Αφροδίτη Μητσοπούλου: «H “Αγορομάνα” δίνει βήμα στις γυναίκες, τις κάνει να νιώθουν λιγότερο μόνες και τις ενδυναμώνει»

«Ο Ελέφας» στο Σύγχρονο Θέατρο
31 Ιανουαρίου 2024
«ΦΩΣ, σχεδίασμα Α’» από τον Μάνο Βαβαδάκη
31 Ιανουαρίου 2024
«Ο Ελέφας» στο Σύγχρονο Θέατρο
31 Ιανουαρίου 2024
«ΦΩΣ, σχεδίασμα Α’» από τον Μάνο Βαβαδάκη
31 Ιανουαρίου 2024

Η Αφροδίτη Μητσοπούλου υπογράφει το κείμενο και ερμηνεύει στην παράσταση «Αγορομάνα». (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει το κείμενο της «Αγορομάνας». Η Αφροδίτη Μητσοπούλου μιλάει στο theatermag για την ομότιτλη παράσταση που ανεβαίνει κάθε Τετάρτη στο ΠΛΥΦΑ, στην οποία ερμηνεύει μαζί με τον Ιάκωβο Μολυμπάκη. Οι δυο τους υπογράφουν και τη σκηνοθεσία της παράστασης η οποία εξερευνά, εξιστορεί και αποδομεί τα βιώματα της μητρότητας και της πατρότητας, φωτίζει σταδιακά τους έμφυλους ρόλους που συνεχίζουν να υφίστανται σήμερα και ξετυλίγει με τόλμη το νήμα της βίας κατά των γυναικών.

 

«Ξεκίνησα να γράφω το κείμενο από μια προσωπική μου ανάγκη να μιλήσω για την εμπειρία μου ως νέα μαμά, αλλά και για την εμπειρία του τοκετού» εξηγεί η Αφροδίτη Μητσοπούλου. «Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης μου, ξαφνικά ένιωσα την ανάγκη ότι έπρεπε να καταγράψω όλα όσα που μου είχαν συμβεί στον πρώτο τοκετό, γιατί αν δεν το έκανα φοβόμουν πολύ να γεννήσω ξανά. Όλο αυτό δημιούργησε ένα podcast με τον τίτλο “Αγορομάνα”, το οποίο συμμετείχε το 2021 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Διαγωνιστικό τμήμα podcast, και μετά από δύο μέρες γέννησα το δεύτερο παιδί μου. Στη συνέχεια έγινε παράσταση και ο λόγος ήταν ότι είχαμε ένα πολύ καλό feedback από τις μαμάδες και όλες τις γυναίκες που το άκουσαν και έτσι πήρα την απόφαση να το κάνω παράσταση για το θέατρο».

 

Η Αφροδίτη Μητσοπούλου και ο Ιάκωβος Μολυμπάκης ερμηνεύουν και σκηνοθετούν την παράσταση «Αγορομάνα». (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Ένας stand up μονόλογος με μουσική

«Στο κείμενο, εστιάζω στη βία κατά των γυναικών με αφορμή την μητρότητα» συνεχίζει η Αφροδίτη Μητσοπούλου. «Πρόκειται για μια παράσταση που αποδομεί το ρόλο της μητρότητας, όπως τον ξέρουμε, μιλάει λιγότερο γι’ αυτό το κομμάτι, δηλαδή “τι ωραία που έχω ένα παιδί και πόσο ευτυχισμένη είμαι”, και περισσότερο για όλα αυτά που δεν ακούγονται εύκολα, για όσα δεν τα αρθρώνει κάποια γυναίκα εύκολα στον δημόσιο λόγο. Για την κούραση, για την έμφυλη ανισότητα που υπάρχει στην ανατροφή ενός παιδιού, για τη βία που μπορεί να δεχτεί μια γυναίκα, είτε αυτό έχει να κάνει με την κριτική που δέχεται μονίμως σε σχέση με το παιδί της, είτε με τη μαιευτική βία, την οποία δέχονται οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού και δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχει συμβεί.

Κατά βάση είναι ένας stand up μονόλογος, με ένα πολύ δραματικό κομμάτι στο σημείο που μιλάει για τον τοκετό, όπου έχουν προστεθεί θεατρικά στοιχεία, δηλαδή υπάρχει και ένας δεύτερος ηθοποιός, ο Ιάκωβος Μολυμπάκης, που υποδύεται τον σύντροφο και βλέπουμε έτσι εμβόλιμες σκηνές από τη ζωή του ζευγαριού. Υπάρχει μουσική, καθώς τραγουδάμε ζωντανά, υπάρχουν ηχογραφημένες συνεντεύξεις γυναικών οι οποίες ακούγονται στην παράσταση και είναι σαν να γίνεται ένας διάλογος με αυτές τις γυναίκες, σαν να συμπληρώνουν αυτά που λέμε και να είμαστε πολλές.

