο / ατέλειες)

Προπώληση εισιτηρίων : TICKETSERVICES
– online: https://www.ticketservices.gr/event/o-xrysos-drakos/
– τηλεφωνικά: 210 7234567
– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα