Λάμπρος Γιώτης: «Κάθε παράσταση “Μετά τη Τρικυμία” έχει σκοπό να αποτελέσει μια διαφορετική ενισχυτική εμπειρία ψυχικής ανθεκτικότητας για το κοινό που συμμετέχει»

Πρωτοχρονιά με το «Lebensraum» του Θανάση Τριαρίδη
15 Δεκεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Δικαίωμα – Η αγάπη ΔΕΝ πονάει!»
16 Δεκεμβρίου 2023
Πρωτοχρονιά με το «Lebensraum» του Θανάση Τριαρίδη
15 Δεκεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Δικαίωμα – Η αγάπη ΔΕΝ πονάει!»
16 Δεκεμβρίου 2023

Ο Λάμπρος Γιώτης σκηνοθετεί την παράσταση «Μετά την Τρικυμία». (Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Σφυρίδης).

 

 

«Μετά την Τρικυμία»
μια θεατρική παράσταση συμπερίληψης

 

Με αφορμή την παράσταση «Μετά την Τρικυμία», που παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στην Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός», ο σκηνοθέτης Λάμπρος Γιώτης, μιλάει στο theatermag για το θέμα του έργου, το θέατρο playback, καθώς και για τις προσωπικές καταθέσεις των θεατών, που καλούνται να σχολιάσουν την παράσταση στο δεύτερο μέρος της, εφόσον το επιθυμούν.

 

Η παράσταση «Μετά την Τρικυμία» ανοίγει το δημόσιο διάλογο με αφορμή το έργο «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Το έργο αυτό του μεγάλου δραματουργού είναι ένα υπαρξιακό παραμυθόδραμα, με πολλά κωμικά και «μαγικά» στοιχεία που γοητεύουν καθώς μας μεταφέρουν από την καθημερινότητα στο φανταστικό κόσμο της θεατρικής τέχνης. Ο ήρωας Πρόσπερο, διαταραγμένος στο νου και βυθισμένος σε ένα προσωπικό του μαγικό σύμπαν, γίνεται θύμα της πολιτικής εξουσίας, εξορίζεται και ακολουθεί ένα δρόμο επιβίωσης, εξιλέωσης από τα κρίματά του και κάθαρσης.

Ναυαγοί σε ένα νησί, τόσο τα πρόσωπα όσο και, μεταφορικά, οι θεατές του έργου, θα βρεθούν μαζί μπροστά σε μια σειρά από σχέσεις εξουσίας και θα αναμετρηθούν με την ανάγκη της εκδίκησης και τη δύναμη της συγχώρεσης. Η πορεία αυτή μοιάζει με το δρόμο κάθε ατόμου ευάλωτου και διαφορετικού, κάθε ατόμου που πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή και έρχεται αντιμέτωπο με τη φαυλότητα της εξουσίας, τη μοναξιά της απόρριψης και του κοινωνικού στιγματισμού.

 

Ο σκηνοθέτης Λάμπρος Γιώτης (αριστερά) και οι ηθοποιοί της παράστασης «Μετά την Τρικυμία». (Φωτογραφία: Κατερίνα Αρβανίτη).

 

Η παράσταση «Μετά την Τρικυμία» έχει δύο μέρη. Στο πρώτο, παρακολουθούμε μια διασκευή της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ για πέντε ηθοποιούς, ενώ στο δεύτερο, ο σκηνοθέτης καλεί τους θεατές να μοιραστούν τις δικές τους συνδέσεις με το θεατρικό έργο. Συνήθως η εντύπωσή μας μετά από μια θεατρική παράσταση εξαντλείται σε κάποιες συζητήσεις με φίλους στο φουαγιέ ή πιο σπάνια σε κάποια συζήτηση μετά, με τους συντελεστές. Σχολιάζουμε την παράσταση κι όχι το έργο. Όμως πώς εντυπώνεται ένα κλασικό κείμενο σήμερα στο μυαλό των θεατών του; Τι μνήμες ανασύρει και τι επιθυμίες;

Οι προσωπικές καταθέσεις όσων θεατών επιθυμήσουν να εκφραστούν, αποδίδονται στη σκηνή στο δεύτερο μέρος της παράστασης από τους ίδιους ηθοποιούς του έργου μέσα από θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Ο σκηνοθέτης προτείνει μια θεατρική φόρμα για κάθε ιστορία που ακούγεται από το κοινό και οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν πάνω σε αυτόν τον καμβά. Το είδος αυτό θεάτρου ονομάζεται “Playback”. Έχει ιδρυθεί στην Αμερική από τους Fox και Salas τη δεκαετία του 1970 και εξαπλώθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου ως Θέατρο για την Κοινότητα (Community Theatre). Στην Ελλάδα, η ομάδα θεάτρου «Playback Ψ», που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εταιρείας «Παλμός», εξελίσσει αυτό το είδος θεάτρου εδώ και 19 χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό της πολλές παραστάσεις σε διάφορα πλαίσια (www.palmos.info).

