Πέντε ηθοποιοί και ένας μουσικός μιλούν για την παράσταση «Πες το Ψέματα.. »

«Μην έρθεις Νύχτα» στο θέατρο Ρεκτιφιέ
15 Φεβρουαρίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Προλαβαίνουμε;»
16 Φεβρουαρίου 2024
«Μην έρθεις Νύχτα» στο θέατρο Ρεκτιφιέ
15 Φεβρουαρίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Προλαβαίνουμε;»
16 Φεβρουαρίου 2024

 

Το αγόρι, το κορίτσι, ο Ψεύτατωρ, το λιοντάρι, το φυτό και ο μουσικός επί σκηνής μιλούν στο theatermag για την παράσταση «Πες το Ψέματα.. », η οποία επανέρχεται με νέο κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο Σταθμός.

Οι ηθοποιοί Θωμάς Θάνος, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Νατάσα Παντερμαλή, Ντίνος Ψυχογιός, Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου και ο μουσικός Μάνος Βλάχος, εξηγούν το θέμα της παράστασης που ανεβαίνει από την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και κάθε Κυριακή στις 14.30. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 94 ετών. Τελικά μέσω του ψέματος μπορούμε να την ανακαλύψουμε, να αναγνωρίσουμε την αξία της και να μάθουμε σπουδαία πράγματα για αυτήν; Αν ναι με ποιόν τρόπο;

 

 

Τι συμβαίνει στην παράσταση «Πες το Ψέματα.. »; Υπάρχει κάποιος ήρωας που λέει ψέματα;

Θωμάς Θάνος: Στην παράσταση παρακολουθούμε την ιστορία δύο παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με το βασιλιά Ψεύτατωρ και προσπαθούν να τον εμποδίσουν να διαδώσει το ψέμα σε όλον τον κόσμο. Τώρα, αν κάποιος ήρωας λέει ψεματα, δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω… θα πρέπει να έρθετε να το δείτε!
Γαβριέλα Αντωνοπούλου: Στην παράσταση «Πες το Ψέματα.. », δύο αδέλφια βρίσκουν ένα κουτί στο πατάρι του παππού τους. Μη γνωρίζοντας τι έχει μέσα και έχοντας μεγάλη περιέργεια, αποφασίζουν να ανοίξουν το κουτί. Η πράξη τους αυτή έχει ως αποτέλεσμα, να τα μεταφέρει σε έναν άλλο, άγνωστο κόσμο, όπου εκεί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον βασιλιά Ψεύτατωρ, ο οποίος είναι και ο χαρακτήρας του έργου, που επινόησε το ψέμα.

Νατάσα Παντερμαλή: Δυο παιδιά ανακαλύπτουν ένα κουτί με ένα μυστηριώδες σύμβολο κι αποφασίζουν να το ανοίξουν. Τότε μεταφέρονται στον κόσμο του βασιλιά Ψεύτατωρ, που έχει βάλει σκοπό να εξαφανίσει την αλήθεια από τη γη! Τα παιδιά θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν προκειμένου να εμποδίσουν τα σχέδιά του χρησιμοποιώντας το μυαλό τους και ίσως και κανένα… μικρό αθώο ψέμα.

Ντίνος Ψυχογιός: Ναι, υπάρχει ένας άνθρωπος, όχι και τόσο καλός, που έχει μια εμμονή με το ψέμα. Θεωρεί πως η αλήθεια περιορίζει την πλάκα που μπορεί να σπάσει κανείς στη ζωή και προσπαθεί να επιβάλλει το ψέμα σε όλο τον κόσμο και να αφανίσει την αλήθεια.

Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου: Ναι. Υπάρχει κάποιος ήρωας που λέει ψέματα, ο βασιλιάς Ψεύτατωρ. Αλλά δεν είναι αυτός ο κεντρικός πυλώνας του έργου. Με λίγα λόγια οι πρωταγωνιστές μας είναι δύο παιδιά, τα οποία βρίσκουν ένα μυστηριώδες κουτί, που τους οδηγεί σε ένα φανταστικό κόσμο, όπου και κάνουν νέους φίλους, έρχονται αντιμέτωπα με διλήμματα και καλούνται να μονομαχήσουν με τον βασιλιά Ψεύτατωρ. Αυτά. Σαν trailer! Δεν μπορώ να πω περισσότερα, για να μην κάνω spoil.

Μάνος Βλάχος: Ο βασικός κακός της παράστασης, ο βασιλιάς Ψεύτατωρ, δεν λέει απλά ψέματα, αλλά είναι αυτός που σκαρφίστηκε το πρώτο ψέμα και με διορατικότητα ή πονηριά εντόπισε το πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί.

 

Ο Θωμάς Θάνος (Αγόρι/Μουσικός ταξιδευτής του χρόνου) και η Γαβριέλα Αντωνοπούλου (Κορίτσι/Μουσικός ταξιδευτής του χρόνου). (Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη).

 

Πρόκειται για ένα ζωντανό μουσικοθεατρικό παραμύθι που σκοπεύει να δώσει ώριμες απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Θα θέλατε να μιλήσετε για αυτά;

Θωμάς Θάνος: Εξ αρχής, σκεφτόμασταν πως θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε στα παιδιά, με τρόπο βιωματικό και όχι διδακτικό, το ότι το να λες ψεματα δεν σε ωφελεί, αλλά σε ζημιώνει. Για ποιο λόγο η αλόγιστη εκμετάλλευση των ζώων και των φυτών είναι αρνητική; Για ποιο λόγο πρέπει να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας και πρέπει να γνωρίζουμε τα όρια της προσωπικής μας ελευθερίας; Με όχημα το θέατρο και τη μουσική προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τα παραπάνω.

Γαβριέλα Αντωνοπούλου: Η παράσταση μιλά για το ψέμα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιος χρησιμοποιώντας το. Όμως δεν αφορά μόνο αυτό. Μέσα από την ιστορία μπορούμε να διακρίνουμε και την σημαντικότητα των σχέσεων, φιλικές ή αδελφικές, τη σημασία της υποστήριξης και της ομαδικότητας. Πώς μέσα σε μια δύσκολη συνθήκη ή κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί, η συντροφικότητα και η συνεργασία μπορεί να μας κάνει να κερδίσουμε στο τέλος κάθε αγώνα, στον οποίο έχουμε τεθεί να παίξουμε.

Νατάσα Παντερμαλή: Θέματα όπως η εμπιστοσύνη, η συνεργασία, η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τα ζώα, η συμπόνια, οπωσδήποτε η ειλικρίνεια κι εντέλει, η ελπίδα, παρουσιάζονται με όμορφο και προσιτό τρόπο στα παιδιά, μέσα από μια ιστορία που αρκετές φορές θα δοκιμάσει τους χαρακτήρες.

Ντίνος Ψυχογιός: Για εμένα, στο θέατρο αρκεί να θέτεις τα ερωτήματα σωστά. Οι απαντήσεις είναι η δουλειά του κοινού. Σαφώς το κείμενο και οι χαρακτήρες παίρνουν θέση απέναντι στα ερωτήματα, αλλά μια παράσταση από μόνη της δεν είναι εκεί για να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Δίνει παραδείγματα, πρότυπα, τροφή για σκέψη και αφήνει το κοινό να καταπιαστεί με τα ερωτήματα, έτσι ώστε να δώσει τις δικές του απαντήσεις.

Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου: Φυσικά! Η κεντρική ιδέα του έργου είναι το ψέμα. Το πρώτο μήνυμα που περνάει στα παιδιά, είναι ότι δεν πρέπει να λέμε ψέματα. Προχωρώντας στο δεύτερο επίπεδο καλούμαστε να φανταστούμε πώς θα ήταν ένας κόσμος, όπου δεν υπάρχει καθόλου αλήθεια και υπάρχει μόνο ψέμα. Πώς θα έμοιαζε ένα τέτοιος κόσμος; Και μήπως ο δικός μας κόσμος οδηγείται προς τα εκεί; Όταν ασχολείσαι με αυτές τις δύο θεμελιώδεις έννοιες, την αλήθεια και το ψέμα, δεν μπορεί παρά να είσαι επίκαιρος. Εάν εμβαθύνουμε κι άλλο μπορούμε να πούμε ότι σε αυτό το έργο θίγεται η υποκειμενικότητα της αλήθειας και του ψέματος. Τι είναι ψέμα τελικά και τι αλήθεια και πόσο αυτά τα δύο μοιάζουν μεταξύ τους; Και όπως είπε και ένας σοφός: Η τέχνη λέει την αλήθεια, με το περιτύλιγμα του ψεύδους.

