Χριστίνα Κυριαζίδη: «Με απασχολεί η ανθρώπινη ύπαρξη και η αποανθρωποποίηση του σύγχρονου άνθρωπου»

Δύο ακόμα εκδηλώσεις στην «Ανοιχτή Σκηνή» του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
11 Δεκεμβρίου 2023
Τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα» στο Σταυρό του Νότου Club
11 Δεκεμβρίου 2023
Δύο ακόμα εκδηλώσεις στην «Ανοιχτή Σκηνή» του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
11 Δεκεμβρίου 2023
Τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα» στο Σταυρό του Νότου Club
11 Δεκεμβρίου 2023

H Χριστίνα Κυριαζίδη στη solo performance «Της Λήθης» που παρουσιάζεται στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα. (Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει την ποίηση, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία στην χοροθεατρική παράσταση «Της Λήθης». Η Χριστίνα Κυριαζίδη μιλάει στο theatermag για το δεύτερο μέρος της solo performance που αφορά τη Γυναίκα και παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα.

 

«Της Λήθης». Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη νέα σας χοροθεατρική σκηνική σύνθεση; Πότε και πώς ξεκινήσατε να δουλεύετε πάνω σε αυτό το project;

«Της Λήθης» είναι μια χοροθεατρική σκηνική σύνθεση (solo performance) βασισμένη στην ποιητική μου συλλογή (λάμδα θήτα). Αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας ΚΟΚΚΙΝΟ / ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ / ΣΩΜΑ, μια σύμπραξη με τον Ισλανδό συνθέτη Smári Gudmundson. Η τριλογία αφορά την Γυναίκα, και εξερευνά όλες τις πτυχές και προβληματικές της γυναικείας υπόστασης και ταυτότητας – αρχέτυπης, οντολογικής, σεξουαλικής, πολιτικής και κοινωνικής.

Έγραψα το πρώτο ποίημα της συλλογής (λάμδα θήτα) την ημέρα του δυστυχήματος στα Τέμπη. Μέσα στους επόμενους δυο μήνες είχε ολοκληρωθεί το κείμενο της παράστασης και είχε γραφτεί η μουσική. Οι πρόβες άρχισαν τον Ιούνιο και διήρκησαν γύρω στους πέντε μήνες. Τα ερεθίσματα της παράστασης υπήρξαν πολλαπλά: τα αδικοχαμένα θύματα στα Τέμπη, το ναυάγιο στην Πύλο, ιστορίες έμφυλης βίας, αφηγήσεις προσφυγιάς κλπ.

Με αφορμή αυτές τις ιστορίες και κέντρο πάντα τη γυναίκα, διαμορφώθηκε μια πολύ δυναμική σωματική δραματουργία γύρω από τη φιγούρα μιας αφηγήτριας που παλεύει να διατηρήσει τη μνήμη της. Την ίδια στιγμή, από το σώμα της ξεπηδούν μνήμες άλλων γυναικών με αποτέλεσμα η ηρωίδα να βυθίζεται με ιλιγγιώδη σπειροειδή ταχύτητα σε έναν προσωπικό χωροχρόνο, που ταυτόχρονα θα μπορούσε να είναι και ο ονειροχρόνος του γυναικείου συλλογικού ασυνείδητου.

 

 

Ποιο είναι το θέμα του δεύτερου μέρους της τριλογίας Κόκκινο / Της Λήθης / Σώμα;

«Της Λήθης» πραγματεύεται την πανδημία της λήθης και πως πλήττει την σύγχρονη γυναίκα. Μέσα από θραύσματα ιστοριών διαφορετικών γυναικών την στιγμή που η μνήμη τις εγκαταλείπει, παρακολουθούμε το χρονικό ενός σιωπηλού θρήνου. Πρόκειται όμως για μια σιωπή θορυβώδη, γεμάτη άλματα μνήμης, από όπου ξεπηδούν φωνές γυναικών: θύματα γυναικοκτονίας, πολιτειακής βίας, προσφυγιάς, εγκατάλειψης.

Μια σειρά γυναικών συναντιούνται πρόσκαιρα και αποσπασματικά λίγο πριν βυθιστούν στην λήθη. Η παράσταση είναι βασισμένη σε ποιητικά και πεζά μου κείμενα, με επιπλέον αναφορές στο ποίημα «Πόλις» του Κωνσταντίνου Καβάφη και την «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ.

 

 

Σε αυτή τη δουλειά συνεργάζεστε με τον Ισλανδό συνθέτη Smári Gudmundson. Θέλετε να μας μιλήσετε για τη μουσική της παράστασης;

Με τον Smári συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια. Αυτό που θαυμάζω στη μουσική του είναι η δραματουργία της. Η κάθε μουσική του σύνθεση είναι σα να αφηγείται μια ιστορία. Μιλήσαμε αρκετά για την θεματολογία, τις εικόνες, τη δυναμική της παράστασης πριν αρχίσει η σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής «Της Λήθης».

