Η παράσταση «Utoya μια ξεχασμένη μέρα» στο Θέατρο Αργώ

Νάντια Μουρούζη και Χρήστος Βασιλόπουλος στο «Κουαρτέτο»
16 Φεβρουαρίου 2024
Η Κατερίνα Μαυρογεώργη σκηνοθετεί την παράσταση «Jane»
16 Φεβρουαρίου 2024
Νάντια Μουρούζη και Χρήστος Βασιλόπουλος στο «Κουαρτέτο»
16 Φεβρουαρίου 2024
Η Κατερίνα Μαυρογεώργη σκηνοθετεί την παράσταση «Jane»
16 Φεβρουαρίου 2024

 

Οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Ζήση παρουσιάζουν στο Θέατρο Αργώ – Studio την παράσταση του έργου του Ιταλού συγγραφέα Edoardo Erba «Utoya μια ξεχασμένη μέρα». Η παράσταση ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 28 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη στις 20.00 και Πέμπτη στις 21.00. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Θοδωρής Γκόγκος και η Έλενα Μουνδρούβαλη.

Είναι 22 Ιουλίου 2011, βρισκόμαστε στη Νορβηγία. Ένας 32χρονος Νορβηγός – του οποίου το όνομα δεν θα αναφέρουμε – εξαπολύει την κόλαση. Οκτώ νεκροί από βόμβα σε παγιδευμένο βαν αυτοκίνητο στο Όσλο, ως αντιπερισπασμός… και στη συνέχεια, ο πραγματικός στόχος: τα παιδιά των Εργατικών. 69 παιδιά σκοτώθηκαν ένα προς ένα στο νησί Utoya, τον «σκανδιναβικό παράδεισο», ο ιστορικός τόπος των θερινών κατασκηνώσεων για τους σοσιαλιστές από όλο τον κόσμο.

 

Ο Θοδωρής Γκόγκος.

 

Η εκδοχή που είχαν δώσει τα μέσα ενημέρωσης ήταν διαστρεβλωμένη, όταν δεν ήταν προκατειλημμένη και αυθαίρετη. Η σφαγή παρουσιάστηκε σαν μια από τις πολλές τραγωδίες που οπλισμένοι «τρελοί» μπορούν να προκαλέσουν, όπως αυτές που συμβαίνουν τόσο συχνά πια στην Αμερική. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο λανθασμένο. Αυτό ήταν ένα εντελώς διαφορετικό είδους «τρέλας». Η σφαγή είχε σχεδιαστεί χρόνια πριν, με διαύγεια και ευσυνειδησία που άγγιζε τα όρια της μανίας. Δεν ήταν εναντίον ενός τυχαίου στόχου, αντιθέτως στόχευε στο φυτώριο των νεαρών «υποσχόμενων» του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού.

Η σφαγή στην Ουτόγια υπήρξε μια πολιτική σφαγή. Οι εφημερίδες, τις πρώτες ώρες υποστήριζαν ότι επρόκειτο για ισλαμική τρομοκρατική επίθεση. Η αλήθεια είχε ακριβώς την αντίθετη όψη. Στα παγωμένα μάτια, στα ξανθά μαλλιά, στη στιβαρή σωματική διάπλαση, πρησμένη από τα αναβολικά στεροειδή του σφαγέα, δεν «έρρεε» ούτε μια στάλα αραβικού αίματος. Το μίσος του για τους μετανάστες τον οδήγησε να πυροβολεί εν ψυχρό αυτούς τους νέους για να «πυροβολήσει» κάθε πιθανή μελλοντική πολυφυλετική ιδέα. Όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια για τον δολοφόνο, έπεσε σιγή ιχθύος σχετικά με τους νεαρούς Εργατικούς που εκτελέστηκαν για τις ιδέες τους.

Αυτό το συγκλονιστικό γεγονός κατέληξε στη λήθη. Ο σφαγέας, που κηρύχθηκε με σώας τας φρένας , είναι μέχρι στιγμής ο μόνος που καταδικάστηκε. Αλλά ποιες ήταν οι επαφές του (γιατί υπήρχαν, είναι βέβαιο!); Πώς προμηθεύτηκε όπλα και εκρηκτικά; (!) Υπάρχει στην Ευρώπη ένα δίκτυο ακραίων εθνικιστών, βίαιων και ξενοφοβικών; Πώς λειτουργεί; Ποιος το υποστηρίζει; Ποιος το χρηματοδοτεί; Αυτή η ιστορία φτάνει στην καρδιά μερικών από τις βαθύτερες πληγές που τσακίζουν τον κόσμο σήμερα και τις ζωές μας.

 

Η Έλενα Μουνδρούβαλη.

 

Η Utoya είναι μια απόπειρα μνήμης και καταγγελίας χωρίς να κάνει «πολιτικό θέατρο». Η Utoya είναι από μόνη της μια σύγχρονη τραγωδία. Κοιτάζοντάς την, είναι σαν να κοιτάζεις τη Μήδεια, τον Οιδίποδα, τις Βάκχες, με τη μόνη διαφορά ότι αυτό που αφηγείται εδώ, συνέβη μπροστά στα μάτια μας, μια ζεστή μέρα του Ιουλίου, λίγα, πολύ λίγα χρόνια πριν. Το είδαμε να συμβαίνει και στη χώρα μας. Πρέπει να προσέξουμε πολύ το ποιοι είμαστε, προς ποια κοινωνία οδεύουμε, να δώσουμε προσοχή, μεγάλη προσοχή, στον κόσμο που θέλουμε να αφήσουμε στα χέρια των παιδιών μας.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Utoya μια ξεχασμένη μέρα»

Μετάφραση: Έλενα Μουνδρούβαλη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Κονταξής
Φωτογραφίες: Παντελής Κονσολάκης
Γραφιστικά: Άρης Σομπότης
Φωτισμοί: Θοδωρής Γκόγκος
Κατασκευές: Χρήστος Χαμζαλάρης
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν: Θοδωρής Γκόγκος, Έλενα Μουνδρούβαλη

 

Πού: Θέατρο Αργώ, Ελευσίνιων 13-15, Αθήνα 104 37 (Στάση metro Μεταξουργείο), τηλ. 210 5201684

Πότε: από 28 Φεβρουαρίου 2024 και κάθε Τετάρτη στις 20.00 και Πέμπτη στις 21.00. Έως 25 Απριλίου 2024

Τιμές εισιτηρίων: 13 και 15 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/utoya-outogia-mia-ksexasmeni-mera/