Είδαμε την παράσταση «Μετά την Τρικυμία»

«Ο Εξωγήινος και τα Παιδιά των Σπηλαίων: Ταξίδι στο Φως!» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
30 Νοεμβρίου 2023
Έρχεται το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
30 Νοεμβρίου 2023
«Ο Εξωγήινος και τα Παιδιά των Σπηλαίων: Ταξίδι στο Φως!» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
30 Νοεμβρίου 2023
Έρχεται το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
30 Νοεμβρίου 2023

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Μετά την Τρικυμία» που παρουσιάζεται στην Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός».

 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο, όπου πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, δραματοθεραπεία και στεγάζεται η Ελληνική Σχολή Θεάτρου Playback, παρακολουθήσαμε την παράσταση «Μετά την Τρικυμία», η οποία ανεβαίνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00. Θα αναρωτηθεί κανείς, τι διαφορετικό είδαμε εκεί; Ετοιμαστείτε για μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία που συνδέει το Θέατρο Playback με την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ.

Στον 6ο όροφο της Εταιρείας Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός», στην οδό Κλεισθένους 3 στην Πλατεία Κοτζιά, ο σκηνοθέτης Λάμπρος Γιώτης υποδέχεται τους θεατές, πράγμα σπάνιο στο θέατρο, εξηγεί το έργο που θα παρακολουθήσουμε, μιλάει για τη διασκευή της «Τρικυμίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και την παράσταση που έχει ετοιμάσει με την ομάδα του «Playback Ψ». Πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό και ιδιαίτερο, μια παράσταση που στο δεύτερο μέρος της ο θεατής μπορεί να εκφράσει την άποψή του, τη σκέψη του και μέσα από αυτή την διαδικασία να βγουν πράγματα που θα αγγίξουν και ανθρώπους δίπλα του.

 

Τα δύο μέρη της παράστασης «Μετά την Τρικυμία»

Στο πρώτο μέρος, παρακολουθούμε την παράσταση «Μετά την Τρικυμία», ενώ στο δεύτερο ο Λάμπρος Γιώτης προτείνει στους θεατές, εφόσον το επιθυμούν, να μοιραστούν δικές τους εμπειρίες με αφορμή την παράσταση που μόλις είδαν. Στη συνέχεια, οι ηθοποιοί καλούνται να αυτοσχεδιάσουν και να αποδώσουν επί σκηνής, την ιστορία που έχει πει ο κάθε θεατής. Πραγματικά, το δεύτερο μέρος είναι μια μοναδική εμπειρία θέασης, καθώς όλοι οι θεατές μπορούν να μοιραστούν δικές τους σκέψεις και να τις δουν να ζωντανεύουν επί σκηνής. Αυτό είναι άλλωστε το «Θέατρο Playback», όπου ηθοποιοί, μουσικός, φωτιστής και εικαστικός, παρουσιάζουν σκηνικά τις ιστορίες του κοινού, με την εν λόγω θεατρική μορφή. Αυτό το θεατρικό είδος του άμεσου θεατρικού αυτοσχεδιασμού, υπηρετεί ο Λάμπρος Γιώτης, μέσα από μια πορεία 19 χρόνων. Ο ίδιος έχει χρησιμοποιήσει τη μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου, για να διασκευάσει και να σκηνοθετήσει πέντε ηθοποιούς στο «Μετά την Τρικυμία».

 

Η Κατερίνα Γουέμπστερ ερμηνεύει τον Πρόσπερο. (Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη).

 

Η Ειρήνη Αρβανίτη ερμηνεύει τη Μιράντα και τον Τρίνκουλο. ((Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη).

 

Πέντε ηθοποιοί, πολλοί ρόλοι

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λάμπρου Γιώτη, οι πέντε ηθοποιοί της παράστασης Ειρήνη Αρβανίτη, Στέλιος Γιαννακός, Κατερίνα Γουέμπστερ, Μαργαρίτα Καστρινού και Γιάννης Τσανίρας συμπράττουν επί σκηνής και αποδεικνύουν ότι έχουν εξασκηθεί τα μέγιστα ώστε να χρησιμοποιούν τα σώματά τους, τη φωνή, τα κοστούμια, τη μουσική και τους φωτισμούς, για να αποδώσουν τα νοήματα του κειμένου.

Η Μαργαρίτα Καστρινού στο ρόλο του Άριελ, έχει λάβει τις σωστές οδηγίες από τη Στέλλα Κρούσκα η οποία έχει επιμεληθεί την κίνηση των ηθοποιών και ενσαρκώνει με μοναδικό τρόπο το σκανδαλιάρικο ξωτικό, που προσπαθεί να απελευθερωθεί από τον Πρόσπερο. Τον τελευταίο, ερμηνεύει η Κατερίνα Γουέμπστερ, η οποία με τη φωνή της και τη δυναμική της παρουσία αποδίδει τις μαγικές δυνάμεις και την ψυχική διαταραχή αυτού του ήρωα, που τελικά θα απαρνηθεί τη μαγεία, προκειμένου να συγχωρέσει όσους του έκαναν κακό και τον εξόρισαν σ’ ένα έρημο νησί.

