Ιωάννη Μπάστα και Σπύρο Μπόσγα «Πάμε Στοίχημα;»

Δώρος Δημοσθένους και Βικτωρία Ταγκούλη στην «Πεντάμορφη και το Τέρας… αλλιώς»
2 Δεκεμβρίου 2023
Δήμητρα Στυλιανού: «Το δίπολο του “σ’ αγαπώ ή σε μισώ Σαίξπηρ” μου προκαλεί τη μεγαλύτερη περιέργεια να τον ψάξω περισσότερο»
4 Δεκεμβρίου 2023
Δώρος Δημοσθένους και Βικτωρία Ταγκούλη στην «Πεντάμορφη και το Τέρας… αλλιώς»
2 Δεκεμβρίου 2023
Δήμητρα Στυλιανού: «Το δίπολο του “σ’ αγαπώ ή σε μισώ Σαίξπηρ” μου προκαλεί τη μεγαλύτερη περιέργεια να τον ψάξω περισσότερο»
4 Δεκεμβρίου 2023

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Είναι οι δύο από τους πέντε ηθοποιούς στην παράσταση «Πάμε Στοίχημα;». Ο Ιωάννης Μπάστας και ο Σπύρος Μπόσγας μιλούν στο theatermag για τη συνεργασία τους ως μέλη της ομάδας Who Am I To και εξηγούν τι θα δούμε στο ΠΛΥΦΑ σε μια παράσταση για τη Ελλάδα του τζόγου.

 

 

«Πάμε Στοίχημα;»: μια παράσταση για τη Ελλάδα του τζόγου. Ποια είναι η δική σας επαφή με την Ελλάδα του τζόγου;

Ιωάννης Μπάστα: Έτυχε να είναι έμμεση. Θαυματουργή αλλά και καταστροφική. Για καλή μου τύχη, όχι προσωπική. Για κακή μου τύχη, για ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο. Που δεν σταμάτησε να τζογάρει ποτέ. Που ήξερε να φτιάχνει φρουτάκια στις εποχές που τα φρουτάκια ήταν στα πάνω τους. Που είχε στη ζωή του πάρα πολλά. Αγάπη, φίλους, χρήματα. Και εν μια νυκτί, ο μεγάλος τζόγος του χρηματιστηρίου, του τα φέρε αλλιώς κι έχασε κυριολεκτικά τα πάντα.

Σπύρος Μπόσγας: Αρχικά είμαι λάτρης του ποδοσφαίρου. Και είμαι ένας νέος 24 χρόνων ανάμεσα σε άλλους χιλιάδες νέους που προσπαθούν να καταφέρουν τα όνειρά τους, γνωρίζοντας ότι αυτό θα συμβεί με τον μέγιστο δυνατό κόπο, αλλά ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί με τον ελάχιστο. Στην Ελλάδα η αύξηση του τζόγου -ο οποίος κοντεύει να γίνει άθλημα- οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση που πέρασε και περνάει η χώρα μας.

Στην Ελλάδα επίσης είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου, διότι δεν μπορείς ακριβώς να κανείς focus σε αυτά. Επομένως ο τζόγος αποτελεί μια διέξοδο, μια φαντασίωση ότι π.χ. θα λύσεις το βιοποριστικό σου πρόβλημα και θα μπορείς να ασχοληθείς με αυτό που θέλεις. Συχνά πηγαίνω σε διαφορά ΟΠΑΠ και παρατηρώ τους ανθρώπους οι οποίοι τοποθετούν τις ελπίδες τους σε ένα πενηντάλεπτο ΚΙΝΟ και περιμένουν ότι κάτι θα αλλάξει. Μέσα απ’ τον τζόγο μπορώ να δω την αγωνία των ανθρώπων, να νιώσουν έστω λίγη ανακούφιση. Βέβαια με ένα πολύ βίαιο τρόπο.

