Είδαμε την εξαιρετική «Τούνδρα» στο θέατρο Rabbithole

Ο Σωτήρης Ρουμελιώτης σκηνοθετεί τον «μακαρίτη Ματία Πασκάλ»
12 Ιανουαρίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Ευτυχία Πρίντζου˙ Η επιστροφή»
13 Ιανουαρίου 2024
Ο Σωτήρης Ρουμελιώτης σκηνοθετεί τον «μακαρίτη Ματία Πασκάλ»
12 Ιανουαρίου 2024
Διαγωνισμός για την παράσταση «Ευτυχία Πρίντζου˙ Η επιστροφή»
13 Ιανουαρίου 2024

Ο Γιώργος Σίμωνας, η Αναστασία Στυλιανίδη και η Ματίνα Περγιουδάκη ερμηνεύουν στην παράσταση «Τούνδρα». (Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα).

 

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Τι συμβαίνει όταν ένας σκηνοθέτης έχει στα χέρια του ένα καλό κείμενο; Τι συμβαίνει όταν τρεις ηθοποιοί βρίσκονται υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Τζαβάρα; Συμβαίνει η «Τούνδρα». Αναφέρομαι στην ομότιτλη παράσταση που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Rabbithole και στον αντίκτυπο που είχε τόσο το κείμενο όσο και όλη η παράσταση στη δική μου οπτική.

Πολύ εύστοχα ο Γιώργος Σίμωνας, έδωσε στο έργο που έγραψε ο ίδιος τον τίτλο «Τούνδρα», που στη φυσική γεωγραφία αφορά ένα οικοσύστημα στο οποίο τα φυτά αναπτύσσονται μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, αυτές οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές της Αρκτικής, ήταν το έναυσμα για να συμβεί το ακριβώς αντίθετο στο θέατρο Rabbithole.

Η «Τούνδρα» του Γιώργου Σίμωνα, έδωσε τον αέρα και τη δύναμη στους ηθοποιούς Ματίνα Περγιουδάκη, Αναστασία Στυλιανίδη και Γιώργο Σίμωνα (ο οποίος και ερμηνεύει στην παράσταση), καθώς και στον σκηνοθέτη Γιώργο Τζαβάρα να απογειώσουν ένα καλογραμμένο έργο και το αποδώσουν σε μια πραγματικά άριστη παράσταση. Μεγάλες αλήθειες ακούγονται κατά τη διάρκεια της παράστασης, για το θέμα της εκμετάλλευσης της γης, για τις μεσιτικές εταιρείες, τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ενός ακινήτου, τα εργασιακά και πολλά ακόμα.

 

 

Το πάτωμα είναι όντως στο ταβάνι; Και όντως υπάρχει ένας άνθρωπος εκεί, που του λείπει ένα παπούτσι και είναι κάπως…νεκρός; Είναι ο Μπομπ και ποιος είναι ο Μπομπ τελικά; Με έμπνευση από το θέατρο του παραλόγου και την κωμωδία, με διαλόγους που μοιάζουν ακαταλαβίστικοι, αλλά ταυτόχρονα έχουν απόλυτη συνάφεια, με πανέξυπνες ατάκες, με ιδιοφυείς λέξεις, με ένα καταπληκτικό κείμενο που κάθε του σκηνή είναι και μια έκπληξη, ο Γιώργος Σίμωνας, αφενός έχει γράψει ένα έργο που αφήνει τον και θεατή σε μόνιμη …αναμονή, σε μια ανυπόμονη θέση αναρώτησης του τι θα γίνει στη συνέχεια. Αφετέρου έχει πλάσει τρεις ήρωες, τόσο αλλόκοτους που ενώ φαίνονται να αλλησκοτώνονται και να αλληλοτρώγονται, τελικά ακολουθούν και οι τρεις την ίδια γραμμή και προς το ίδιο καθήκον.

 

O Γιώργος Σίμωνας. (Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα).

 

Η Ματίνα Περγιουδάκη και η Αναστασία Στυλιανίδη, ερμηνεύουν τους δύο γυναικείους ρόλους που αγαπιούνται να μισιούνται, ενώ ο Γιώργος Σίμωνας, έρχεται μερικές φορές σαν από μηχανής θεός να σώσει μια κατάσταση ή και να την ταρακουνήσει. Καθαρός λόγος και εκρηκτική σκηνική παρουσία από τους τρεις ηθοποιούς, που έχουν ενισχυθεί από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Τζαβάρα. Ο σκηνοθέτης έχει χρησιμοποιήσει θετικά την πυκνότητα του κειμένου, για να αποδώσει κινηματογραφικές εικόνες με ένταση, ρυθμό και γρηγοράδα.

Στα θετικά και τα σκηνικά αντικείμενα που βλέπουμε κατά τη διάρκεια της παράστασης όπως ένας αετός με σπασμένο φτερό, παιδικά παιχνίδια όπως κούκλες Μπάρμπι ή ένας μικρός πλαστικός καρχαρίας που χρησιμοποιούνται επεξηγηματικά, αλλά δημιουργούν εικόνες και αφήνουν εντυπώσεις στο μυαλό του θεατή.

Πρόκειται για μια καλοδουλεμένη παράσταση, που «πατάει» σε ένα καλογραμμένο έργο, με τρομερά ενδιαφέρουσα πλοκή και χαρακτήρες που σε εκπλήσσουν. Και επειδή ο χρόνος και η ανάπτυξη μπορεί να σταματάνε στις λεγόμενες τούνδρες του κόσμου, αυτή η «Τούνδρα» μπορεί άξια να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και να μεταφραστεί σε οποιαδήποτε γλώσσα.

 

H Ματίνα Περγιουδάκη. (Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα).

 

H Αναστασία Στυλιανίδη. (Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Τούνδρα»

Κείμενο: Γιώργος Σίμωνας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας
Σκηνικά: Τώνια Ράλλη
Κοστούμια: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Δραματουργική επεξεργασία: Αναστασία Στυλιανίδη
Sound design/ Πρωτότυπη μουσική: Έκτορας Τσολάκης
Αντικείμενα: Ηώς Αντωνοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιόλη Χαραλαμποπούλου
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
Graphic degign: Ηλίας Πανταλέων
Κατασκευή σκηνικού: sickmyduck.lab
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Oμάδα ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ & Rabbithole

Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Ματίνα Περγιουδάκη, Γιώργος Σίμωνας, Αναστασία Στυλιανίδη

 

Πού: Rabbithole, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, Αθήνα, τηλ. 210 5249903

Πότε: από 18 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/toundra/?fbclid=IwAR00py9h_WwNg7-rCHiIbMzzQWFl7MOkiEnhlopInpKYG7g9gOCLnpeiZAY