Σε κάθε μας παράσταση, υπάρχει μια διαφορετική καλεσμένη, που είναι συνήθως γυναίκα. Ο κάθε καλεσμένος συμμετέχει για 10-15 λεπτά, ανεβαίνει στη σκηνή και ετοιμάζει κάτι δικό του, κάτι που θέλει να πει και φυσικά κάνουμε πρόβες με τον καθένα πριν παρουσιαστεί στη σκηνή. Έτσι, ακούγονται και θίγονται διαφορετικά θέματα, για παράδειγμα η επιλόχειος κατάθλιψη, γυναίκες που δεν έχουν παιδιά, τι σημαίνει αυτό και πώς τις αντιμετωπίζουν κοινωνικά. Επίσης, το επαγγελματικό θέμα όταν έχεις ένα παιδί, τι γίνεται με αυτό, πώς μια μητέρα μπορεί να δουλεύει και ταυτόχρονα να μεγαλώνει τα παιδιά της. Τέλος, έχουν έρθει πολλές μαίες, μας έχουν μιλήσει για τον τοκετό και μπαμπάδες έχουν έρθει και έχουν μιλήσει για τα δικά τους θέματα και για το πώς βιώνουν αυτοί τον έμφυλο στρερεοτυπικό ρόλο του πατέρα».

 

 

Η μητρότητα, η γονεϊκότητα και η μαιευτική βία

«Με τον Ιάκωβο Μολυμπάκη, έχουμε κάνει τη σκηνοθεσία της παράστασης και βρισκόμαστε μαζί επί σκηνής» λέει η Αφροδίτη Μητσοπούλου. «Έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, νομίζω ότι είμαστε συμπληρωματικοί και πάντα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Στην πραγματικότητα είμαστε μια ομάδα που θα συνεχίσει να δουλεύει μαζί. Τα θέματα που θίγει η παράσταση μας αφορούν άμεσα και μέσα από τη διαρκείς και ασταμάτητες συζητήσεις μεταξύ μας, αλλά και με όλες τις καλεσμένες μας, έχουμε αλλάξει, συνεχώς μετατοπιζόμαστε και συνεχώς εμπλουτίζουμε και αλλάζουμε το κείμενο της παράστασης.

Οι θεατές που έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις, άνδρες και γυναίκες είτε έχουν παιδιά είτε όχι, είναι συγκινημένοι με αυτό που βλέπουν, ειδικά οι μαμάδες και οι μπαμπάδες ταυτίζονται πολύ, είναι θερμοί μαζί μας και αυτό μας έκανε να συνεχίσουμε και δεύτερη χρονιά, να πάμε στην Κρήτη και θα συνεχίσουμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Θα προσπαθήσουμε να πάμε περιοδεία την παράσταση, καθώς λαμβάνουμε μηνύματα από όλη την Ελλάδα που μας ζητάνε να τη δούνε. Είναι πραγματικά απίστευτο. Νομίζω ότι η “Αγορομάνα” δίνει βήμα στις γυναίκες με αποτέλεσμα να νιώθουν λιγότερη μοναξιά και αυτό τελικά τις ενδυναμώνει. Τους δίνει χώρο να εκφράσουν τη δυσφορία τους ή ό,τι άλλο θέλουν και επίσης με έναν τρόπο βλέπουν ότι δεν είναι μόνο οι ίδιες που βιώνουν τον τοκετό ή τη μητρότητα με τις δυσκολίες τους.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης υπάρχουν σαφείς αναφορές και περιγραφές γύρω από το ζήτημα της μαιευτικής βίας. Πολλές γυναίκες μας έχουν πει ότι είχαν αντίστοιχες εμπειρίες με τη δική μου. Για παράδειγμα οι περισσότερες μας λένε ότι γέννησαν με καισαρική χωρίς να το θέλουν οι ίδιες και ότι οδηγήθηκαν από τον γιατρό τους να μην γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό, ενώ θα μπορούσαν. Αυτά τα πράγματα επειδή δεν τα γνωρίζουμε ή έχουμε ανατραφεί για να τα δεχτούμε όπως μας τα “σερβίρει” το σύστημα υγείας, δυστυχώς μας παίρνει πολύ χρόνο να καταλάβουμε τι μας έχει συμβεί».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αγορομάνα»

Κείμενο: Αφροδίτη Μητσοπούλου
Σκηνοθεσία: Ιάκωβος Μολυμπάκης, Αφροδίτη Μητσοπούλου
Σκηνογραφία: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Μητσόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χαριτοπούλου
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Ερμηνεία: Αφροδίτη Μητσοπούλου, Ιάκωβος Μολυμπάκης
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αλεξάνδρα Διαλυνά
Παραγωγή: Scratch Theater Company

 

Πού: ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, Aθήνα

Πότε: από 17 Ιανουαρίου 2024 και κάθε Τετάρτη στις 21.30

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, πολύτεκνων, άνω των 65, ΑΜΕΑ, άνεργοι) και 7 ευρώ (ατέλεια ΣΕΗ)

Για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων πατήστε εδώ
Για τηλεφωνικές κρατήσεις καλέστε στο 211 7700000, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-18:00
Για πληροφορίες σχετικά με την παράσταση καλέστε στο 6975 763357