Νεφέλη Μπένου: «Παρατηρώ ότι τα τραύματα των ανθρώπων είναι διαχρονικά. Το ζήτημα είναι πώς τα αντιμετωπίζουμε»

Δέσποινα Αποστολίδου και Κατερίνα Σταθοπούλου τι θα δούμε στο «Lebensraum»;
27 Δεκεμβρίου 2023
«Lessons in Nihilism» από τους Tiger Lillies στο Half Note Jazz Club
28 Δεκεμβρίου 2023
Δέσποινα Αποστολίδου και Κατερίνα Σταθοπούλου τι θα δούμε στο «Lebensraum»;
27 Δεκεμβρίου 2023
«Lessons in Nihilism» από τους Tiger Lillies στο Half Note Jazz Club
28 Δεκεμβρίου 2023

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει τη Λαίδη Μάκβεθ στην παράσταση «Οι Στρίγγλες». Η ηθοποιός Νεφέλη Μπένου μιλάει στο theatermag για τις τέσσερις ηρωίδες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που θα «συναντηθούν» στο Red Jasper Cabaret Theatre για μία ακόμα Παρασκευή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Δήμητρα Στυλιανού.

 

 

Πότε και πώς ξεκινήσατε να δουλεύετε πάνω στην παράσταση «Οι Στρίγγλες»;

Με τις «Στρίγγλες» ξεκινήσαμε να δουλεύουμε περίπου έναν χρόνο πριν, με πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας Δήμητρας Στυλιανού, που την είχα γνωρίσει σε ένα σεμινάριο υποκριτικής. Η πρόβες γινόντουσαν σε σπίτια, με πολλή ευχάριστη διάθεση και πειραματισμούς και με καθοδήγηση από τη Δήμητρα και από τον Αγκίμ Τζίμη Μίτσι. Η Μυρτώ Ασφή αντίστοιχα, μας βοήθησε πολύ με τα τραγούδια και η Ειρήνη Δαμιανίδου συνέβαλε στο χορευτικό κομμάτι. Γενικά πολύ γρήγορα δεθήκαμε και συνεργαστήκαμε πολύ καλά.

 

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και για τα έργα του;

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι από τους πολύ μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς. Τον κατατάσσω στην ίδια κατηγορία με τους αρχαίους Έλληνες τραγωδούς, κυρίως για την επικαιρότητά του και την βαρύτητα των θεμάτων που θίγει, κοινωνικά και πολιτικά. Χάρη στη Δήμητρα, εντόπισα το δίπολο που υπάρχει στα έργα του και στον τρόπο που παρουσιάζει τις γυναίκες και το ρόλο τους στην κοινωνία, κάτι που μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον.

 

Τι σημαίνουν οι τέσσερις ηρωίδες του  Σαίξπηρ στη δική σας παράσταση; Πώς θα τις δούμε;

Οι τέσσερις ηρωίδες μας είναι από τέσσερα έργα του Σαίξπηρ. Η μία είναι η Ιουλιέτα από το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», η Lady Μacbeth από το «Μacbeth», η Κατερίνα από το «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» και η Δυσδαιμόνα από τον «Οθέλλο». Αντιπροσωπεύουν τέσσερις από τις λίγες περιπτώσεις γυναικών που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα ίδια κοινωνικά προβλήματα με γυναίκες του σήμερα. Το πώς θα τις δείτε, καλύτερα να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

 

Θέλετε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ερμηνεύω το ρόλο της Λαίδη Μάκβεθ, η οποία είναι μία γυναίκα που προσπαθεί να βοηθήσει το σύζυγό της να ανέλθει στην εξουσία, αλλά αποτυγχάνει στρατηγικά. Γίνονται διάφορες παρεξηγήσεις, φόνοι και η ίδια καταλήγει να τρελαίνεται από τη δυστυχία της και τελικά να πεθαίνει. Δεν το περίμενα, αλλά βρήκα πολλά κοινά σημεία με αυτόν το ρόλο, παρόλο που δεν έχω ζήσει παρόμοιες εμπειρίες. Είναι μια γυναίκα που έχει προσφέρει πολλά, αλλά δεν πήρε τίποτα πίσω. Και εγώ, όπως και πιστεύω πολλές άλλες γυναίκες, συνδέονται πολύ με αυτόν το ρόλο.

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με τη σκηνοθέτιδα Δήμητρα Στυλιανού;

Με τη Δήμητρα συνεργαστήκαμε πολύ καλά. Χάρηκα πολύ που την είδα να έχει ρόλο σκηνοθέτη. Δεν την είχα συνηθίσει σε αυτό το πόστο και νιώθω πολύ περήφανη για τη δουλειά που έκανε και που καταφέραμε να αποδώσουμε.

 

Κατά τη γνώμη σας τι συμβαίνει με τα τραύματα των ανθρώπων εν γένει και πώς οι τέσσερις ηρωίδες του Σαίξπηρ προτείνουν να τα διαχειριζόμαστε;

Παρατηρώ ότι τα τραύματα των ανθρώπων είναι διαχρονικά: συνέβαιναν από πάντα και θα συμβαίνουν για πάντα. Το ζήτημα είναι πώς τα αντιμετωπίζουμε. Αυτό που προτείνουμε με το έργο, και συγκλίνει και με την προσωπική μου άποψη, είναι ότι η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος να απαλύνονται τα τραύματα. Σε ασφαλή περιβάλλοντα με αλληλοστήριξη και αγάπη. Πόσω μάλλον τέτοιου είδους ζητήματα. Επίσης η επιθυμία του να ξεπεράσουμε τα τραύματα μας και να «θεραπευτούμε», θεωρώ ότι είναι το βασικό ξεκίνημα για την εξέλιξή μας προσωπικά και ύστερα κοινωνικά.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Οι Στρίγγλες»

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Στυλιανού
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγκίμ Τζίμης Μίτσι
Επιμέλεια κίνησης: Βέρα Ζούκα
Μουσική επιμέλεια: Μυρτώ Ασφή
Σκηνογραφία: Ομάδα Huevolve
Ενδυματολογία: Ομάδα Huevolve
Σχεδιασμός φωτισμού: Ιωάννα Αθανασίου
Φωτογραφίες / Βίντεο: Ιωάννα Αθανασίου

Παίζουν οι Μυρτώ Ασφή, Ειρήνη Δαμιανίδου, Νεφέλη Μπένου, Δήμητρα Στυλιανού

 

Πού: Red Jasper Cabaret Theatre, Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ. 210 8822551

Πότε: από 8 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Παρασκευή στις 21.00. Έως 29 Δεκεμβρίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: από 10 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: Οι Στρίγγλες | Εισιτήρια online! | More.com