Sister Sylvester και Nadah El Shazly στην performance «Constantinopoliad»

Διαγωνισμός για την παράσταση «Scarmface»
20 Νοεμβρίου 2023
«Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλυ» στο Θέατρο Σταθμός
20 Νοεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Scarmface»
20 Νοεμβρίου 2023
«Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλυ» στο Θέατρο Σταθμός
20 Νοεμβρίου 2023

 

 

 

Πόσο διαρκεί το καβαφικό ταξίδι από την εφηβεία στην ωριμότητα;

Η διαδραστική περφόρμανς «Constantinopoliad» της visual artist Sister Sylvester και της Αιγύπτιας μουσικού Nadah El Shazly δεν περιγράφεται εύκολα ούτε μπαίνει σε κατηγορίες, αλλά βιώνεται με όλες τις καβαφικές αισθήσεις, από τις 22 έως τις 26 Νοεμβρίου στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

 

Ένας χώρος στην Αθήνα αφιερωμένος στον Καβάφη και μια περφόρμανς εμπνευσμένη από το ημερολόγιο που κράτησε ο Αλεξανδρινός ποιητής την εποχή που έζησε στην Κωνσταντινούπολη. Στις 22 Νοεμβρίου ανοίγει για το κοινό ο νέος χώρος του Αρχείου Καβάφη, στην οδό Φρυνίχου, που θα στεγάσει το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ποιητή, όπως και συλλογή προσωπικών αντικειμένων και έργων τέχνης με αναφορές στον ίδιο. Από 22 έως 26 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη την περφόρμανς «Constantinopoliad», που γνώρισε την αποθέωση όταν έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο στο καβαφικό φεστιβάλ “Archive of Desire” στη Νέα Υόρκη, σε ανάθεση και παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση. Μια καλλιτεχνική στιγμή που αποδεικνύει περίτρανα, για άλλη μία φορά, πως η ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή συνεχίζουν να εμπνέουν και να δημιουργούν πρωτόγνωρες εμπειρίες, 160 χρόνια μετά τη γέννησή του.

 

 

Μοιάζοντας με ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση σε ένα ταξίδι στα όρια των φύλων και των διαφορετικών κόσμων, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, σε αυτό που προσδοκάς και αυτό που έχεις ζήσει μέσω του Καβάφη, η «Constantinopoliad», η πολυπρισματική, διαδραστική περφόρμανς που δημιούργησαν η πολυμεσική καλλιτέχνιδα Sister Sylvester και η Αιγύπτια μουσικός Nadah El Shazly, εικονοποιεί τις κενές και σκισμένες σελίδες της «Κωνσταντινουπολιάδας», του ημερολογίου που είχε κρατήσει ο Καβάφης όταν ο ίδιος και η οικογένειά του εγκατέλειψαν εσπευσμένα την Αλεξάνδρεια για την Κωνσταντινούπολη.

Το τρισδιάστατο χειροποίητο βιβλίο το οποίο προσφέρεται στην παράσταση γίνεται η απαρχή μιας πολύπτυχης καλλιτεχνικής εμπειρίας, που συνοδεύεται από μουσική, αφήγηση, ηχητική εγκατάσταση, ανάγνωση και φτάνει μέχρι τη βιντεοπροβολή και το τραγούδι. Έχοντας ως σημείο αναφοράς τις ημερολογιακές καταχωρήσεις του νεαρού Καβάφη από το ταξίδι του στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα, οι δύο περφόρμερ μας καλούν να διαμορφώσουμε το δικό μας ταξίδι, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά που έγραφε, ζούσε, άκουγε και φαντασιωνόταν εκείνος. «Πώς αλήθεια μπορούμε να αναπλάσουμε τις ημέρες και τις νύχτες του Καβάφη, αν δεν μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική που άκουγε;» είναι η ερώτηση που ξεπροβάλλει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου – και η απάντηση έρχεται από την περφόρμανς που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας.

Η Sister Sylvester αναφέρει: «Το “Constantinopoliad” είναι ένα χειροποίητο βιβλίο, που διαβάζεται συλλογικά από το κοινό εντός μιας ηχητικής εγκατάστασης. Το έργο, που αποτελεί μια απόκριση στο αρχείο του ποιητή Κ. Π. Καβάφη, είναι εμπνευσμένο από τις κενές και σκισμένες σελίδες του “Constantinopoliad, an epic”, του ημερολογίου που άρχισε να κρατά ο νεαρός Καβάφης όταν έφυγε εσπευσμένα από την Αλεξάνδρεια με τη οικογένειά του, από χαμένα και αγνοούμενα μέσα στον χρόνο αρχεία, καθώς και από φαντάσματα, τόσο ερωτικά όσο και ιστορικά, τα οποία επισκέπτονται τον μεγαλύτερο Καβάφη στα ποιήματά του».

