«Την Κυριακή έχουμε γάμο» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί τον «Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλεϊ»
19 Ιανουαρίου 2024
«Platonov» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
19 Ιανουαρίου 2024
Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί τον «Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλεϊ»
19 Ιανουαρίου 2024
«Platonov» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
19 Ιανουαρίου 2024
Μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, η παράσταση «Την Κυριακή έχουμε γάμο» της ομάδας «Αυτή κι Αυτοί», η οποία είναι βασισμένη στο έργο από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, επιστρέφει  από τις 21 Ιανουαρίου στο  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Υπόγειος Χώρος). Μια παράσταση για τη χαμένη αθωότητα, την αναπόληση των παιδικών χρόνων και τη βουτιά στο παρελθόν. Εφτά ηθοποιοί, μια μουσικός και είκοσι τέσσερις ρόλοι σε ένα ταξίδι από την Αθήνα στον Έβρο, από την ανεμελιά στην ενηλικίωση, με ενδιάμεσες στάσεις τον έρωτα, το γέλιο, τον θρήνο και τη χαρά.

 

 

Σημείωμα του συγγραφέα

Η ιστορία τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα, μια δεκαετία που την αφομοίωσα παρατηρώντας σαν παιδί τον επαρχιακό μεταπολεμικό κόσμο. Πιθανότατα να ήταν και η πιο λοξή ευτυχισμένη μου δεκαετία. Φυσικά ο ήρωας δεν είμαι εγώ. Παρατηρητής είμαι.

 

Στο βιβλίο όλα ξεκινούν από το σήμερα για να χαθούν σε ένα αμφίσημο χθες με άλλα ακούσματα, γεύσεις και προσδοκίες. Μια χήρα με τον εντεκάχρονο γιο της ξεκινούν ένα ταξίδι από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη, τότε που οι νότιοι τη θεωρούσαν «τέρμα Θεού». Στο ταξίδι που γίνεται για παραθεριστικούς λόγους, όπως ισχυρίζονται οι ήρωές μου, θα μπλεχτεί κι ένας επεισοδιακός απρόσμενος γάμος. Αυτά ως προς το μυθιστόρημα.

 

Όμως ποτέ δε φαντάστηκα πως ο «Γάμος» θα αποκτούσε διαφορετική υπόσταση από αυτή του βιβλίου. Κι εδώ ξεκινά άλλο ταξίδι ακόμη πιο περίεργο και προκλητικό. Γι’ αυτό ευχαριστώ τη θεατρική ομάδα «Αυτή κι Αυτοί» που προσπάθησε μια δεύτερη ανάγνωση της Κυριακής του γάμου με δικό της πια κοίταγμα.
Με τις ευχές μου, Γιάννης Ξανθούλης

 

Λίγα λόγια για την ομάδα

Η ομάδα «Αυτή κι Αυτοί» δημιουργήθηκε από τον Σπύρο Αναστασίνη, την Ελένη Αληφραγκή και τον Αντρέα Ψύλλια.  Το βάπτισμα του πυρός ήρθε το 2017, στο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Duet Yourself του θεάτρου Άλφα, όπου παρουσιάστηκε η πρώτη τους δουλειά, και πιο συγκεκριμένα τα πρώτα 15λεπτά της διασκευής του «Βουρκόλακα» του Αργύρη Εφταλιώτη.

 

Αυτό ήταν και η αφορμή, ώστε δύο χρόνια αργότερα το έργο να γίνει ολοκληρωμένη παράσταση και να παρουσιαστεί στο κοινό. Τότε η «Αυτή και Αυτοί» έγιναν τετράδα αφού στην ομάδα ήρθε και ο Τάσος Χαλάς. Η επόμενη παράσταση έγινε το 2022, όταν παρουσίασαν τον «Ζητιάνο» του Ανδρέα Καρκαβίτσα.
Την Άνοιξη του 2023, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, συνέχισαν την αγαπημένη τους ασχολία και δραματοποίησαν ένα ακόμη μυθιστόρημα, του τεράστιου παραμυθά Γιάννη Ξανθούλη , το βιβλίο «Την Κυριακή έχουμε γάμο».  Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τον Οκτώβρη επιστρέφει στον ίδιο χώρο, με τις ευλογίες του συγγραφέα.

 

Τον Ιούνιο του 2023, συμμετείχαν με την παράσταση «Βουρκόλακας» στο διήμερο δράσεων του «Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας» (European Anti-Violence Network)με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, την σεξουαλική βία και την σχέση τους με την πατριαρχικά δομημένη κοινωνία μας.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Την Κυριακή έχουμε γάμο»

Διασκευή/Δραματοποίηση: «Αυτή κι Αυτοί» & Σπύρος Κορώνης
Σκηνοθεσία: Αντρέας Ψύλλιας
Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Αλεξάνδρα Μπαρή
Κατασκευή κοστουμιών: Αλεξάνδρα Μπαρή, Γεωργία Καραθανάση
Επιμέλεια Κίνησης- Χορογραφίες: Αφροδίτη Καλαφάτη
Πρωτότυπη Μουσική- Στίχοι: Ελένη Αληφραγκή
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Καραλιάς
Φωτογράφιση- Video: Αλεξάνδρα Μπαρή
Επικοινωνία- Δημόσιες σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη
Παίζουν: Ελένη Αληφραγκή, Σπύρος Αναστασίνης, Τερέζα Καζιτόρη, Ηρώ Κόκκινου, Πάνος Μαλικούρτης, Γεωργία Σωτηριανάκου, Τάσος Χαλάς, Αντρέας Ψύλλιας
Παραγωγή: Αυτή κι Αυτοί ΑΜΚΕ

 

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ. 210 3418550
Πότε: από 21 Ιανουαρίου 2024 και κάθε Κυριακή στις 20.30. Έως 25 Φεβρουαρίου 2024
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά
Εισιτήρια: 13 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/mcf-tin-kiriaki-exoume-gamo/?lang=el