Πολύ άνθρωποι υποφέρουν από αυτό. Επίσης έχω παίξει στοίχημα και έχω βιώσει, πως είναι να βρίσκεσαι κοντά σε μια πολύ μεγάλη αλλαγή χωρίς να έχεις προσπαθήσει και καθόλου. Οι άνθρωποι κυρίως ποντάρουν για να ανακουφιστούν. Όλοι θα ήθελαν να βγάζουν χρήματα χωρίς να δουλεύουν δέκα ώρες την ημέρα. Δυστυχώς, κάποιες φορές όταν δεν καταλάβεις ότι αυτός δεν είναι ένας απ’ τους σωστούς τρόπους να τα καταφέρεις, φτάνεις σε ένα σημείο να ποντάρεις και τα ίδια σου τα όνειρα. Και εν τέλει μπορεί να φτάσεις στο σημείο να πετύχεις την ελάχιστη δυνατή επιτυχία με τον μεγαλύτερο δυνατό κόπο.

 

 

Είσαστε μέλος της ομάδας Who Am I To. Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας;

Ιωάννης Μπάστα: Η συνεργασία ξεκίνησε πολύ γλυκά. Στο πλαίσιο της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου όπου σπουδάζαμε, είχε ήδη δημιουργηθεί μια μικρή ομάδα, αυτή του «Πάμε Στοίχημα;», για τις ανάγκες της πτυχιακής του Γιώργου Παύλου, για το τμήμα σκηνοθεσίας. Δουλέψαμε ελεύθερα, με φροντίδα και ασφάλεια. Δεθήκαμε, αγαπηθήκαμε και μια μέρα που ο Γιώργος μάς πρότεινε να συνεχίσουμε ως ομάδα και εκτός σχολής, όλοι δεχτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σπύρος Μπόσγας: Ξεκινήσαμε όλοι μαζί από τη σχολή. Συνοδοιπόροι στο όνειρο. Γνωριστήκαμε, είδαμε ότι ταιριάζουν τα χνώτα μας (ο Γιώργος Παύλου το ανακάλυψε πρώτος) και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί στα πλαίσια της σχολής. Μετά, προφανώς υπήρξε μια ανάγκη αυτό να συνεχιστεί και έτσι ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε και επίσημα μέσω της ομάδας. Στην ομάδα υπάρχουν επίσης και κάποια αλλά άτομα, η Αθήνα Παπαδάκη, η Κατερίνα Κρίστο και ο Σπύρος Σουρβίνος. Προσωπικά με συγκινούν οι ομάδες, γιατί όπως είπα και προηγούμενως, αφενός είμαι μπαλαδόρος και αφετέρου πιστεύω πολύ σε αυτές. Στην προκειμένη περίπτωση, πιστεύω πολύ σε εμάς τους νέους και παίρνω δύναμη να προχωράω με αυτούς. So here we are.

 

Πώς δουλέψατε πάνω στην έρευνα και τη δραματουργία του κειμένου;

Ιωάννης Μπάστας: Η δουλειά ήταν αμφίδρομη. Είχαμε ορίσει κάποιες θεματικές και φέρναμε υλικό όλοι. Παρουσιάζαμε, ανταλλάσσαμε ιδέες, προτείναμε νέες θεματικές, ξετρελαινόμασταν με κάτι και μετά από λίγο καιρό μπορεί να το απορρίπταμε. Φτιάχναμε μία δομή και μετά την επαναδημιουργούσαμε, προσπαθώντας να εντοπίσουμε τι λειτουργεί και αν. Δεν σταματήσαμε να ερευνούμε και να αμφισβητούμε αυτό που κάνουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Σπύρος Μπόσγας: Επεξεργαστήκαμε διαφορά υλικά, κάναμε έρευνα, μελετήσαμε προσωπικές μας ιστορίες και προσπαθήσαμε να θυμηθούμε και να μάθουμε. Τα κείμενα προέκυψαν μέσα από αυτοσχεδιασμούς και γύρω από αυτούς χτίστηκε όλη η παράσταση.

 

 

Θα θέλατε να μιλήσετε για το ρόλο που θα σας δούμε επί σκηνής;

Ιωάννης Μπάστας: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαι ένας Μπασκετμπολίστας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για έναν συγκεκριμένο ρόλο, για κανέναν από τους πέντε μας. Όλοι οι ηθοποιοί είμαστε επί σκηνής καθ΄ όλη τη διάρκεια της παράστασης και συν-αφηγούμαστε με μια μη γραμμική πορεία, στιγμές της ελληνικής ιστορίας των δύο τελευταίων δεκαετιών. Κατά συνέπεια, στο «Πάμε Στοίχημα;» δεν υπάρχουν ρόλοι, αλλά «διακριτικά» που ξεχωρίζουν τον έναν από τον άλλο.

