Ιωάννης Καμπούρης: «Δε θεωρώ ότι η ελευθερία κερδίζεται με τόσο επιφανειακές αλλαγές. Είναι μια ανάγκη που αφορά τον πυρήνα μας και έχει πάντα τα μάτια στραμμένα προς το Απόλυτο»
21 Φεβρουαρίου 2024
Ο Γιώργος Τόλης με την έκθεση «Περιπλανήσεις της φαντασίας»
22 Φεβρουαρίου 2024
Ιωάννης Καμπούρης: «Δε θεωρώ ότι η ελευθερία κερδίζεται με τόσο επιφανειακές αλλαγές. Είναι μια ανάγκη που αφορά τον πυρήνα μας και έχει πάντα τα μάτια στραμμένα προς το Απόλυτο»
21 Φεβρουαρίου 2024
Ο Γιώργος Τόλης με την έκθεση «Περιπλανήσεις της φαντασίας»
22 Φεβρουαρίου 2024

Ο Ορφέας Αυγουστίδης ερμηνεύει τον Λέττε στην παράσταση «Ο Άσχημος» που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής. (Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης).

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η πρώτη μου σκέψη όταν βγήκα από την παράσταση «Ο Άσχημος» ήταν: «Αυτό είναι το θέατρο που θα ήθελα να έχουμε σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό είναι το συναίσθημα που θέλω να νιώθω κάθε που φορά που βγαίνω από το θέατρο».

Το συναίσθημα αυτό για μένα, είναι η χαρά, ο ενθουσιασμός, η αίσθηση ευφορίας που κρατάει για ώρες, μέρες, μήνες. Κυρίως η αίσθηση της έκπληξης, της -σχεδόν- ζάλης που κατακλύζει το κεφάλι σου, καθώς δεν έχεις προλάβει να καταλάβεις τι ακριβώς σου έχει συμβεί. Και τη στιγμή που προσπαθείς να αποκωδικοποιήσεις τις εικόνες που μόλις έχει αποθηκεύσει ο εγκέφαλός σου, ξαφνικά σου έρχονται και άλλες και συνειδητοποιείς ότι έχεις δει μια πραγματικά καλή παράσταση, από εκείνες που θα σε ακολουθούν για πολύ καιρό.

Αυτό ήταν το «θεατρικό effect» που είχε «Ο Άσχημος» σε εμένα, η παράσταση που είδα πριν από λίγες μέρες στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή. Με αυτό το θεατρικό ορόσημο, μπορώ να πω ότι «Ο Άσχημος» το διασημότερο έργο του ανατρεπτικού δημιουργού της «Σαουμπίνε», Marius Von Mayenburg, και η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής έμελλε να εντυπωθεί καλά στο μυαλό μου και να γίνει μια από τις αγαπημένες μου για αυτή τη χρονιά.

 

Ο Γιάννης Κλίνης και ο Ορφέας Αυγουστίδης. (Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης).

 

Και αναρωτιέμαι λοιπόν, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας μιας θεατρικής παράστασης και τι είναι αυτό που θα την κάνει sold out; Πώς μπορεί μια παράσταση να καθηλώσει τον θεατή, να του κρατήσει το ενδιαφέρον και να τον κάνει να την παρακολουθήσει χωρίς να θέλει χάσει ούτε ένα λεπτό; Στην περίπτωση του «Άσχημου» κατά τον Γιώργο Κουτλή, το κείμενο με τις καταιγιστικές σκηνές, τους πανέξυπνους διαλόγους και τα αστεία ήταν η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία μιας παράστασης που αιτιολογεί τα συνεχόμενα sold out και τις εντυπώσεις που άφησε στο κοινό από τις πρώτες μέρες που ανέβηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Και συνεχίζει να είναι sold out μέχρι και τις αρχές Μαρτίου.

 

Ο Ορφέας Αυγουστίδης και ο Ηλίας Μουλάς. (Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης).

 

Η δημιουργία μιας παράστασης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους δημιουργούς της, που στη συγκεκριμένη, δεν είναι άλλοι από τον Κωνσταντίνο Σκουρλέτη ο οποίος υπογράφει τα σκηνικά, τη Χαρά Κότσαλη που έχει επιμεληθεί την κίνηση των ηθοποιών, τον Γιάννη Αγγελόπουλο (Γιαν Βαν) στη μουσική σύνθεση, την Ιωάννα Τσάμη στα κοστούμια, τον Δημήτρη Κασιμάτη στους φωτισμούς. Last but not least ο Γιώργος Δεπάστας που έχει κάνει τη μετάφραση του έργου και ο Γιώργος Κουτλής στη σκηνοθεσία της παράστασης.  Οι παραπάνω ιθύνοντες δημιουργοί είναι εκείνοι που «έπλασαν» τον «Άσχημο», ο καθένας από το δικό του πόστο και όλοι μαζί παρέα, ώστε οι ηθοποιοί Ορφέας Αυγουστίδης, Γιάννης Κλίνης, Μαίρη Μηνά και Ηλίας Μουλάς, να βρουν πάτημα και να δώσουν τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό με τις ερμηνείες τους.

