Διαγωνισμός για την παράσταση «Το Μυρολόγι της Φώκης»
31 Ιανουαρίου 2024
Αφροδίτη Μητσοπούλου: «H “Αγορομάνα” δίνει βήμα στις γυναίκες, τις κάνει να νιώθουν λιγότερο μόνες και τις ενδυναμώνει»
31 Ιανουαρίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Το Μυρολόγι της Φώκης»
31 Ιανουαρίου 2024
Αφροδίτη Μητσοπούλου: «H “Αγορομάνα” δίνει βήμα στις γυναίκες, τις κάνει να νιώθουν λιγότερο μόνες και τις ενδυναμώνει»
31 Ιανουαρίου 2024

 

Ένας ελέφαντας δεν ξεχνά ποτέ και εκδικείται πάντα για το κακό που του ‘κανες.

 

Η παράσταση του έργου «Ο Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου, ανεβαίνει από τις 2 Φεβρουαρίου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη με τους ηθοποιούς Μπέσυ Μάλφα, Γιώργο Γιαννόπουλο, Βαγγέλη Δαούση και Στεφανία Ζώρα.

 

Μια πικρή κωμωδία, ένα ανελέητα σαρκαστικό δράμα, ένα έργο αντιθέσεων είναι «Ο Ελέφας». Βλέπουμε ήρωες αστοιχείωτους αλλά κομπορρήμονες, ανήθικους αλλά ηθικολόγους, βίαιους αλλά και ευαίσθητους. Όλοι θλιβερές φιγούρες που αποτυπώνουν μια, όχι και τόσο μακρινή, ελληνική πραγματικότητα. Η κακοποίηση του άλλου έχει γίνει συνήθεια μέσα στην καθημερινότητάς τους αλλά και τρόπος επιβίωσης.

Μια γυναίκα απεγνωσμένα προσπαθεί να διασωθεί ηθικά αλλά μέσα από μια απονενοημένη πράξη τελικά, που κανείς δεν θα περίμενε. Μέσα από μια λοξή ματιά το τελευταίο έργο του Μποσταντζόγλου ακτινογραφεί ένα σκοτεινό αλλά υπαρκτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Ο ελέφαντας δεν ξεχνά έχει μνήμη και εκδικείται το κακό που θα του ‘κανες». Αυτή η σκέψη κινεί τη βασική ηρωίδα του Μποσταντζόγλου να αναζητήσει τη λύτρωση της. Είναι μια γυναίκα εγκλωβισμένη μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον και η εκδίκηση είναι η μόνη λύση που βρίσκει για να απαλλαγεί, για να καταφέρει να σταματήσει να βλέπει στον ύπνο της εφιάλτες, όπως λέει μας και η ίδια. Νιώθει σαν ένας ελέφαντας που έχει μνήμη και εκδικείται.

Ο συγγραφέας με σκληρό χιούμορ μας περιγράφει μια κοινωνία που διακατέχεται από αντιλήψεις ρατσιστικές. Η ημιμάθεια των ηρώων, τους οδηγεί λανθασμένα να πιστεύουν πως τα ξέρουν όλα. Η ενδοοικογενειακή βία, η έλλειψη ηθικών αξιών και η απειθαρχία έναντι στους βασικούς νόμους στη λειτουργία μιας πολιτείας, αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της καθημερινότητας τους. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν αισθητική, που χωρίς καμιά αιδώ κακοποιούν την ελληνική γλώσσα, που δεν αγαπούν το ωραίο κι αυτό δεν μπορεί να μην έχει αντίκτυπο και στην ομορφιά που έχουν μέσα στην ψυχή τους. Άνθρωποι που έχουν μάθει να κρίνουν και να κατηγορούν, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, σε μια κοινωνία όπου η αξιοπρέπεια και ο αλληλοσεβασμός νοσούν.

Ένα ταπεινό πιάτο φακές και ένας διακοσμητικός τσιμεντένιος κύκνος αποτελούν για τον συγγραφέα, όχι τυχαία, τα σύμβολα του έργου. Όλοι μας, κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας, θεωρούμε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορεί να υπάρχουν πια στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Κι όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Είναι υπαρκτές και αβυσσαλέα ισοπεδωτικές για τις συνειδήσεις των ανθρώπων.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Ελέφας»

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Ροϊδης
Επιμέλεια κίνησης: Αλέξης Φουσέκης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρύσω Χαραλάμπους
Οπτική Ταυτότητα: Λουκάς Ζιάρας και Χρήστος Καλαϊτζόγλου
Πρωταγωνιστούν: Μπέσυ Μάλφα, Γιώργος Γιαννόπουλος, Βαγγέλης Δαούσης, Στεφανία Ζώρα.

 

Πού: Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, τηλέφωνο: 210 3464380, info@sychronotheatro.gr, www.sychronotheatro.gr

Πότε: από 2 Φεβρουαρίου 2024 και κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή στις 21.00 και Σάββατο στις 18.30

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ (γενική είσοδος), 14 ευρώ (φοιτητικό – μειωμένο – 70+), 8 ευρώ (ατέλειες: για θεατρολόγους, ηθοποιούς και σκηνοθέτες μόνο καθημερινές εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: Ο Ελέφας Ι Σύγχρονο Θέατρο | Εισιτήρια online! | More.com