Έχοντας παίξει στο θέατρο, σε χώρους εκπαίδευσης και θεραπείας, εκατοντάδες ιστορίες ζωής που δυναμώνουν την αίσθηση της κοινότητας, οι καλλιτέχνες της ομάδας συνδημιουργούν ένα αισθητικό αποτέλεσμα που πρώτιστα σέβεται και τιμά την κάθε αφήγηση. Ακόμη, η ιστορία κάθε θεατή «ανοίγει» για να δεχτεί πολλές ερμηνείες, αφού η θεατρική της αναπαράσταση γίνεται το υλικό όπου το κοινό προβάλλει τις δικές του σκέψεις, τα δικά του συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο κάθε ατομική ιστορία, εκτός από τη θεατρική μορφή που παίρνει από τους ηθοποιούς της ομάδας, προσφέρεται για μια καινούργια νοηματοδότηση από το κοινό αλλά και από το ίδιο το άτομο που την αφηγήθηκε.

 

Ο Λάμπρος Γιώτης. (Φωτογραφία: Αλεξία Πολυμενοπούλου).

 

Στο πλαίσιο των παραστάσεων που δίνονται στο θεατρικό χώρο του «Παλμού», έχουν προσέλθει έως τώρα να συμμετάσχουν ομάδες μαθητείας και εκπαίδευσης, ομάδες ψυχοθεραπείας, ενώ επίσης έχουν συμπεριληφθεί με δωρεάν είσοδο ομάδες ασθενών με ψυχική διαταραχή που προσήλθαν μαζί τους φροντιστές τους, επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Σε μια από τις παραστάσεις, μαθητές και μαθήτριες της Α΄Λυκείου προσήλθαν με τις καθηγήτριές τους, που είχαν τη θαυμάσια πρωτοβουλία να τους συνοδέψουν εκτός ωραρίου εργασίας τους, μέσα από την ανάγκη να προσφέρουν στα παιδιά μια ευρύτερη μαθησιακή εμπειρία στον κόσμο της θεατρικής τέχνης. Ήταν εντυπωσιακή η προσήλωση των μαθητών και μαθητριών στο έργο, αλλά και η συμμετοχή τους στη συνέχεια μέσα από προσωπικές καταθέσεις. Με αφορμή της επικαιρότητα εκείνων των ημερών, με κυρίαρχη την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, τα παιδιά τοποθετήθηκαν γύρω από το ζήτημα της εξουσίας, τις παγίδες που στήνει όταν αποτελεί τη βασική επιδίωξη του ανθρώπου και εξέφρασαν με θάρρος και μαχητικότητα τα μελλοντικά τους όνειρα για ένα κόσμο χωρίς θύτες και θύματα, έναν κόσμο που δεν ελέγχεται από τους ισχυρούς, αλλά αφήνει τον κάθε άνθρωπο να βιώσει και να διαχειριστεί τα όρια της ελευθερίας του.

Σε παραστάσεις που προσήλθαν άτομα με ψυχική ασθένεια μαζί με τους φροντιστές τους, επίσης υπήρξε σεβασμός και αμέριστη προσοχή του κοινού σε όλη την πλοκή του έργου. Αυτό που αρχικά ήταν για την παράσταση μια πρόκληση, αποτέλεσε τελικά ένα βίωμα αποστιγματισμού από την ψυχική διαταραχή και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Ένα μεικτό κοινό, μας έφερε αντιμέτωπους με την κοινή ανθρώπινη μοίρα απέναντι στην υγεία και την ασθένεια. Καταθέσεις ασθενών σχετικά με τη δική τους πάλη για να περάσουν από την ψυχική ασθένεια στην υγεία συγκίνησαν μέσα από την απλότητα και την προσωπική τους αλήθεια. Τέλος, σκέψεις από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας πλούτισαν τη βιωματική αυτή εμπειρία, με αφορμή τη διαλεκτική του έργου ως προς τα όρια της ελευθερίας και τη λύτρωση της συγχώρεσης.

Κάθε παράσταση «Μετά τη Τρικυμία» έχει σκοπό να αποτελέσει μια διαφορετική ενισχυτική εμπειρία ψυχικής ανθεκτικότητας για το κοινό που συμμετέχει, οδηγώντας τους θεατές από τη σκιά στο φως. Ενισχύει έμπρακτα την ελπίδα, για όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής και χαρακτηριστικών, πέρα από διαγνώσεις και διακρίσεις.

Λάμπρος Γιώτης, σκηνοθέτης της παράστασης

Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός»

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μετά την Τρικυμία»

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Λάμπρος Γιώτης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και αυτοσχεδιασμός: Ορέστης Ζυρίνης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ερωφίλη Πολιτοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Θεοχαρόπουλος
Projection mapping: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου, Μυρτώ Καράμπελα
Επιμέλεια κίνησης: Στέλλα Κρούσκα
Βοηθοί παραγωγής: Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Αλεξία Πολυμενοπούλου
Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Θεοχαρόπουλος
Κατασκευή κοστουμιών: Βάνια Αλεξάνδροβα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Αρβανίτη, Στέλιος Γιαννακός, Κατερίνα Γουέμπστερ, Μαργαρίτα Καστρινού, Γιάννης Τσανίρας

 

Πού: Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός», Κλεισθένους 3, 6ος όροφος, Πλατεία Κοτζιά, Αθήνα

Πότε: από 6 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00. Έως και 30 Δεκεμβρίου 2023

Κρατήσεις θέσεων: more.com

Τηλέφωνο: 6973 835838 (18.00 – 21.00 τις ημέρες των παραστάσεων)

www.palmos.info

associationpalmos@gmail.com
f: ΠΑΛΜΟΣ / PALMOS – Δραματική Έκφραση και Θεραπεία
f: Παλμός – Θεατρικές Παραστάσεις