 

Ο -μετά την αισθητική επέμβαση- Λέττε (Ορφέας Αυγουστίδης) και η σύζυγός του Φάννυ. (Μαίρη Μηνά).

 

 

Σκηνικό και κίνηση λοιπόν, σε έναν ιδανικό συνδυασμό, όπου το ένα συμπληρώνει το άλλο και τα δύο μαζί αφενός βοηθούν τη δουλειά των ηθοποιών πάνω στη σκηνή, αφετέρου δημιουργούν ένα καθηλωτικό αποτέλεσμα στα μάτια των θεατών. Η μουσική λειτουργεί άψογα και δίνει τον καταιγιστικό τόνο στην κάθε σκηνή.

Οι οκτώ ρόλοι που υποδύονται οι τέσσερις ηθοποιοί, ταιριάζουν άψογα στον καθένα. Το γέλιο και τα αστεία βγαίνουν αβίαστα και φτάνουν στην πλατεία ατάκες που οι θεατές επαναλαμβάνουν γελώντας, κατά τη διάρκεια της παράστασης. Να σημειώσω το ρόλο της πλούσιας γριάς που κάνει η Μαίρη Μηνά ή το ρόλο του γιατρού που ερμηνεύει ο Γιάννης Κλίνης; Απολαυστικοί και οι δύο! Δύο ρόλοι σε ένα σώμα για τον Ορφέα Αυγουστίδη, ως ο άσχημος Λέττε και ως ο όμορφος Λέττε, ένας μοναδικός χορός – έκπληξη από τον ταλαντούχο ηθοποιό με το Freestyler των Bomfunk MC και ένας ιδιαίτερος μονόλογος στο τέλος, είναι μερικά από τα highlights της παράστασης. Ο γιος της πλούσιας γριάς έκανε τους θεατές να γελάνε συνεχώς και έδωσε την ευκαιρία Ηλία Μουλά να αναδείξει τις ερμηνευτικές του ικανότητες.

Αφήνω τελευταία τη σκηνοθετική γραμμή της σκοτεινής κωμωδίας «Ο Άσχημος» του Marius Von Mayenburg, καθώς τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να «δέσει» χωρίς τη συμβολή του Γιώργου Κουτλή. Το όλο αποτέλεσμα που έζησα για 100 περίπου λεπτά στο γεμάτο από κόσμο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, με τις εναλλαγές σκηνικών, σκηνών και ρόλων, με έκανε να αποτάξω το κοινωνικό status που καθορίζει πλέον, περισσότερο από ποτέ, τον πυρήνα της ύπαρξής μας (όπως διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου) και να αγκαλιάσω το αληθινό θέατρο, που βοηθά τον θεατή να αποκτήσει κριτική σκέψη.

 

P.S. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής ετοιμάζει τη νέα του παραγωγή, βασισμένη στο «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το Noέμβριο του 2024.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Άσχημος»

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Αγγελόπουλος (Γιαν Βαν)
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Αποσκίτης
Key Visual Illustrator: Daniel Egneus
Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης
Γραφιστικές προσαρμογές: Indigo Creative
Social media: ad4art – Κάλλη Μαυρογένη
Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Χρηστίνα Νιάρου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Βανέσσα Αδάμ
Παραγωγή: Prime Entertainment

Διανομή
Λέττε: Ορφέας Αυγουστίδης
Σέφλερ: Γιάννης Κλίνης
Φάννυ: Μαίρη Μηνά
Κάρλμαν: Ηλίας Μουλάς

 

Πού: Νέο Θέατρο Βασιλάκου, Προφ. Δανιήλ 3, Κεραμεικός, τηλ. 211 0132002

Πότε: από 10 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Προπώληση εισιτηρίων:
Τηλεφωνικά στο 211 800 5141
Καθημερινές 10.00-18.00
more.com
Κλείστε τα εισιτήριά σας ΕΔΩ
Στα ταμεία του θεάτρου

 

«Ο Άσχημος» του Marius Von Mayenburg
Ο εκδοτικός οίκος henschel SCHAUSPIEL Theaterverlag Berlin GmbH χορήγησε την άδεια για τη σκηνική παρουσίαση του έργου “Der Häßliche” για λογαριασμό του συγγραφέα Marius Von Mayenburg.