«Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» στο σαλόνι της Οικίας Κατακουζηνού

«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα»: 3η παράταση παραστάσεων
29 Νοεμβρίου 2023
Τον «Βασιλιά Ληρ» σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς
29 Νοεμβρίου 2023
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα»: 3η παράταση παραστάσεων
29 Νοεμβρίου 2023
Τον «Βασιλιά Ληρ» σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς
29 Νοεμβρίου 2023

 

 

Μία λογοτεχνική, θεατρική και μουσική βραδιά, για μικρούς και μεγάλους, ζωντανεύει σε έναν ιστορικό χώρο, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Οι «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» είναι ένα Χριστουγεννιάτικο ταξίδι, με όχημα διηγήματα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών από τις αρχές του 1800 έως τα μέσα του 20ου αιώνα, πραγματοποιείται στο σαλόνι της Οικίας Κατακουζηνού – στο σπίτι μουσείο – ανάμεσα σε έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Marc Chagall.

Τρεις λαμπερές ηθοποιοί, η Ελπίδα Τοπάλογλου, η Μαρία Ρήγα και η Μαρία Μπαταγιάννη, ενδεδυμένες υπό την επιμέλεια του μόδιστρου Βασίλη Μπαρμπαρίγου, διαβάζουν και δραματοποιούν τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, ενώ η Βέρα Χατζηπαπά συνοδεύει τα αναγνώσματα με τις μαγευτικές νότες του πιάνου. Σύγχρονα, κλασικά αλλά και παραδοσιακά ακούσματα κοσμούν την εορταστική ατμόσφαιρα και παρασέρνουν τους καλλιτέχνες σε χορευτικούς στροβιλισμούς με έμπνευση από την ελληνική παράδοση, την εποχή του μεσοπολέμου και τις δεκαετίες 1970 και 1980.

Τα έθιμα, η μαγεία, η συγκίνηση, η πίστη, η ελπίδα, η προσδοκία της ειρήνης, της αδελφοσύνης, της αγάπης αλλά και η αντιφατική ανθρώπινη φύση, αποτέλεσαν τον καμβά αναγνωσμάτων που διαχρονικά μάς συγκινούν, μας αγγίζουν και μας συνδέουν με τα πλούσια αποθέματα της λαϊκής μας παράδοσης.

Το ιστορικό διαμέρισμα του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού στη λεωφόρο Αμαλίας, ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του 1930. Σημείο συνάντησης ποιητών, συγγραφέων, καλλιτεχνών και επιστημόνων που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πολλών επιφανών Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Η εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πάντοτε συγκινούσε και αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους σπουδαιότερους των Ελλήνων λογοτεχνών. Μετά από έρευνα, συγκεντρώθηκαν πολύτιμα δείγματα της ελληνικής λογοτεχνίας τα οποία σκιαγραφούν το πνεύμα των ελληνικών Χριστουγέννων. Κείμενα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Στέφανου Δάφνη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κώστα Ουράνη, Κώστα Παρορίτη, ζωντανεύουν ξανά υπό την ευρηματική σκηνοθετική ματιά του Θοδωρή Τσαπακίδη, μεταφέροντας το κοινό στις μέρες των εορτών, δύο αιώνες πριν.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες»

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Τσαπακίδης
Έρευνα / Σύλληψη: Ελπίδα Τοπάλογλου
Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Μουσική / Στο πιάνο: Βέρα Χατζηπαπά
Χορογραφίες: Ελπίδα Τοπάλογλου
Παραγωγή: BLANDA ΑΜΚΕ
Επικοινωνία παράστασης: blanda.amke@gmail.com| T. 6945 197000

Διαβάζουν, χορεύουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Μαρία Μπαταγιάννη, Μαρία Ρήγα, Ελπίδα Τοπάλογλου

 

Πού: Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, 105 57, Αθήνα (5ος όροφος)

Πότε: 8, 9, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2023, στις 20.30

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων:
https://www.more.com/theater/christmas/xristougenniatikes-istories/

https://tickets.public.gr/theater/christmas/xristougenniatikes-istories/

Το θέαμα είναι κατάλληλο για ενήλικες, και παιδιά άνω των 10 ετών.