Μαρίνος Ορφανός «Μακάρι να υπάρξει παυσίλυπος τόσο στη Γάζα όσο και σε όλες τις χώρες του κόσμου»

Το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο στον κύκλο εκδηλώσεων «Νέοι Μουσικοί την Κυριακή» στο Μέγαρο
26 Ιανουαρίου 2024
Αλεξάνδρα Καζάζου και Ελεάνα Γεωργούλη με τον «Αλγό-ρυθμο»
26 Ιανουαρίου 2024
Το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο στον κύκλο εκδηλώσεων «Νέοι Μουσικοί την Κυριακή» στο Μέγαρο
26 Ιανουαρίου 2024
Αλεξάνδρα Καζάζου και Ελεάνα Γεωργούλη με τον «Αλγό-ρυθμο»
26 Ιανουαρίου 2024

Ο Μαρίνος Ορφανός (αριστερά) ερμηνεύει στην παράσταση «Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλίσας» που ανεβαίνει στο Θέατρο Φούρνος. (Φωτογραφίες: Βασίλης Γιαννόπουλος).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πριν από λίγες μέρες δόθηκε η πρεμιέρα της παράστασης «Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλισά». Ο ηθοποιός Μαρίνος Ορφανός μιλάει στο theatermag για το έργο που έγραψε και σκηνοθετεί ο Γιάννης Κόκας, για τους τρεις ρόλους που ερμηνεύει και για το πολύ καίριο και επίκαιρο θέμα της παράστασης που παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος από τις 24 Ιανουαρίου.

«Στην παράσταση “Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλισά” παρακολουθούμε την ιστορία ενός κοριτσιού που τη λένε Αλισά, το οποίο βρίσκεται στην Παλαιστίνη και χάνει τον μπαμπά της στα υπόγεια τούνελ της Γάζας. Η νεαρή Αλισά, εν μέσω βομβαρδισμών, εισέρχεται σε έναν φανταστικό κόσμο, που είναι πολύ κοντινός στον δικό μας. Είναι βίαιος, είναι ψεύτικος, υπάρχει παραπληροφόρηση των πραγμάτων, υπάρχει πόλεμος» εξηγεί ο Μαρίνος Ορφανός.

«Το πρωτότυπο κείμενο που έχει γράψει ο Γιάννης Κόκας εμπεριέχει μια αντιπολεμική διαχρονικότητα με τον τρόπο που παρουσιάζεται, “φοριέται” και  ενσωματώνεται σε όσους/ες είμαστε λίγο πιο μακριά από αυτόν. Η αφορμή για να γραφτεί αυτό το έργο δόθηκε στον Γιάννη, από μια αληθινή ιστορία που συνέβη στη Γάζα πριν από 2-3 μήνες. Το κείμενο γράφτηκε πολύ πρόσφατα και άμεσα ξεκινήσαμε πρόβες για να ανέβει η παράσταση στο θέατρο Φούρνος στις 24 Ιανουαρίου».

 

 

Η Αλισά, η Αλίκη και η βίαιη ενηλικίωση

«Το θέμα του έργου αναφέρεται στο ζοφερό παρόν του πολέμου που “εύπεπτα” δέχεται η κοινωνία μας. Πρόκειται για μία ιστορία που αφορά επιτακτικά το τώρα όπου οι πόλεμοι τείνουν στα μάτια του κόσμου να γίνουν συνήθεια και εφορμάται από ένα παραμύθι, αλλά και μία αληθινή ιστορία ταυτόχρονα. Διαχρονικότητα, παρών και σήμερα, βρίσκουν φωνή σε έναν φανταστικό παράλληλο κόσμο, κωμικοτραγικό θα έλεγα, μαγικό αλλά βίαιο και ψεύτικο» συνεχίζει ο Μαρίνος Ορφανός.