Έγραψε 19 λεπτά μουσική για την παράσταση, από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τελικά γύρω στα 7 λεπτά. Η θεματολογία της παράστασης είναι «σκοτεινή», ωστόσο θεωρήσαμε ότι η μουσική επένδυση πρέπει να κινείται σε ένα παράλληλο τοπίο, και να εμβαθύνει την σκηνική δραματουργία μέσα από την αντίθεση και όχι την περιγραφή.

Με αυτόν τον τρόπο, η μουσική σύνθεση «Της Λήθης» του Smári Gudmundson λειτουργεί ως ένα φωτεινό αντίβαρο στην τραγική φιγούρα της ηρωίδας, που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε τοπία τρέλας, βίας και απόγνωσης.

 

 

Θα θέλατε να μας δώσετε μια εικόνα από μια σκηνή της παράστασης;

Η παράσταση δεν περιλαμβάνει μεμονωμένες σκηνές. Αντίθετα είναι ολόκληρη ένας ιλιγγιώδης χορός, ένα βύθισμα στο υποσυνείδητο της ηρωίδας, που ταλαντεύεται μεταξύ μνήμης και λήθης, ή αλλιώς μεταξύ ζωής και θανάτου.

Μια γυναίκα ντυμένη με ένα ξεσκισμένο νυφικό και ένα ανδρικό σακάκι, ένας βωμός από χαλίκια, μια χούφτα άδειοι φάκελοι και μια καρέκλα αποτελούν το μοναδικό σκηνικό. Η ηρωίδα αλλάζει φωνές και γλώσσες, τραγουδάει, αφηγείται και κραυγάζει. Οι λέξεις ξεπηδούν από μέσα της αποσπασματικά και μονάχα θραύσματα ιστοριών επιβιώνουν για να ερεθίσουν την φαντασία του θεατή με τρόπο αποκλειστικά προσωπικό.

Η παρουσία της, το σώμα και ο λόγος της, ο χωροχρόνος μέσα στον οποίο κινείται, όλα υπακούν στους νόμους της ποίησης. Μια παράσταση για το φως και το σκοτάδι της γυναικείας ψυχής.

 

 

 

Καταπιάνεστε με θέματα όπως η γυναικοκτονία, η μητρότητα, η προσφυγιά, η εγκατάλειψη. Ποια θέματα σας απασχολούν ως καλλιτέχνιδα;

Με απασχολεί πολύ η πορεία της γυναίκας μέσα σε δομές και κατάλοιπα πατριαρχίας – από την επιβίωση μέχρι τον θρίαμβο. Η έμφυλη ανισότητα, η ενδοοικογενειακή βία, αλλά και η γυναίκα στην προσφυγιά, στην περιθωριοποίηση, στην κοινωνική αποξένωση.

Πάνω από όλα όμως, με απασχολεί η ανθρώπινη ύπαρξη και η αποανθρωποποίηση του σύγχρονου άνθρωπου, ο οποίος μέσα από την κρίση αξιών, τον ατομισμό, την κακή/υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, αναπόφευκτα οδηγείται στην ηθική και συναισθηματική του υποδούλωση, στην αποξένωση, στην απόγνωση. Μέσα σε αυτά τα τοπία επιχειρώ να τοποθετηθώ ως καλλιτέχνιδα – δημιουργός, και η «προσωπική μου γλώσσα» είναι η ποίηση – στο λόγο, στο σώμα, στη χρήση του σκηνικού χώρου και χρόνου.

 

Η παράσταση «Κόκκινο» παρουσιάστηκε τον Μάιο, σε λίγες μέρες θα δούμε «Της Λήθης». Πότε αναμένουμε το τρίτο μέρος «Σώμα»;

Τώρα ξεκινάμε το ταξίδι «Της Λήθης» και με αυτήν τη σκηνική σύνθεση (solo performance) επιθυμούμε να ταξιδέψουμε σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσα στον επόμενο χρόνο. Tο «Σώμα» αναμένεται γύρω στα τέλη του 2024.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Της Λήθης»

Ποίηση, Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Χριστίνα Κυριαζίδη
Μουσική: Smári Gudmundsson
Σκηνικά: Σταμάτης Λεόντιος
Φωτισμοί: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Επικοινωνία: Ελπίδα Χαρίτου
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
Παραγωγή: OurStories AMKE
Διάρκεια: 50 λεπτά

 

Πού: Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 και Ευρυμέδοντος, Αθήνα 104 35

Πότε: από 25 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 21.30 και Κυριακή στις 20.30. Έως 21 Ιανουαρίου 2024

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο: φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ, συνοδός ΑμΕΑ)

Εισιτήρια στο ταμείο του θεάτρου και στο ticketservices.gr

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/tis-lithis/