Η Ειρήνη Αρβανίτη μας εκπλήσσει με τη γλυκύτητα και την καλοσύνη της Μιράντα, ενώ επιφυλάσσει κρυμμένους άσους στο μανίκι της όταν καλείται να υποδυθεί τον Τρίνκουλο, σε μια καταπληκτική ραπ εκδοχή, παρέα με τον Στέλιο Γιαννακό που υποδύεται στην ίδια σκηνή τον Στέφανο. Ένα ειδύλλιο ξεκινά ανάμεσα στη Μιράντα και τον Φερδινάνδο, με τους δύο ηθοποιούς (Αρβανίτη και Γιαννακό) να πλάθουν τους ρόλους τους και να δίνουν όρκους αιώνιας αγάπης, που θα κάνουν τον έκπτωτο ήρωα Πρόσπερο να ξαναβρεί τον εαυτό του και το ρόλο του μέσα στη ζωή. Μοναδικός και ο Γιάννης Τσανίρας στο ρόλο του Κάλιμπαν, τον οποίο εξουσιάζει ο Πρόσπερο, κάνει τον σκύλο, τον άγριο, τον ιθαγενή με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

 

Η ηθοποιός Μαργαρίτα Καστρινού στο ρόλο του Άριελ. (Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη).

 

Ο Στέλιος Γιαννακός στο ρόλο του Φερδινάνδο. (Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη).

 

Μουσική, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί και projection mapping

Οι πέντε ηθοποιοί ερμηνεύουν τους ρόλους τους με τους αρμονικούς ήχους της μουσικής από τον Ορέστη Ζυρίνη, ο οποίος βρίσκεται επί σκηνής καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Ο ίδιος υπογράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενώ αυτοσχεδιάζει μουσικά παράλληλα με τους ηθοποιούς, στο δεύτερο μέρος της παράστασης, με πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο.

Σημαντικό ρόλο, παίζουν και οι φωτισμοί του Νίκου Θεοχαρόπουλου που πολλές φορές, σε συνδυασμό με τη μουσική δίνουν πληροφορίες για όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν στον κάθε ήρωα. Τα σκηνικά της Ερωφίλης Πολιτοπούλου, απόλυτα λειτουργικά, πρακτικά και εύχρηστα από τους ηθοποιούς, οι οποίοι με μικρές κινήσεις αλλάζουν ξύλινα κουτιά και σχηματίζουν χώρους που εξυπηρετούν τη δράση. Λιτά και αέρινα τα κοστούμια, επίσης της Ερωφίλης Πολιτοπούλου, με ωραίες λεπτομέρειες για κάθε ρόλο.

Αρκετά επίσης και τα σκηνικά αντικείμενα, που βοηθούν τους ηθοποιούς να αποδώσουν ακόμα καλύτερα τις ερμηνείες τους. Καίριος και ο ρόλος του projection mapping από τη Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου και τη Μυρτώ Καράμπελα, όπου με έναν δημιουργικό τρόπο στέλνουν εικόνες πάνω σε μια κουρτίνα, στο πάτωμα ή στο ταβάνι. Καταπληκτικό και αυτό που συμβαίνει και στο δεύτερο μέρος της παράστασης, όπου λέξεις από τις ιστορίες των θεατών προβάλλονται μπροστά τους και δημιουργούν μαγεία.

Η μαγεία του Πρόσπερο άγγιξε όλους τους συντελεστές της παράστασης «Μετά την Τρικυμία» , οι οποίοι με τη συνεργασία τους μετέφεραν τη μαγεία του θεάτρου στο κοινό και μας θύμισαν τη δύναμη της αγάπης και της συγχώρεσης. Ευχαριστούμε!

 

Ο Γιάννης Τσανίρας στο ρόλο του Κάλιμπαν. (Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μετά την Τρικυμία»

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Λάμπρος Γιώτης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και αυτοσχεδιασμός: Ορέστης Ζυρίνης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ερωφίλη Πολιτοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Θεοχαρόπουλος
Projection mapping: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου, Μυρτώ Καράμπελα
Επιμέλεια κίνησης: Στέλλα Κρούσκα
Βοηθός δραματουργίας: Μαργαρίτα Καστρινού

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Αρβανίτη, Στέλιος Γιαννακός, Κατερίνα Γουέμπστερ, Μαργαρίτα Καστρινού, Γιάννης Τσανίρας

Παραγωγή: Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός»
Βοηθοί παραγωγής: Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Αλεξία Πολυμενοπούλου
Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Θεοχαρόπουλος
Κατασκευή κοστουμιών: Βάνια Αλεξάνδροβα
Φωτογράφιση: Κατερίνα Αρβανίτη
Γραφιστική επιμέλεια: TALC

 

Πού: Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός», Κλεισθένους 3, 6ος όροφος, Πλατεία Κοτζιά, Αθήνα
www.palmos.info

Πότε: Kάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, από 6 Οκτωβρίου έως και 30 Δεκεμβρίου 2023

Κρατήσεις θέσεων: more.com

Τηλέφωνο: 6973 835838 (18.00 – 21.00 τις ημέρες των παραστάσεων)

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Γιάννης Παπαλάμπρου

www.palmos.info

associationpalmos@gmail.com
f: ΠΑΛΜΟΣ / PALMOS – Δραματική Έκφραση και Θεραπεία
f: Παλμός – Θεατρικές Παραστάσεις