«Στην παράσταση ερμηνεύω τρεις ρόλους, τον Αστυνομικό, τον Παρουσιαστή και έναν Θεό. Η Αλισά για να σωθεί και να βρει τον μπαμπά της, περνάει από διάφορα στάδια, αναγκάζεται να αναμετρηθεί με ολόκληρο τον παραλογισμό και τη φρίκη ενός πολέμου, μέχρι να φτάσει στο τέλος. Στην αρχή θα συναντήσει έναν αποδιοπομπαίο τράγο, αστυνομικούς, θα βρεθεί σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων, θα συναντήσει πρόσωπα του παρελθόντος, είδωλα της εποχής μας, θεούς και θεές ώστε με έναν τρόπο να μπουν κάποια ερωτήματα στο κοινό. Ερωτήματα όπως τι θα συμβεί στη ζωή ενός κοριτσιού το οποίο θα βιώσει μια βίαιη ενηλικίωση; Θα φτάσει άραγε μέχρι την ενηλικίωση, θα τα καταφέρει; Γιατί η βίαιη ενηλικίωση είναι ένα θέμα, το αν θα φτάσει σε αυτή με οποιονδήποτε όρο είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Κόκας, χρησιμοποίησε αρκετά σημεία του παραμυθιού “Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων” του Λούις Κάρολ – τα οποία έχουν τροποποιηθεί- φέρνοντας αντίστοιχους ήρωες που σχετίζονται με το παραμύθι στο σήμερα. Για παράδειγμα δεν υπάρχουν Τραπουλόχαρτα, υπάρχουν όμως και οι Αστυνομικοί και η Τράπουλα. Πιστεύω ότι ο Γιάννης έχει καταφέρει, με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο, να μιλήσει στην εποχή μας μέσω ενός πραγματικού γεγονότος που έλαβε χώρα πρόσφατα στη Γάζα και μέσω του παραμυθιού του Λούις Κάρολ, και αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρωτότυπο!».

 

 

Η παύση της λύπης στη Χώρα της Αλισά

«Η Χώρα της Αλισά, είναι “μια χώρα δίχως έδαφος και ουρανό”. Αν έπρεπε να εξηγήσω τον τίτλο της παράστασης “Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλίσα”, θα έλεγα ότι η λέξη παυσίλυπος προέρχεται από τις λέξεις παύση και λύπη. Η παύση της λύπης λοιπόν, και εδώ μπαίνει ένα ερώτημα ήδη από τον ίδιο τον τίτλο της παράστασης. Μπορεί να υπάρξει η λήξη, η παύση της λύπης, δηλαδή η παυσίλυπος; Μπορεί να συνυπάρχει, μπορεί να επιζητούμε να την ακούσουμε δίχως πραγματικά να υφίσταται  απλά για να παραμείνουμε στη σιωπή; Ή να μας “φοριέται” με έναν τρόπο στο σήμερα αλλάζοντας τη νοηματοδότηση της λέξης;

Χαίρομαι που είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον Γιάννη Κόκα, γιατί δυστυχώς στον κλάδο μας δεν είναι κάτι που συνήθως συμβαίνει. Δεν είναι εύκολο πρώτον να συνεννοηθείς, δεύτερον να πληρωθείς για τη δουλειά σου και τρίτον να ταιριάξεις με τις και τους συνεργάτες σου. Ευτυχώς σε αυτή τη συνεργασία βίωσα από την πρώτη στιγμή ένα πολύ ωραίο και υγιές κλίμα από όλο τον θίασο, ως το πρώτο πράγμα που παίζει βασικό ρόλο σε μια συνεργασία. Δεύτερο σημαντικό κομμάτι, είναι αυτό της δημιουργικότητας. Παρότι ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχός μας , ταυτόχρονα δεν χάθηκε το δημιουργικό κομμάτι. Αντιθέτως δόθηκε χώρος και για θέση ως προς το έργο και για αυτοσχεδιασμό και για σύνθεση, το οποίο μας κάνει όλα τα άτομα της ομάδας Άλμπατρος να το χαιρόμαστε ακόμα παραπάνω!».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλίσας»

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Γιάννης Κόκας
Βοηθός Σκηνοθεσίας: Κατερίνα Μπησάρα
Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος
Χορογραφίες: Λιλιάνα Κρυσταλλίδου
Τραγούδια: Ιόλη Σιφονίου
Φωτισμοί: Απόστολος Τσατσάκος
Σκηνικά- Κοστούμια Μαύρα Καζάκη
Φωτογραφίες: Βασίλης Γιαννόπουλος
Γραφιστικά Άγγελος Μπάλλας
Σχεδίαση Αφίσας: Λυδία Καλαμάντη
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Παίζουν: Μαριλένα Μπαρταλούτσι, Μαριαλένα Γαριού, Γιάννης Κόκας, Δήμητρα Παπουρτζή, Μαρίνος Ορφανός

 

Πού: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα 114 72, τηλ. 210 6460748

Πότε: από 24 Ιανουαρίου 2024 και κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 21.00

Τιμές εισιτήριων: 14 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: Η Παυσίλυπος Χώρα της Αλισά | Εισιτήρια online! | More.com

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά