Ο «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου για έκτη χρονιά
10 Ιανουαρίου 2024
Τέσσερις ακόμα παραστάσεις για το «Όνειρο»
10 Ιανουαρίου 2024
Ο «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου για έκτη χρονιά
10 Ιανουαρίου 2024
Τέσσερις ακόμα παραστάσεις για το «Όνειρο»
10 Ιανουαρίου 2024

 

 

Από τη συγγραφέα του μπεστ σέλερ βιβλίου «Θαύμα», ενός βιβλίου που πυροδότησε ένα κίνημα για να «διαλέξουμε την καλοσύνη», έρχεται το εμπνευσμένο επόμενο κεφάλαιο. Η ταινία «Λευκό Πουλί» παρουσιάζεται από τις 11 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους, από τη Spentzos Film.

Στο «Λευκό Πουλί», ακολουθούμε τον Julian (Bryce Gheisar), ο οποίος παλεύει να βρει πού ανήκει από τότε που αποβλήθηκε από το σχολείο του, εξαιτίας της συμπεριφοράς του σε ένα άλλο παιδί. Για να αλλάξει τη ζωή του, η γιαγιά του Julian (Helen Mirren) αποκαλύπτει τελικά τη δική της ιστορία θάρρους – κατά τη διάρκεια της νιότης της στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία, ένα αγόρι την προστατεύει από θανάσιμο κίνδυνο. Βρίσκουν την αγάπη σε έναν εκπληκτικό, μαγικό κόσμο δικής τους δημιουργίας, ενώ η μητέρα του αγοριού (Gillian Anderson) ρισκάρει τα πάντα για να την κρατήσει ασφαλή.

 

 

 

Από τον σκηνοθέτη Marc Forster (Finding Neverland και Christopher Robin), τον σεναριογράφο Mark Bomback, βασισμένο στο βιβλίο της R.J. Palacio, White Bird: A Wonder Story, έρχεται μια συγκινητική ταινία για το πώς μια πράξη καλοσύνης μπορεί να ζήσει για πάντα.

Όπως αφηγείται η Grandmère (στον ρόλο η βραβευμένη με Όσκαρ, Helen Mirren) στον προβληματισμένο εγγονό της Julian (Bryce Gheisar, επαναλαμβάνει τον ρόλο του από το ΘΑΥΜΑ), η δική της ειδυλλιακή, προπολεμική ζωή ως νεαρή κοπέλα γκρεμίστηκε από τη ναζιστική κατοχή του χωριού της στη Γαλλία, και ένα αγόρι που απέφευγαν κάποτε η ίδια και οι συμμαθητές της, γίνεται ο σωτήρας και ο καλύτερος φίλος της.

 

 

Η Mirren εξηγεί τη δύσκολη θέση του Julian: «Όπως πολλοί νέοι έφηβοι, περνάει μια δύσκολη στιγμή που δεν μπορεί να βρει τη θέση του στον κόσμο και ξεσπά ως αντίδραση σε αυτό». Προσθέτει ο Gheisar, «Ο Julian σε αυτή την ταινία έχει αλλάξει με πολλούς τρόπους από το ΘΑΥΜΑ. Έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος, αλλά δεν καταλαβαίνει πραγματικά γιατί». Μοιράζοντας την εκπληκτική της ιστορία επιβίωσης και τις αναμνήσεις της από τις οδυνηρές στιγμές που βίωσε ακριβώς στην ηλικία του, ελπίζει να τον βοηθήσει να καταλάβει ότι ο κόσμος είναι ένα περίπλοκο και, μερικές φορές, σκοτεινό μέρος. «Όμως, όπως λέει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πρέπει να βρεις το φως μέσα σου. Το σκοτάδι δεν θα διώξει ποτέ το σκοτάδι. Αυτό είναι λοιπόν το μάθημα που προσπαθεί να του δώσει, απλά λέγοντάς του την ιστορία της ζωής της».

Για την Glaser, το «Λευκό Πουλί» μεταδίδει τα ίδια μηνύματα καλοσύνης και συμπόνιας με το ΘΑΥΜΑ, και ο Julian στη σύγχρονη εποχή είναι αυτός που τα μεταφέρει. Ανακαλώντας τις πρώτες συζητήσεις με τον σκηνοθέτη, λέει «συμφωνήσαμε ότι είναι σχεδόν σαν μια ιστορία λύτρωσης γιατί στο τέλος επιλέγει τον σωστό δρόμο». Ο Schwerdt, έχοντας διαβάσει για πρώτη φορά το ΘΑΥΜΑ σε ηλικία επτά ετών, αυτοπροβάλλεται ως «άμεσος R.J. Θαυμαστής της Palacio» και λέει: «είμαι τόσο ενθουσιασμένος που είχα την ευκαιρία να ζωντανέψω τον όμορφο χαρακτήρα του Julien – έναν χαρακτήρα που πραγματικά, πραγματικά αγάπησα στο σύμπαν του Θαύματος».

Η βραβευμένη με δύο βραβεία Emmy® Gillian Anderson (συμπεριλαμβανομένων και αυτόν της καλύτερου γυναικείου ρόλου σε δραμτική σειρά, για το The X-Files, 1997) έχει τον ρόλο της μητέρας του Julien, της Vivienne Beaumier. Η πρώτη ανάγνωση του σεναρίου είχε βαθιά απήχηση στην Anderson. «Αισθάνομαι ότι, από τη μια πλευρά, έχουμε δει πτυχές αυτής της ιστορίας στο παρελθόν όσον αφορά τη γερμανική κατοχή της Γαλλίας, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις κοινότητες για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά υπάρχει κάτι ξεχωριστό σχετικά με τον αντίκτυπό της σε αυτά τα άτομα και τις επιλογές που κάνουν και τον βαθμό συμπόνιας και καλοσύνης που επεκτείνουν ο ένας στον άλλο και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής».

 

 

Η Anderson περιγράφει τα ευρύτερα θέματα που διαδίδονται σε όλο το «Λευκό Πουλί» ως «απίστευτα επίκαιρα και όντως απαραίτητα για εμάς ως ανθρώπινα όντα προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε σε θέση να νοιαζόμαστε για τους άλλους, και να στεκόμαστε σε εκείνους που το χρειάζονται. Αυτό εξακολουθεί να είναι κάτι με το οποίο οι άνθρωποι αγωνίζονται: να επεκταθούν, να ανοίξουν ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Αλλά το να το κάνουμε αυτό υπό την απειλή του θανάτου είναι μια έννοια που κανείς από εμάς δεν μπορεί πραγματικά, τουλάχιστον σε αυτή τη χώρα, να κατανοήσει».

Και η Mirren ελπίζει να δει «το κοινό να παίρνει μαζί του μια αίσθηση ελπίδας, μια ιδέα πίστης στην ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα, την αναγνώριση των κινδύνων ορισμένων στάσεων και συμπεριφορών. Αλλά πάνω από όλα την ελπίδα».

Το graphic novel «Λευκό Πουλί», στο οποίο βασίζεται η ταινία, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

Πληροφορίες για την ταινία «Λευκό Πουλί»

Διάρκεια: 120 λεπτά
Σκηνοθεσία: Marc Forster
Σενάριο: Mark Bomback, βασισμένο στο βιβλίο της R.J. Palacio
Πρωταγωνιστούν: Ariella Glaser, Orlando Schwerdt, Bryce Gheisar, με την Gillian Anderson και την Helen Mirren

 

Από τις 11 Ιανουαρίου 2024 στους κινηματογράφους από τη Spentzos Film https://spentzosfilm.gr/