Μάνος Βλάχος: Αυτό που διαπραγματεύεται το έργο είναι η αντίθεση μεταξύ των απλών ψεμάτων που λένε τα παιδιά και του ψεύτικου κόσμου του Ψεύτατωρ. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το ψέμα σαν προστασία, ενώ ο Ψεύτατωρ σαν μέσο χειραγώγησης και επιβολής εξουσίας.

 

 

Ο Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου (Φυτό) και ο Ντίνος Ψυχογιός (Λιοντάρι). (Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη).

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε και ποιες προκλήσεις συναντήσατε;

Θωμάς Θάνος: Ο ρόλος μου στην παράσταση είναι το αγόρι, το οποίο μαζί με την αδερφή του ανακαλύπτουν στο πατάρι του παππού τους το τελευταίο κουτί που έφτιαξε ο βασιλιάς Ψεύτατωρ. Εν τελεί, καλείται να τον αντιμετωπίσει και να τον αποτρέψει να διαδώσει το ψέμα σε όλον τον κόσμο. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισα ήταν σε επίπεδο υποκριτικής, καθώς καλέστηκα να ερμηνεύσω έναν έφηβο, όποτε έπρεπε να ανατρέξω σε μια περίοδο του παρελθόντος μου για να τον υποδυθώ, σε επίπεδο μουσικής καθώς, καλούμαι να παίζω πιάνο, κιθάρα και γιουκαλίλι στην παράσταση ζωντανά και σε επίπεδο κινησιολογίας, καθώς υπήρξαν ιδιαιτέρως απαιτητικές χορογραφίες που εκτελούμε με τους συνεργάτες μου.

Γαβριέλα Αντωνοπούλου: Ο ρόλος τον οποίο υποδύομαι είναι αυτός του κοριτσιού και του πλανόδιου μουσικού ταξιδευτή του χρόνου. Ως ενήλικας, το να φέρεις στη μνήμη σου ξανά την εικόνα, αλλά και την παιδικότητα ενός κοριτσιού, που ίσως ήσουν κάποτε, στο σήμερα, ήταν κάποιες φορές δύσκολο αλλά και ενδιαφέρον ταυτόχρονα. Είναι ένας ρόλος τον οποίο, κάποιος θα έλεγε ότι είναι αρκετά απλός και ανοιχτός στο να τον προσεγγίσει κανείς με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και ο λόγος αυτός τον κάνει να είναι αρκετά δύσκολο, κατά τη δική μου γνώμη. Ο πλανόδιος μουσικός ταξιδευτής από την άλλη πλευρά, είναι ένας χαρακτήρας αστείος και χαλαρός, μέσα στον οποίο μπορεί κανείς να βγάλει όλη την παιδική του τρέλα και χιουμοριστική του διάθεση.

Νατάσα Παντερμαλή: Στην παράσταση είμαι ο Βασιλιάς Ψεύτατωρ, ένας τρελούτσικος τύπος που έχει βαλθεί να μάθει σε όλους να λένε ψέματα! Είναι ένας χαρακτήρας με πολλές εναλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά του, που είναι μονίμως σε εγρήγορση κι αυτό είναι κάτι που απαιτεί πολλή ενέργεια. Χωρίς την τόσο στοχευμένη και μεθοδική καθοδήγηση του σκηνοθέτη Γιώργου Αντωνόπουλου, η ενσάρκωση ενός τέτοιου ρόλου θα συνέχιζε να φαντάζει αδύνατη σ´εμένα. Κι όμως από την αρχή με έκανε να αισθανθώ μεγάλη σιγουριά στις πρόβες μας, τον εμπιστεύτηκα και τον εμπιστεύομαι, κι έτσι τώρα μπορώ να απολαμβάνω την κάθε φορά που γίνομαι βασιλιάς Ψεύτατωρ!

Ντίνος Ψυχογιός: Το λιοντάρι. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υποδύεσαι ένα ζώο ή έστω, ένα ζωόμορφο πλάσμα. Νομίζω η βασική πρόκληση είναι τι δύναμη έχουν τα ανθρώπινα εκφραστικά μέσα να αναδείξουν μια σωματικότητα και έναν που εν τέλει δεν είναι άνθρωπος. Δύσκολο και φοβερά ενδιαφέρον.

Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου: Ο ρόλος που υποδύομαι σε αυτό το έργο είναι το φυτό. Το φυτό είναι ένας πολυλογάς με καλή καρδιά, εκπρόσωπος της φύσης. Τον διακατέχει μια βαθιά αισιοδοξία, η οποία συνοδεύεται από μια χαρμολύπη. Όσον αφορά τις προκλήσεις ήταν στο κινησιολογικό κομμάτι, το οποίο είναι πολύ δουλεμένο, γιατί οι ρόλοι που παίζουμε δεν είναι ρεαλιστικά πρόσωπα, οπότε η Άννα Ανουσάκη, η κινησιολόγος μας, έκανε πολύ δουλειά και εμείς έπρεπε να ακολουθήσουμε. Επίσης, μιλάμε για μουσικοθεατρική παράσταση, στην οποία υπάρχει live μπάντα επί σκηνής, που αποτελείται από τους ίδιους τους ηθοποιούς. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι μια πρόκληση από μόνο του.

Μάνος Βλάχος: Εγώ είμαι ο μουσικός επί σκηνής της παράστασης. Δικός μου ρόλος είναι να κρατήσω την ζωντανή ορχήστρα στη σωστή φόρμα και ενέργεια. Είτε κρατώντας το μουσικό χρόνο είτε δίνοντας κάποιες μη λεκτικές καθοδηγήσεις έντασης.

 

Ο μουσικός Μάνος Βλάχος. (Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη).

 

Πώς δουλέψατε με τον σκηνοθέτη Γιώργο Αντωνόπουλο;

Θωμάς Θάνος: Με το Γιώργο συνεργαζόμαστε τα τελευταία πέντε χρόνια στο θέατρο και στη μουσική. Η αγάπη και η αλληλοκατανόηση κάνουν τη συνεργασία μας παιχνίδι.

Γαβριέλα Αντωνοπούλου: Ο Γιώργος Αντωνόπουλος ως σκηνοθέτης, σου αφήνει χώρο να δοκιμάσεις πράγματα και συνθήκες. Από την αρχή η επιθυμία του ήταν να δημιουργήσουμε οι ίδιοι τους δικούς μας χαρακτήρες, όπως τους φανταζόμαστε εμείς. Δουλέψαμε με αρκετό κινητικό και ερμηνευτικό αυτοσχεδιασμό, μέχρι να καταλήξουμε στα χαρακτηριστικά και την ολοκληρωτική δημιουργία του εκάστοτε χαρακτήρα. Δημιούργησε ένα περιβάλλον, στο οποίο ακόμα και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε καινούργια πτυχές του δικού μας χαρακτήρα.

Ντίνος Ψυχογιός: Θα έλεγα πως κάναμε μια κλασική δουλειά ομάδας. Το κείμενο του Γιώργου είναι καινούριο και ο κάθε χαρακτήρας πήγε και κόλλησε στον ηθοποιό που τον ερμήνευε. Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σκηνική δράση και τη μουσική, είναι άλλωστε πολύ σημαντικά στο παιδικό θέατρο. Για εμένα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία καθώς έπαιξα σε παράσταση για παιδιά για πρώτη φορά.

Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου: Η συνεργασία μου με τον Γιώργο είναι άψογη, αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε συνεργάτες πέντε χρόνια τώρα, έχουμε δουλέψει σαν συνάδελφοι ηθοποιοί τέσσερα χρόνια σε θέατρα της Αθήνας και σε περιοδείες, ενώ φέτος συνεργαστήκαμε ξανά, εκείνος στο ρόλο του σκηνοθέτη και εγώ στο ρόλο του ηθοποιού. Η καλλιτεχνική μας οικειότητα αποτελεί καταλύτη για μια άριστη συνεργασία.

Μάνος Βλάχος: Η συνεργασία μας με τον Γιώργο Αντωνόπουλο ήταν και συνεχίζει να είναι πολύ ευχάριστη. Ο Γιώργος είναι ένας σκηνοθέτης με ζωντάνια και με πολύ καλή ερμηνευτική κατανόηση των διαφόρων σκηνών. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρείς σε ποια λεπτομέρεια σου εφιστά την προσοχή.

 

Η Νατάσα Παντερμαλή (Ψεύτατωρ). (Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη).

