Η «Λωξάντρα» με την Άννα Βαγενά συνεχίζει στο θέατρο «Μεταξουργείο»

Η συλλογή έργων των Πάνου Σαραφιανού και Μαίρης Χατζηνικολή στο Λόφος art project  
28 Νοεμβρίου 2023
«The Trojan Women»: ευρωπαϊκή πρεμιέρα την Παγκόσμια Ημέρα Ανάπηρων Ατόμων
28 Νοεμβρίου 2023
Η συλλογή έργων των Πάνου Σαραφιανού και Μαίρης Χατζηνικολή στο Λόφος art project  
28 Νοεμβρίου 2023
«The Trojan Women»: ευρωπαϊκή πρεμιέρα την Παγκόσμια Ημέρα Ανάπηρων Ατόμων
28 Νοεμβρίου 2023

Η Άννα Βαγενά στην παράσταση «Λωξάντρα» που παρουσιάζεται στο Θέατρο «Μεταξουργείο».

 

 

Αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο της για τη φετινή σεζόν στο θέατρο Αλάμπρα, η «Λωξάντρα» συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στο «Μεταξουργείο», όπου παρουσιάζεται από τις 20 Δεκεμβρίου. Η Άννα Βαγενά, σ’ ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, μας ταξιδεύει στην Πόλη, στα ήθη και τα έθιμα των Ρωμιών, τότε που οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές, οι οικογένειες συναντιόντουσαν στις γιορτές και γλεντούσαν όλοι μαζί. Στην Πόλη, όπου έζησε η θρυλική Λωξάντρα, μια άξια και πολύ δυναμική γυναίκα.

 

 

Ένας συγκλονιστικός μονόλογος

Η «Λωξάντρα», ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, διαβάστηκε με πάθος από πολλές γενιές Ελλήνων, ενώ έγινε σίριαλ για την ελληνική τηλεόραση με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Βαλάση. Το 2016 η Άννα Βαγενά διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και από τότε το παρουσιάζει προσφέροντας ρίγη συγκίνησης σε χιλιάδες θεατές.

Η Λωξάντρα, πρόσωπο υπαρκτό, έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από τη ζωή της, βλέπουμε στην παράσταση, το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν σε αυτήν. Ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, την Κωνσταντινούπολη εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν ειρηνικά. Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας. Μια παράσταση γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία και τρυφερότητα. Με πλούσια σκηνικά και υπέροχες μουσικές και τα τραγούδια επιλεγμένα από τον Λάμπρο Λιάβα.

Μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην πορεία της παράστασης, η 6η Οκτωβρίου του 2016 όταν και παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη στον πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Παναγιότατος τίμησε με την παρουσία Του την παράσταση και στο τέλος της βραδιάς εκφώνησε λόγο, όπου, μεταξύ άλλων, είπε: «Κυρία Βαγενά, επί δύο ώρες κρεμόμασταν από τα χείλη σας».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Λωξάντρα»

Διασκευή, σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά
Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Στο ρόλο της Λωξάντρας η Άννα Βαγενά
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου- We Will

 

Πού: Θέατρο «Μεταξουργείο», Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5234382

Πότε: από Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε Τετάρτη στις 19.30. Έως 10 Ιανουαρίου 2024

Εισιτήρια: από 18 ευρώ (γενική είσοδος), 15 ευρώ (μειωμένο)

Προσφορά προπώλησης (έως 20 Δεκεμβρίου 2023): 12 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: More.com και στο ταμείο του θεάτρου

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (με διάλειμμα)