«Το Σαπούνι»: μια ωδή στην καθαρή σκέψη, ένα σοβαρό και συγχρόνως κωμικό επικοινωνιακό πείραμα

«Το Καταφύγιο Στην Ομόνοια» σε πρώτη δημόσια προβολή στο Ρομάντζο
16 Δεκεμβρίου 2023
Δήμος Αθηναίων: Χριστούγεννα στην Αθήνα
16 Δεκεμβρίου 2023
«Το Καταφύγιο Στην Ομόνοια» σε πρώτη δημόσια προβολή στο Ρομάντζο
16 Δεκεμβρίου 2023
Δήμος Αθηναίων: Χριστούγεννα στην Αθήνα
16 Δεκεμβρίου 2023

 

 

 

Η παράσταση «Το Σαπούνι», εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Φρανσίς Πονζ, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Ζήκα στην Κάμιρο – στο κέντρο του κόσμου – στην Κυψέλη, από τις 25 Δεκεμβρίου.

 

Η Υπόθεση

Ένας άνθρωπος, αποφασίζει να κλειστεί στο μπάνιο του σπιτιού του και να παραμείνει εκεί για 25 χρόνια με το βλέμμα του στραμμένο σε ένα μικρό κομμάτι σαπούνι.

Στη διανοητική του τουαλέτα ο Φρανσίς Πονζ συναντά ξανά και ξανά τον Φρανσίς Πονζ. Τα πρόσωπα της παράστασης εγκλωβισμένα σε ένα θέμα γελοίο, αιωρούνται μεταξύ κυριολεξίας και μεταφοράς, ποίησης και καθημερινότητας, βαρύτητας και ελαφρότητας, και εν τέλει μεταξύ μιας πέτρας και ενός σαπουνιού. Οι συνειρμοί τους μας οδηγούν σε γεγονότα φανταστικά ή πραγματικά, καταργώντας τη γραμμικότητα μιας ιστορίας και παρασύροντάς μας σε μια δίνη, ενώ, καθ’ όλη τη διάρκεια υποβόσκει το ερώτημα «γιατί να μην είναι ελαφρύς αυτός ο κόσμος;».

Η παράσταση «Το Σαπούνι» εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Φρανσίς Πονζ, είναι μια ωδή στην καθαρή σκέψη, ένα σοβαρό και συγχρόνως κωμικό επικοινωνιακό πείραμα, ακριβώς όπως και το ίδιο το βιβλίο.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Πρέπει να μιλά κανείς για τα δυσάρεστα γεγονότα ή θεάματα που αναγκαστήκαμε να υποστούμε από τότε που ήρθαμε στον κόσμο;»

Όταν τίποτα δεν με συγκινούσε, όταν τίποτα δεν έβγαζε νόημα και κανένα βιβλίο δεν είχε κάτι να μου πει, άνοιξα για πρώτη φορά «Tο σαπούνι» του Φρανσίς Πονζ, σε μια τυχαία σελίδα, με τον τρόπο που μου αρέσει να διαβάζω τα βιβλία. Στην αρχή δεν μου είπε τίποτα το σαπούνι, όταν έκλεισα το βιβλίο επίσης. Παρ’ όλα αυτά καταφεύγω πολλές φορές στις σελίδες του, δίχως να μπορώ να εξηγήσω, μέχρι και σήμερα, το αιφνίδιο αίσθημα χαράς που μου προκαλεί.

Ίσως, γιατί στις δύσκολες στιγμές ο άνθρωπος χρειάζεται παρηγοριά.
Ο Φρανσίς Πονζ βρήκε παρηγοριά σε ένα κομμάτι σαπούνι.
Εγώ, στο βιβλίο του Φρανσίς Πονζ.
Ίσως εσύ, σε αυτή την παράσταση.
Κι ίσως ένας άλλος στην πετσέτα του μπάνιου.
Όταν η ποίηση καταφέρει να εισχωρήσει στα πιο ασήμαντα πράγματα, τότε θα έχουμε πάντα μια παρηγοριά στη θλίψη και η μοναξιά θα είναι πιο ελαφριά.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το Σαπούνι»

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Ζήκας
Δραματουργία: Οδυσσέας Ζήκας, Μπρικένα Γκίστο
Κίνηση: Ίρις Νικολάου
Μουσική: Δημήτρης Λώλης
Σκηνικά – Κοστούμια: Σταύρος Κάπτεν
Φωτισμοί: Οδυσσέας Ζήκας, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Βίντεο / Γραφιστικά: Τέρψη Κονταργύρη
Σύμβουλοι Δραματουργίας: Αλέξανδρος Μυστριώτης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μπρικένα Γκίστο, Τέρψη Κονταργύρη
Τρέιλερ παράστασης: Ορέστης Σταυρόπουλος, Δημήτρης Σταυρόπουλος
Εταιρεία παραγωγής: BLACK BOX THEATRE COMPANY
Υπεύθυνη παραγωγής: Ελευθερία Κωνσταντοπούλου
Διανομή: Αναστάσης Γεωργούλας, Δημήτρης Λώλης, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Αρετή Πολυμενίδη

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Αντίποδες και τον Δημήτρη Δημητριάδη για την παραχώρηση των δικαιωμάτων για αποσπάσματα που βιβλίου που συμπεριλαμβάνονται στο τελικό κείμενο της παράστασης, τους συνεργάτες της Καμίρου για την πολύτιμη βοήθειά τους για την πραγματοποίηση αυτής της παράστασης.

Ευχαριστούμε επίσης την Πωλίνα Ευαγγέλου και τον Βασίλη Τρυφουλτσάνη που αν και για σύντομο χρονικό διάστημα υπήρξαν μέρος αυτής της σπουδής. Τέλος, ευχαριστούμε το «Ένα Κάρο» στην Τήνο για την χορηγία του σε χειροποίητα σαπούνια.

 

Πού: «Κάμιρος», Ιθάκης 32, Κυψέλη, τηλ. 211 7251384 / 6989 945228

Πότε: από 25 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 (περιορισμένες θέσεις θεατών)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/to-sapouni/ ή τηλεφωνικά στα τηλέφωνα της Καμίρου: 211 7251384 / 6989 945228

ΚΑΜΙΡΟΣ | σκηνικό πεδίο (@kamiros_scenicfield)