Σταύρος Μόσχης: «Με όχημα τα πάθη του Χριστού το “Μιστέρο Μπούφο” και ο Ντάριο Φο επιχειρούν να ασκήσουν κριτική στους θεσμούς»

Η Μαριλένα Ρασιδάκη σκηνοθετεί τα «Ψάρια στη Γυάλα»
8 Δεκεμβρίου 2023
Η περιπέτεια της Μαρί στην ταινία «Ο Καρυοθραύστης και η Μαγική Φλογέρα»
9 Δεκεμβρίου 2023
Η Μαριλένα Ρασιδάκη σκηνοθετεί τα «Ψάρια στη Γυάλα»
8 Δεκεμβρίου 2023
Η περιπέτεια της Μαρί στην ταινία «Ο Καρυοθραύστης και η Μαγική Φλογέρα»
9 Δεκεμβρίου 2023

Οι τέσσερις ηθοποιοί της παράστασης «Μιστέρο Μπούφο». (Φωτογραφίες: Γιάννης Παπαγεωργίου).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Tέσσερις ηθοποιοί με εργαλείο τα σώματά τους, τη φωνή τους, μερικά μουσικά όργανα κι ένα σκαμπό, αφηγούνται έξι ιστορίες εμπνευσμένες από τη ζωή και τα πάθη του Χριστού. Ο ηθοποιός Σταύρος Μόσχης μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Μιστέρο Μπούφο» που παρουσιάζεται στο θέατρο Άβατον, σε σκηνοθεσία Γιώτας Σερεμέτη.

 

Πώς θα δούμε το δικό σας «Μιστέρο Μπούφο», καθώς στο κείμενο υπάρχουν και ποιήματα του Θανάση Τριαρίδη;

Στην παράστασή μας, έχουμε επιλέξει έξι ιστορίες από τις ιστορίες που αποτελούν το «Μιστέρο Μπούφο» στο σύνολό του. Κι αυτές οι ιστορίες επιλέχθηκαν επειδή μας συγκινούν. Όσον αφορά τα ποιήματα του Θανάση Τριαρίδη, είναι μια προσθήκη της σκηνοθέτιδας Γιώτας Σερεμέτη στην παράσταση, και στα δικά μου μάτια λειτουργούν σαν σχόλια στο περιεχόμενο και την ουσία των ιστοριών, καθώς υπάρχουν ανάμεσα στις ιστορίες, και μ’ έναν τρόπο σα να τα απευθύνει ο performer κατευθείαν στους θεατές.

 

O Σταύρος Μόσχης ερμηνεύει στην παράσταση «Μιστέρο Μπούφο»
που ανεβαίνει στο θέατρο Άβατον.(Φωτογραφίες: Μαίρη Λεονάρδου).

 

 

Θα θέλατε με λίγα λόγια να μας πείτε το θέμα του έργου;

Με όχημα τα πάθη του Χριστού το «Μιστέρο Μπούφο» και ο Ντάριο Φο επιχειρούν να ασκήσουν κριτική στους θεσμούς. Το έργο είναι τόσο συγκινητικό, όσο και καυστικό. Περνάει από όλα αυτά που περνάει και η ζωή: το γέλιο, την ειρωνεία, την αμφισβήτηση, τη συγκίνηση… Τόσο καυστικός, όσο και ανθρώπινος, αν το σκεφτεί κανείς, αφηγείται τις ιστορίες για να φτάσει να μας θυμίσει όσα θέλει ο καθένας να θυμηθεί, όσα έχουμε ξεχάσει γιατί μας πήρε η φόρα της ζωής και δεν μας άφησε, όσα έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε τελικά σε σχέση με το που ήμασταν, και πόσο άνθρωποι είμαστε στον πυρήνα μας ή το ξεχνάμε.

 

 

Ποια «εργαλεία» χρησιμοποιείτε ως ηθοποιός επί σκηνής;

Προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσα περισσότερα από αυτά που διδάχθηκα στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Αλλά πιο πολύ απ’ όλα με ενδιαφέρει να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που ζητείται και να βρίσκω τρόπους να είμαι μέσα στην κάθε ιστορία, κάθε φορά, με τρόπο που να λειτουργεί καλά και πάντα σε σχέση με την ομάδα!

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με τη σκηνοθέτιδα Γιώτα Σερεμέτη;

Με τη Γιώτα γνωριστήκαμε το καλοκαίρι που ξεκινήσαμε τις πρόβες για το «Μιστέρο Μπούφο». Πιστεύω πως όλα έχουν πάει καλά για να είμαστε εδώ και να απολαμβάνουμε τις παραστάσεις, όσο τις απολαμβάνουν και οι άνθρωποι που έρχονται να τη δουν. Αφού, όλοι στην ομάδα βρήκαμε τι μας συγκινεί και μας οδηγεί σε αυτό που κάνουμε αυτή το φορά, έχουμε περπατήσει λίγο δρόμο όλοι μαζί.

 

 

Θέλετε να μας περιγράψετε μια σκηνή που ξεχωρίζετε;

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι θα ήταν η στιγμή που συναντάει ο Τρελός τον Θάνατο και μπορούν να αρθρώσουν – καθότι Τρελός και Θάνατος – κάποια πράγματα που είναι δύσκολο ίσως να ειπωθούν στη ζωή. Κι έπειτα, αυτή η σύνδεσή τους, μου θυμίζει κάτι που έχουμε ζήσει όταν είμαστε παιδιά, που μόνο τότε μπορούμε και δεν φοβόμαστε τον Θάνατο, κι όχι επειδή δεν τον καταλαβαίνουμε. Επειδή δεν του δίνουμε αξία, πιστεύουμε πιο πολύ στο χρόνο και τη δική μας δύναμη που δεν υπάρχει θάνατος, κι αν υπάρχει είναι περισσότερο φίλος.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μιστέρο Μπούφο»

Κείμενα: Ντάριο Φο, Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη
Σκηνικά – Κοστούμια – Σχεδιασμός φωτισμών: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Η ομάδα
Φωτογραφίες: Γιάννης Παπαγεωργίου
Σχεδιασμός αφίσας: Αλεξάνδρα Σταμούλη
Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη
Επί σκηνής οι ηθοποιοί: Χριστίνα Κουρλίτη, Σταύρος Μόσχης, Αλέξανδρος Σάουκ και Αλεξάνδρα Σταμούλη

 

Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Κεραμεικός (μετρό Κεραμεικός), τηλ. 210 3412689

Πότε: από 19 Νοεμβρίου 2023 και για 8 ακόμη παραστάσεις:
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023
Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023
Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024
Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο: ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/mistero-mpoufo-sto-theatro-abaton/?fbclid=IwAR055vfd63spR3VuGLenkumY1ROvwkpucm562a5T7zjcZpFZZRbbcShdgog

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά