Είδαμε το «Αντίο Μπάτμαν» σε σκηνοθεσία Γιάννη Αγγελάκη
27 Νοεμβρίου 2023
Η συλλογή έργων των Πάνου Σαραφιανού και Μαίρης Χατζηνικολή στο Λόφος art project  
28 Νοεμβρίου 2023
Είδαμε το «Αντίο Μπάτμαν» σε σκηνοθεσία Γιάννη Αγγελάκη
27 Νοεμβρίου 2023
Η συλλογή έργων των Πάνου Σαραφιανού και Μαίρης Χατζηνικολή στο Λόφος art project  
28 Νοεμβρίου 2023

 

 

H Ζωή Δημητρίου υπογράφει τη σύλληψη και την καλλιτεχνική διεύθυνση, καθώς και τη χορογραφία σε συνεργασία με τους περφόρμερς, της παράστασης χορού με τίτλο «Boulevard Humaine», η οποία παρουσιάζεται από τις 27 έως τις 30 Δεκεμβρίου, στο ΠΛΫΦΑ.

 

 

Το «Boulevard Humaine» έχει ως σημείο εκκίνησης το έργο Okho του Γιάννη Ξενάκη, μια ανάθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση που γράφτηκε για μια χαρακτηριστική αφρικανική ενορχήστρωση. Χορογραφημένο για 3 γυναίκες ερμηνεύτριες, είναι μια δημιουργική εξερεύνηση της διαπολιτισμικότητας και ανταπόκριση μέσω του χορού στις θεματικές και τους ρυθμούς του Ξενάκη, ενώ παράλληλα καταπιάνεται με έννοιες του ανήκειν και με το καίριο ερώτημα του πώς μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί μαζί.

Αντηχώντας του πολιτικούς τόνους της μουσικής, ο τίτλος «Boulevard Humaine» παραπέμπει στους τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα και διάφορες έννοιες της σύστασής της καθίστανται εντός συγκεκριμένων ορίων. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι αρχικά η λεωφόρος ήταν ένας περίπατος που έπαιρνε τη θέση μιας κατεδαφισμένης οχύρωσης, τώρα φυτεμένης με σειρές δέντρων, «…γεμάτα με σκαλίσματα από τα πολλά ονόματα και τις πολλές ιστορίες που κρύβονται μέσα τους….».

 

 

 

Λίγα λόγια για τη Ζωή Δημητρίου

Η Ζωή Δημητρίου αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, σπούδασε στην Trisha Brown (Νέα Υόρκη) και ολοκλήρωσε με διάκριση το μεταπτυχιακό της στην Πρακτική του Ευρωπαϊκού Χοροθεάτρου στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance (Λονδίνο). Χορογραφεί από το 2006 και στις διακρίσεις της συγκαταλέγονται βραβεία χορογραφίας όπως τα: Robin Howard Foundation Award 2008, Bonnie Bird Choreography Fund Award 2009, Company of Angels CfC 2010, Sadler’s Wells και The Place. Έχει συμμετάσχει στο Aerowaves και έχει λάβει πολλαπλές αναθέσεις έργου (π.χ. Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, The Place, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ.ά.).

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικές σκηνές όπως: Fast Forward Festival 4 / Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ROH2, Arnolfini, BE Festival, Lilian Baylis, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Operaestate Veneto Festival, Teatro alla Scala – Milano, Europe in Motion Festival, Spring Loaded / The Place κ.α. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, όπως τα Choreoroam, Big Intensive (Sadler’s Wells), Europe in Motion, και λαμβάνει υποστήριξη από το Arts Council of England. Είναι ερευνήτρια/λέκτορας στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance και έχει διδάξει διεθνώς σε σημαντικούς θεσμούς όπως: ImPulsTanz Festival, Sasha Waltz Company, National Academy of Dance in Rome, Central School of Speech and Drama, Independent Dance/UK, κ.ά.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Boulevard Humaine»

Σύλληψη και Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ζωή Δημητρίου
Χορογραφία: Ζωή Δημητρίου σε συνεργασία με τους περφόρμερς
Performance: Funmi Adewole, Ναταλία Μπάκα, Ζωή Δημητρίου
Μουσική: Γιάννης Ξενάκης Okho, Louis Armstrong What a wonderful world
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Sam Hayden
Δραματουργία: Funmi Adewole, Ζωή Δημητρίου
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Γιώργος Βαλαής
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Σκηνικά και Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Social Media:  Social Wave Ath
Creative Producer: Steven Brett
Εκτέλεση Παραγωγής: Goodheart Productions

Η παράσταση Boulevard Humaine πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Arts Council of England. Με την υποστήριξη του Dance Umbrella, του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι&Ρ Ντάνκαν, του Hellenic Centre και του TrinityLaban.

 

Πού: ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, Αθήνα

Πότε: από 27 έως 30 Δεκεμβρίου 2023, στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικά, ανέργων, ΑμεΑ, παιδικό κάτω των 10 ετών)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/boulevard-humaine-plyfa/?lang=el