Σπύρος Μπόσγας: Θα θέλατε να μου πείτε την μεγαλύτερη σας επιθυμία;

 

Πώς συνεργαστήκατε με τον σκηνοθέτη Γιώργο Παύλου;

Ιωάννης Μπάστας: Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, από τη σχολή κιόλας, μάθαμε να δημιουργούμε, να επικοινωνούμε, να δραματουργούμε και να παράγουμε υλικό με μεγάλη ευκολία λόγω της επικοινωνίας που χτίσαμε, αλλά και με πολύ κόπο λόγω του υλικού που καλούμασταν να διαπραγματευτούμε. Η συνεργασία μας αποδείχτηκε εν τέλει εύκολη, γιατί και ο Γιώργος ήξερε τι ήθελε και οργάνωνε τις πρόβες μας πολύ δημιουργικά, και εμείς είμασταν απολύτως διαθέσιμοι να βουτήξουμε στον κόσμο που μας πρότεινε.

 

 

Τι βιώνετε ως νέος ηθοποιός σήμερα και τι είναι αυτό που επιθυμείτε να αλλάξει ή να παραμείνει στον επαγγελματικό σας χώρο;

Ιωάννης Μπάστας: Μεγάλα όνειρα και πολλή ελπίδα, σε έναν κόσμο που δυστυχώς μοιάζει αρκετά ανέλπιδος και δύστροπος. Ίσως με διαύγεια, τόσο νοητική όσο και σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, τα όνειρα να μεγαλώσουν και η ελπίδα να φουσκώσει.

Σπύρος Μπόσγας: Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Θέλω να πω πως δεν έχω αντιληφθεί πλήρως τι βιώνω. Νιώθω ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο να επεξεργαστώ αυτά που συμβαίνουν τώρα και αφότου παρέλθουν, να καταλάβω τι συμβαίνει. Ελπίζω να μπορέσω να τα απαντήσω στο μέλλον. Το να κάνεις τη δουλειά του ηθοποιού σίγουρα είναι ένα άκρο. Επομένως θα προσπαθήσω να απαντήσω κάπως με αυτή την μαντινάδα:

Αναζητώ και ρέγομαι

Όπου ναι άκρια τόπου

Κει που κακό δεν έκανε

Η δύναμη τ’ ανθρώπου

Προς το παρόν θα απαντήσω χιουμοριστικά και θα πω ότι εγώ θέλω να γίνω ηθοποιός στο σινεμά. Άρα αυτό που σίγουρα επιθυμώ να αλλάξει είναι ότι πρέπει να αυξηθούν οι παραγωγές στο σινεμά, για να παίξω σε καμία ταινία.

 

Η Ειρήνη Μαυρικάκη, ο Ιωάννης Μπάστας, ο Σπύρος Μπόσγας, η Νοεμή Βασιλειάδου και ο Γιώργος Φασουλάς είναι οι πέντε ηθοποιοί της παράστασης «Πάμε Στοίχημα;».

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Πάμε Στοίχημα;»

Σύλληψη/ Σκηνοθεσία/ Δραματουργία: Γιώργος Παύλου
Πρωτότυπο κείμενο/Έρευνα/Δραματουργία: Who Am I To
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Σουρβίνος
Ενδυματολόγος/Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ουρανία Φραγγέα
Συνεργασία στην Κίνηση: Μαίρη Γιαννούλα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαριάννα Ράντου
Ηθοποιοί: Νοεμή Βασιλειάδου, Ειρήνη Μαυρικάκη, Ιωάννης Μπάστας, Σπύρος Μπόσγας, Γιώργος Φασουλάς

 

Πού: Πλύφα, Κορυτσάς 39, Βοτανικός

Πληροφορίες και κρατήσεις: 6986 614274

Πότε: από 27 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: από 5 ευρώ

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/pame-stoixima-mia-parastasi-gia-tin-ellada-tou-tzogou-1/