 

 

Πώς συμμετέχουν τα παιδιά στην παράσταση;

Θωμάς Θάνος: Τα παιδιά συμμετέχουν καθώς το κείμενο είναι διαδραστικό. Επίσης, η ζωντανή μουσική και τα παιχνίδια τα ωθούν σε περαιτέρω έκφραση.

Γαβριέλα Αντωνοπούλου: Το «Πες το Ψέματα…», είναι μια παράσταση που επιθυμεί τη συμμετοχή και τη γνώμη των μικρών θεατών. Μπορεί να μην υπάρχει πλήρης διάδραση με τα παιδιά, όμως έχουν την ελευθερία να πουν τη γνώμη τους και να εμψυχώσουν τους ήρωες κατά τη διάρκεια του έργου.

Νατάσα Παντερμαλή: Τα παιδιά συμμετέχουν διαρκώς στα όσα διαδραματίζονται την ώρα της παράστασης, κάποιες φορές με δίκη μας παρότρυνση, τις περισσότερες όμως από τον δικό τους αυθορμητισμό, είτε για να ενθαρρύνουν, είτε για να αποδοκιμάσουν κάποια ενέργεια. Πάντως σίγουρα βοηθούν τους χαρακτήρες στα διλήμματα που αντιμετωπίζουν.

Ντίνος Ψυχογιός: Τα παιδιά συμμετέχουν κυρίως διασκεδάζοντας. Συχνά πυκνά, εκδηλώνουν την άποψή τους για τους ήρωες ή την κατάσταση και οι ηθοποιοί παίρνουμε πολλή ενέργεια από τα γέλια και τις παροτρύνσεις τους.

Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου: Η παράσταση είναι διαδραστική και έχει πάρα πολλά σημεία, όπου τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν στους ηθοποιούς ή να τους ενθαρρύνουν. Τα παιδιά συμμετέχουν με πολύ ενθουσιασμό.

Μάνος Βλάχος: Τα παιδιά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, μιας και υπάρχει και η ταύτιση με τους δύο πρωταγωνιστές του έργου, που είναι και αυτοί παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Τα παιδιά θα κληθούν να βοηθήσουν σε καίρια σημεία του έργου και θα καθοδηγήσουν τους ηθοποιούς. Επίσης, θα γνωρίσουν τις έννοιες της αλήθειας και του ψέματος και θα τις βλέπουν να εκτυλίσσονται μπροστά τους.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Πες το Ψέματα…»

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική: Θωμάς Θάνος – Γιώργος Αντωνόπουλος (ομάδα Contratiempo)
Κίνηση: Άννα Ανουσάκη
Κοστούμια: Πάνος Θάνος
Σκηνικά: ομάδα Contratiempo
Βοηθός σκηνοθέτη: Πηνελόπη Σαραφίδη
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη
Video art: Τάσσος Γκολέτσος
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Social Media: World of Gazjouro
Παραγωγή: CONTRATIEMPO

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Θωμάς Θάνος (Αγόρι/Μουσικός ταξιδευτής του χρόνου)
Γαβριέλα Αντωνοπούλου (Κορίτσι/Μουσικός ταξιδευτής του χρόνου)
Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου (Φυτό)
Ντίνος Ψυχογιός (Λιοντάρι)
Νατάσα Παντερμαλή (Ψεύτατωρ)

Μουσικός επί σκηνής: Μάνος Βλάχος

 

Πού: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκό 55, Αθήνα – Μεταξουργείο, Σταθμός Μετρό Μεταξουργείο (2 λεπτά με τα πόδια), τηλ. 210 5230267

Πότε: από 25 Φεβρουαρίου 2024 και κάθε Κυριακή στις 14.30. ‘Εως Κυριακή 28 Απριλίου

Τιμές εισιτηρίων: 9 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (ταμείο Θεάτρου), ειδικά οικογενειακά πακέτο, ειδικές τιμές για σχολεία (ενημερωθείτε τηλεφωνικά): 6978 714793

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: Πες το Ψέματα.. | Εισιτήρια online! | More.com

 

Facebook:  https://www.facebook.com/theatrostathmos
Instagram:https://www.instagram.com/theatro_stathmos?igsh=MTVpM2ZzZjhvMHAwNA==
Εmail: stathmostheatro@gmail.com