Αντώνης Αντωνόπουλος και Lowtronik: επιστρέφουν με τον «Εκκλησιαστή» στο Bios

Συνεχίζεται «Το νησί των θησαυρών» στο θέατρο Πόρτα
13 Ιανουαρίου 2024
Ντίνα Κούκου: «Είναι σημαντικό να αναδείξουμε τους λόγους που η ερώτηση “Γιατί Τώρα” πρέπει να εξαλειφθεί, να μην γίνεται»
13 Ιανουαρίου 2024
Συνεχίζεται «Το νησί των θησαυρών» στο θέατρο Πόρτα
13 Ιανουαρίου 2024
Ντίνα Κούκου: «Είναι σημαντικό να αναδείξουμε τους λόγους που η ερώτηση “Γιατί Τώρα” πρέπει να εξαλειφθεί, να μην γίνεται»
13 Ιανουαρίου 2024

 

 

 

Καιρός που θρηνείς και καιρός που χορεύεις

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος και ο Lowtronik επιστρέφουν στο Bios στις 8 Φεβρουαρίου, έξι χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του «Εκκλησιαστή».

Μια εικαστική χορογραφία για το αρχετυπικό κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης.
Μια όπερα δωματίου για τη ματαιότητα της ανθρώπινης φύσης.
Μια ιστορία για την υπόσταση του Ανθρώπου.

 

 

Η παράσταση αφηγείται με μουσικούς και χορευτικούς όρους την ιστορία του Εκκλησιαστή. Ο Lowtronik συνθέτει επί σκηνής το ηλεκτρονικό ηχητικό τοπίο και ο Αντώνης Αντωνόπουλος σωματοποιεί, μέσα από μια παγανιστική χορογραφία του Κώστα Τσιούκα, την πορεία του ανθρώπου από την πρωταρχική και ζωώδη καταβολή του στην αναζήτηση της θεϊκής του υπόστασης. Μέσα από τα δώδεκα κεφάλαια του Εκκλησιαστή, οι δύο ερμηνευτές εξερευνούν τα όρια ανάμεσα στη μουσική αφήγηση και την αναπαράσταση, ανάμεσα στη συναυλία και το rave party.

Το βιβλίο με τη βαθειά παρατήρηση και τη μεγάλη ψυχική πείρα. Με την αηδία της ζωής και τον κόρο της γνώσης και της σοφίας. Το αμαρτωλό βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Το επικούρειο κι υλιστικό σχεδόν με την σκανταλιστική γοητεία και την αιώνια ζωντάνια κι επικαιρότητα. Το βιβλίο της πιο τραγικής απαισιοδοξίας και της ανθρώπινης ματαιότητας. Με την αδρή και ρωμαλέα λυρική διάθεση στα περισσότερα και πιο γνήσια σημεία του, με την πηγαία ποιητική του πνοή, που όλη τη γνωμική του φιλοσοφία και σκέψη κατόρθωσε να την κάνει ένα σωστό λογοτέχνημα ο συγγραφέας του.

Απόσπασμα από την εισαγωγή του μεταφραστή Κ.Ι. Φριλίγγου.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Εκκλησιαστής»

Μετάφραση: Κώστας Ι. Φριλίγγος
Σκηνοθεσία / Ερμηνεία: Αντώνης Αντωνόπουλος
Μουσική / Ερμηνεία: Lowtronik
Κίνηση: Κώστας Τσιούκας
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Σκηνικός Χώρος: Πουλχερία Τζόβα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γκέλυ Καλαμπάκα
Βοηθός Ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή
Επικοινωνία με τον Τύπο: Ευαγγελία Σκρομπόλα

 

Πού: Βios Main, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 210 3425335

Πότε: από 8 Φεβρουαρίου 2024 και κάθε Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:00. Έως Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (ενιαίο), 5 ευρώ (ατέλειες / κάρτα ανεργίας, διατίθενται αποκλειστικά στα ταμεία του θεάτρου)

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/ekklisiastis/

https://www.facebook.com/EKKLISIASTIS
https://www.instagram.com/ekklisiastis

 

Πρόσθετες πληροφορίες

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: ΝΕΑ ΖΩΗ (2023), ΟΥΤΟΠΙΑ (2021), ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ (2018), Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ του Σάμουελ Μπέκετ (2016). Έχει συνεργαστεί με τη Σοφία Βγενοπούλου, τον Δημήτρη Καραντζά, τη Μέντη Μέγα, τη Μαριέλα Νέστορα, τον Γιάννη Σκουρλέτη, την ομάδα tg STAN, τη Νατάσα Τριανταφύλλη, τον Κώστα Τσιούκα, τον Παντελή Φλατσούση, την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα VASISTAS κ.ά.

Ο Γιώργος Ραμαντάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει κυκλοφορήσει albums με δικές του συνθέσεις, με το ψευδώνυμο Lowtronik. Παράλληλα, συνθέτει ηχητικά περιβάλλοντα για podcast, video games, θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Αντώνη Αντωνόπουλο, τον Δημήτρη Καραντζά, τον Αριστοτέλη Μαραγκό, τον Χρήστο Μασσαλά, τον Κυριάκο Κατζουράκη, τον Βασίλη Βαφέα, την Νικολέτα Λεούση, και την Ζακλίν Λέντζου.

Ο Κώστας Τσιούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και μεγάλωσε στους Σοφάδες Καρδίτσας. Έχει χορογραφήσει πρόσφατα τα έργα CIAO BYE, Κατακόκκιν@, Ζιζέλ και Χοροί μας Χωρεί μας. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Αντώνη Φωνιαδάκη, την Αγγελική Στελλάτου, τον Κωνσταντίνο Μίχο, την Anthea Hamilton, την Claudia Bosse. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, την Μπιενάλε της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την Documenta 14, το MIRfestival, το ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival, το Ios Festival, το θέατρο Εμπρός, το Green Park, το Ρομάντσο, το Circuits and Currents κ.ά.

—-

Η παράσταση ‘ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ’ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018 στο BIOS. Επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο BIOS και τον Φεβρουάριο του 2019 στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου. Έξι χρόνια μετά επιστρέφει στο μέρος που δημιουργήθηκε.

Ο Εκκλησιαστής είναι ένα από τα 24 βιβλία της Εβραϊκής Βίβλου. Γράφτηκε γύρω στο 450-180 π.Χ. και ακολουθεί τις σκέψεις του Βασιλιά της Ιερουσαλήμ πάνω στο νόημα της ζωής και τη ματαιότητα της ύπαρξης. Έχει επηρεάσει βαθιά τη δυτική λογοιτεχνία και ενώ έχει συχνά χαρακτηριστεί απαισιόδοξο και σκοτεινό, ταυτόχρονα αποτελεί “την πιο ευγενή, την πιο σοφή, και την πιο δυνατή έκφραση της ζωής του ανθρώπου πάνω στη γη -το πιο υψηλό άνθος της ποίησης, της ρητορικής και της Αλήθειας” (Thomas Wolfe).