«Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη» από τους bijoux de kant

Γιάννης Ντάσιος: «Η δημιουργία του “Project Μέδουσα” είχε συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές, πάντα είχα την υποστήριξη όλης της ομάδας»
22 Νοεμβρίου 2023
Γιάννης Αγγελάκης: «Το κύριο θέμα του “Αντίο Μπάτμαν” είναι η ανάγκη μας να έχουμε σούπερ ήρωες»
22 Νοεμβρίου 2023
Γιάννης Ντάσιος: «Η δημιουργία του “Project Μέδουσα” είχε συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές, πάντα είχα την υποστήριξη όλης της ομάδας»
22 Νοεμβρίου 2023
Γιάννης Αγγελάκης: «Το κύριο θέμα του “Αντίο Μπάτμαν” είναι η ανάγκη μας να έχουμε σούπερ ήρωες»
22 Νοεμβρίου 2023

 

Η ομάδα bijoux de kant, μετά το «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» (2016) βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ι. Κονδυλάκη «Η πρώτη αγάπη» και «Τα δάση στα γόνατα» (2019) βασισμένο στο μυθιστόρημα του Π. Μάτεσι «Ο Παλαιός των ημερών», συναντιέται για τρίτη φορά με τον Άκη Δήμου ολοκληρώνοντας την «τριλογία του έρωτα» με την παράσταση του έργου «Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη», η οποία ανεβαίνει από τις 24 Νοεμβρίου στο H.ug (Human underground) art space.

Γραμμένο και τοποθετημένο στην ανάστατη Ελλάδα του Μεσοπολέμου από έναν εμβληματικό πεζογράφο της γενιάς του 1930, το νεωτερικό για την εποχή του και μοντέρνο μέχρι σήμερα «Λεμονοδάσος» του Κοσμά Πολίτη, δεν είναι παρά ο φευγαλέος χώρος μιας ουτοπίας όπου το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με τις πολλαπλές ματαιώσεις του.

 

 

Η Βίργκω, ο Παύλος και η Λήδα μοιράζουν τις μέρες και τις νύχτες τους στην Αθήνα και στον Πόρο, κρυμμένοι πίσω από λόφους και κύματα, φύλλα και κλαδιά, υπαρξιακές αγωνίες, τυραννικούς ψιθύρους και υπόρρητες υποσχέσεις, προορισμένες εσαεί να μείνουν ανεκπλήρωτες. Μια αισθηματική – και λίγο πένθιμη – ιστορία που αναπτύσσεται σε χρόνο και τόπο ενός συγκεκριμένου παρελθόντος διαφεύγοντας, ωστόσο, συνεχώς και γνέφοντας παρήγορα προς το χαοτικό μας παρόν.

Στο ερώτημα γιατί το «Λεμονοδάσος» (και γιατί σήμερα), η απάντηση έρχεται αυθόρμητα: Γιατί το έργο είναι κάτι παραπάνω από μια γοητευτική ερωτική ιστορία. Γιατί ο έρωτας δεν γερνάει, πολλαπλασιάζεται και ακούγεται πάντα στα αυτιά μας σαν το κλάμα ενός νεογέννητου. Γιατί είναι ο αρχαιότερος μάρτυρας όλων. Ζητήματα φύλου, ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού αναδύονται σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα στο βίαιο τοπίο της αστικοποίησης των αρχών του 20ου αιώνα.

Η bijoux de kant βουτάει βαθιά μέσα στις έννοιες της κανονικότητας, της ατομικότητας, της αστικής αποξένωσης και του συνανήκειν. Μέσα από αυτό το δάσος όπου ηχούν σειρήνες πολέμου, η bijoux de kant μιλά για τον πρωτόγονο μύθο της ανθρώπινης ύπαρξης, την ενατένιση του σύμπαντος και τα αρχετυπικά σύμβολα που κρύβονται υπό τη λογικοφάνεια του αστικού πολιτισμού.

 

 

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

«Λεμονοδάσος, η ιστορία μιας ζωής. Το “Λεμονοδάσος” είναι ο μέγας δρυμός της παιδικής μας ηλικίας. Είναι το δάσος όπου ανακαλύπτει κανείς την κρυφή σημασία των ονομάτων, τον τόπων και των πράξεων. Είναι το ξέφωτο όπου οδηγούν οι μύθοι. Είναι το μονοπάτι που ακολουθεί κανείς για να λύσει τα μυστήρια των δικών του συμβόλων. Να αποκωδικοποιήσει τα αρχέτυπα. Η Βίργκω, ο Παύλος και η Λήδα εκφράζουν την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου να κατανοήσει όσα συμβαίνουν γύρω του. Να κατανοήσει την πηγή της επιθυμίας του και την ακατάληπτη ορμή του για ζωή».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη»

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Σκηνικά- κοστούμια: Νίκος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Κυριάκος Πετρίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Παλιούρα
Σύμβουλος δραματολογίας: Ασημένια Ευθυμίου
Συντονισμός παραγωγής: Γιώργος Παπαδάκης
Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Παίζουν: Αδελαΐδα Κατσιδέ, Νίκος Κουκάς, Ηλέκτρα Μπαρούτα

Πού: H.ug (Human underground) art space, Μελιταίων 14, Άνω Πετράλωνα

Πότε: από 24 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00. Έως 30 Δεκεμβρίου 2023.

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων:  https://www.more.com/theater/parafora/

Το θεατρικό έργο «Παράφορα» του Άκη Δήμου θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Σοκόλη στα βιβλιοπωλεία και στο χώρο H.ug (Human underground).

Η παράσταση «Παράφορα» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.