«Offspring» από την ομάδα χορού Prolet OCD και τη Μαργαρίτα Τρίκκα

Μιχάλης Σιώνας: «Πολλά που φαντάζουν στο έργο ακραία σενάρια, σήμερα είναι δεδομένα»
25 Ιανουαρίου 2024
Η Νάντια Κοντογεώργη σκηνοθετεί το «Burn this»
25 Ιανουαρίου 2024
Μιχάλης Σιώνας: «Πολλά που φαντάζουν στο έργο ακραία σενάρια, σήμερα είναι δεδομένα»
25 Ιανουαρίου 2024
Η Νάντια Κοντογεώργη σκηνοθετεί το «Burn this»
25 Ιανουαρίου 2024

 

Ένα χορογραφικό έργο – τελετουργία για τη βία της ενηλικίωσης

 

Η ομάδα χορού Prolet OCD και η χορογράφος Μαργαρίτα Τρίκκα, μετά το sold out της πρεμιέρας τους στο 3ο Moving Colours Youth Festival επιστρέφουν στο θέατρο Ροές με την παράσταση «Offspring», το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου.

Με αφορμή δύο εμβληματικά έργα, Το «Ξύπνημα της Άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ και την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Ιγκόρ Στραβίνσκι, δημιουργούν ένα χορογραφικό έργο για εφηβικό κοινό με τίτλο “Offspring». Είναι τελικά η εφηβεία μια προβλεπόμενη και προδιαγεγραμμένη εξέγερση ή μήπως είναι μια απρόβλεπτη ιεροτελεστία;

 

 

Λίγα λόγια για την παράσταση «Offspring»

Μπορεί ένα GIF να γίνει χορός;
Μπορεί ένα κάποτε ριζοσπαστικό έργο να γίνει κατεστημένο;
Είναι τελικά η εφηβεία μια προβλεπόμενη και προδιαγεγραμμένη εξέγερση ή μήπως είναι μια απρόβλεπτη ιεροτελεστία;

Η ομάδα χορού Prolet OCD, με αφορμή δύο εμβληματικά έργα, το «Ξύπνημα της Άνοιξης» του Frank Wedekind και την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Igor Stravinsky, θα προσπαθήσει να απαντήσει αυτά τα ερωτήματα δημιουργώντας ένα χορογραφικό έργο για το ξύπνημα της εφηβείας, με τίτλο «Offspring”.

Στο «Ξύπνημα της Άνοιξης», ο Wedekind πραγματεύεται το σεξουαλικό ξύπνημα στα χρόνια της εφηβείας. Στον αντίποδα, ο κόσμος των «μεγάλων» παρουσιάζεται ως ένας απρόσωπος Χορός που επιβάλλεται στα παιδιά. Εμπνεόμαστε από την σκληρή και ταυτόχρονα τρυφερή οπτική του συγγραφέα και αναδεικνύουμε σώματα που ισορροπούν ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό. Συγχρόνως επινοούμε τη δική μας εκφραστή ενός συστήματος αγωγής, στο σώμα μιας μαέστρας που επί σκηνής διευθύνει την Ιεροτελεστία της Άνοιξης.

Πέντε χορευτές, αγόρια και κορίτσια στον απόηχο της εφηβείας, προσπαθούν να χορέψουν το πάλαι ποτέ avant – garde πόνημα του Stravinsky και νυν αρχετυπικό έργο. Αναζητώντας την κινητική και σωματική τους ταυτότητα, ξεπερνούν τις οδηγίες της μαέστρας, συγκρούονται, ανακαλύπτουν, δοκιμάζουν απορρίπτουν και δημιουργούν τη δική τους Ιεροτελεστία – ωδή στη βία της ενηλικίωσης.

Αντλώντας έμπνευση από τις ιεροτελεστίες πρωτόγονων πολιτισμών για την ενηλικίωση αλλά και από τους έξαλλους χορούς ανά τους αιώνες (από το saltarello του 16ου αι. έως την techno και την punk του 20ου) και μέσα από τη δημιουργία εικόνων που θυμίζουν ψηφιακά GIF, το έργο ρίχνει φως στον περίπλοκο και ταυτόχρονα εύθραυστο εφηβικό κόσμο, προσκαλώντας το κοινό να αναγνωρίσει δικά του προσωπικά βιώματα.

Η παράσταση «Offspring» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Offspring»

Σύλληψη/ Χορογραφία: Μαργαρίτα Τρίκκα
Βοηθός Χορογράφου: Ισιδώρα Φρέιζερ
Δραματουργία: Δήμητρα Μητροπούλου
Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Λεβισιανός
Σκηνικός χώρος/ Κοστούμια: Άννα Σάπκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες/ Γραφιστική επιμέλεια: Μαύρα Γίδια
Video/ trailer: Μάνος Αρβανιτάκης
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ και Prolet OCD

Ερμηνεία: Αδαμοπούλου Ελένη, Ζώη Ελεάννα, Κονιδάρη Λουκία, Κότσαλη Χαρά, Λογοθέτης Αλαφραγκής Μιχαήλ, Χαρατσίδης Παντελής

 

Πού: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι, Αθήνα

Πότε: Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, 20:30

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: more.com

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο: Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ, Ανέργων, φοιτητικό), 10 ευρώ (κάτω των 18 ετών)

 

Η ομάδα

Η ομάδα Prolet OCD ιδρύθηκε από τη χορογράφο Μαργαρίτα Τρίκκα και σταθερές συνεργάτιδες το 2016. Εστιάζει στον κοινό τόπο, όπου ο σύγχρονος χορός συναντιέται με το θεατρικό κώδικα. Αγαπάει τη φόρμα σε επίπεδο κινητικού λεξιλογίου, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στις σχέσεις που δημιουργούν οι ερμηνευτές επί σκηνής. Ο “εξανθρωπισμός” της φόρμας αποτελεί ζητούμενο στην έρευνα για την κινητική και αισθητική αποτύπωση των θεματικών που απασχολούν την ομάδα. Παράλληλα διερευνά τις δύο όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης: την τραγικότητα και τη γελοιότητα και το πώς αυτές συνυπάρχουν ταυτόχρονα.

Έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
⦁ “Trajectory: a Tragedy of a Victory” Πρεμιέρα Arc for Dance, Αθήνα 2016, Akropoditi Dance Festival 2016 (Σύρος), Internationales Performance Festival 2017 (Mainz), Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017, Masdanza Contemporary Dance Festival 2017 (Grand Canaria) και Masdanza Extension Tenerife, International Festival Agitart: Figueres es mou 2018
⦁ “Delenda est” (Πρεμιέρα Arc for Dance Festival, Αθήνα 2018, Our Festival θέατρο Ρεματιάς, Lebanon International Contemporary Dance Festival 2021),
⦁ “a Punch of Losers” (Πρεμιέρα Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων- Στέγη Ιδρύματος Ωνάση 2019)

Η επίσημη σελίδα της ομάδας: proletocd.gr
Facebook: Prolet OCD dance co.
Instaram: Prolet Ocd