Η αφήγηση μπλέκει περίτεχνα και την ιστορία ενός ελάχιστα γνωστού Έλληνα αστρονόμου, που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη την ίδια εποχή με τον Καβάφη και ο οποίος ανέπτυξε την «κλίμακα ατμοσφαιρικής τύρβης», έτσι ώστε οι ερασιτέχνες αστρονόμοι να καταγράφουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικών αναταράξεων κατά τις παρατηρήσεις τους.
Τίποτα από αυτή την παράσταση δεν ξεχνιέται, ακόμα και όταν έχεις φύγει από την αίθουσα: σε αυτό το πολυπρισματικό θαύμα που ξετυλίγει η Constantinopoliad, ως διαδρομή από την εφηβεία του Κ. Π. Καβάφη μέχρι την ωριμότητα, συναντάμε όλα τα δικά μας φαντάσματα.

 

 

Πληροφορίες για την performance «Constantinopoliad»

Συγγραφέας, Σκηνοθέτρια, Συνσχεδιάστρια του βιβλίου: Sister Sylvester
Συνθέτρια & Ερμηνεύτρια Μουσικής: Nadah El Shazly
Σχεδιαστής Βίντεο: Jeremy Kadetsky, βάσει σχεδίου του Tei Blow
Δραματουργία: Andrew Kircher
Εικονογράφος & Συνσχεδιαστής του βιβλίου: Efrîn Nowar
Σχεδιασμός Φωτισμών & Τεχνική Διεύθυνση: Bruce Steinberg
Σύμβουλος Ήχου: Garth MacAleavey
Ηχολήπτης: Daniel Dominguez
Διεύθυνση Ομάδας & Σκηνής: Shiku Thuo

Ανάθεση του Ιδρύματος Ωνάση, με υποστήριξη από καλλιτεχνικές φιλοξενίες (residencies) στο Onassis AiR και με την επιπλέον στήριξη του Αρχείου Καβάφη στην Αθήνα. Η πρεμιέρα δόθηκε στο National Sawdust της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Archive of Desire”, το 2023.

Η περφόρμανς είναι στα αγγλικά χωρίς ελληνικούς υπέρτιτλους.

Πού: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Λεωφόρος Αμαλίας 56, Αθήνα

Πότε: από 22 έως 26 Νοεμβρίου 2023
Τετάρτη 22, Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, στις 20.30
Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στις 18.30 και στις 21.30

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Η περφόρμανς είναι στα αγγλικά χωρίς ελληνικούς υπέρτιτλους.

Κλείστε θέση εδώ

Προκράτηση δελτίων εισόδου από το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στις 17.00

Δελτία δωρεάν εισόδου θα δίνονται στον χώρο της εκδήλωσης, 30 λεπτά πριν από την έναρξή της, βάσει διαθεσιμότητας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μετά την έναρξη της εκδήλωσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος του κοινού στον χώρο.
Κατά την είσοδό σας στον χώρο της εκδήλωσης, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας κάποιο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.).
Η εκδήλωση δεν είναι προσβάσιμη σε ΑμεΑ.

Με την υποστήριξη: ticketmaster

 

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων

Η υπηρεσία digital ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας, εναλλακτικά αποθηκεύστε το εισιτήριό σας στο android ή IOS wallet σας ή τυπώστε το και μπείτε απευθείας στην αίθουσα.

Γραμμή αγοράς εισιτηρίων τηλ. 211 1981784
Γραμμή εισιτηρίων φίλων της Στέγης τηλ. 213 0178200

Γραμμή εισιτηρίων ΑμεΑ τηλ. 213 0178036 και infotickets@onassis.org

 

Διαβάστε περισσότερα https://www.onassis.org/el/whats-on/constantinopoliad-sister-sylvester-nadah-el-shazly”://

 

 

Λίγα λόγια για το νέο χώρο του Αρχείου Καβάφη

Το Αρχείο Καβάφη ανοίγει στην ιστορική καρδιά της Αθήνας, στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα. Ο νέος χώρος θα στεγάσει τόσο το ίδιο το αρχείο όσο και τη βιβλιοθήκη του ποιητή, όπως και συλλογή προσωπικών αντικειμένων και έργων τέχνης με αναφορές στον ίδιο. Μετά τη δημοσίευση της Ψηφιακής Συλλογής του Αρχείου Καβάφη τον Μάιο του 2019, η οποία κατέστησε το αρχείο ανοιχτό και προσιτό σε όλους, το Ίδρυμα Ωνάση ανταποκρίνεται για άλλη μία φορά στις προκλήσεις της ανοιχτότητας, της προσβασιμότητας και της διάδοσης του αρχείου. Επενδύει στη δημιουργία του Αρχείου Καβάφη, ενός χώρου για το αρχείο και το έργο του ποιητή στην Αθήνα. Ακόμα ένας διεθνής πόλος πολιτισμικής κληρονομιάς ανοίγει για όλους τους κατοίκους, τους μελετητές και τους επισκέπτες, υπό την αρχιτεκτονική μελέτη του Flux Office της Εύας Μανιδάκη και του Θανάση Δεμίρη.

Μελέτη: Flux Office
Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή: Peter Jeffreys (Suffolk University, USA), Gonda Van Steen (King’s College London), Αμαλία Παππά (Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στα Γενικά Αρχεία του Κράτους)

Τα εγκαίνια του νέου χώρου συνοδεύονται από καλλιτεχνικές δράσεις που τιμούν τη ζωή και το έργο του ποιητή Κ. Π. Καβάφη. Εκτός από το Constantinopoliad της Sister Sylvester και της Nadah El Shazly που θα παρουσιαστεί από τις 22 έως τις 26 Νοεμβρίου στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, από τις 20 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμη στο onassis.org και στο YouTubeHYPERLINK “https://www.youtube.com/onassisfoundationchannel” HYPERLINK “https://www.youtube.com/onassisfoundationchannel”ChannelHYPERLINK “https://www.youtube.com/onassisfoundationchannel” του Ιδρύματος Ωνάση, σε παγκόσμια ψηφιακή πρεμιέρα, η μοναδική μουσική βραδιά Waiting for the Barbarians. Από τις πανύψηλες γοτθικές αψίδες του ναού του Αγίου Θωμά στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν έρχονται στις οθόνες μας μαγικές μουσικές συνθέσεις.

Τα νέα μουσικά έργα από τους/τις Laurie Anderson, Helga Davis & Πέτρο Κλαμπάνη, Nico Muhly (σε ενορχήστρωση του Nathan Thatcher), Δημήτρη Παπαδημητρίου, Paola Prestini και Rufus Wainwright (σε ενορχήστρωση της Missy Mazzoli) δίνουν μια μουσική πνοή στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη, ταξιδεύοντας το κοινό σε νέους ηχητικούς κόσμους.

Λίγα λόγια για τη Sister Sylvester

Η Sister Sylvester είναι πολυμεσική καλλιτέχνιδα που ζει και εργάζεται μεταξύ Νέας Υόρκης και Κωνσταντινούπολης. Αυτή την εποχή είναι φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα στο Onassis ONX (Νέα Υόρκη), ενώ στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχε στο CPH:DOX Lab του 2022 (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κοπεγχάγης), υπήρξε υπότροφος MacDowell το 2019 και απόφοιτη του Public Theater Devised Theater Working Group και του προγράμματος Public Theater New Works (Νέα Υόρκη). Είναι δημιουργός περφόρμανς λόγου και ντοκιμαντέρ XR.

Η πιο πρόσφατη ταινία της, το VR ντοκιμαντέρ με τίτλο Shadowtime, (σε συμπαραγωγή του Onassis ONX στη Νέα Υόρκη), την οποία σκηνοθέτησε από κοινού με τον Deniz Tortum, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τον Αύγουστο του 2023 και συνεχίζει να ταξιδεύει στα φεστιβάλ του κόσμου, ανάμεσά τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA), το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γενεύης (GIFF) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η προηγούμενη ταινία της, Our Ark, και πάλι με τον Deniz Tortum, έκανε πρεμιέρα στο IDFA τον Νοέμβριο του 2021 και έκτοτε έχει προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, κερδίζοντας μεταξύ άλλων το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης.

Πρόσφατα δημιούργησε την περφόρμανς Constantinopoliad με ζωντανή μουσική της Nadah El Shazly, σε ανάθεση του Ιδρύματος Ωνάση και παγκόσμια πρεμιέρα στο National Sawdust της Νέας Υόρκης το 2023, στο πλαίσιο του φεστιβάλ για τον Καβάφη, “Archive of Desire”. Επίσης, η περφόρμανς της, The Eagle and The Tortoise, παρουσιάστηκε ως work-in-progress στο Ferus Festival και έκανε πρεμιέρα στο Frascati Theater του Άμστερνταμ, στο πλαίσιο του IDFA On Stage (2022). Διδάσκει ένα μάθημα βιο-τέχνης, με τίτλο «Η σχολή του γενετικά τροποποιημένου θεάτρου», στο Colorado College, ενώ έχει διδάξει επίσης και/ή δώσει διαλέξεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα Princeton, UCCS, Columbia, Bogazici (Κωνσταντινούπολη) και MIT.

 

Λίγα λόγια για τη Nadah El Shazly

Η Nadah El Shazly είναι γνωστή για τις φρέσκες και θαρραλέες ζωντανές εμφανίσεις της, ενώ αποτελεί μια καταξιωμένη και σαγηνευτική φωνή στον underground κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής στη γενέτειρά της, το Κάιρο. Στο ντεμπούτο άλμπουμ της, με τίτλο Ahwar, δίνει μια νέα διάσταση στη μουσική της πατρίδας της και, συγχρόνως, διερευνά νέα ηχητικά και αρμονικά όρια, κάτι που επιβραβεύτηκε με την παρουσία της στο εξώφυλλο του περιοδικού Wire ως η φωνή του νέου κύματος του Καΐρου.

Χρησιμοποιώντας τη φωνή της, ηχογραφήσεις πεδίου και όργανα, δημιουργεί στοιχειωμένα ηχητικά κομμάτια και φόρμες τραγουδιών που αλλοιώνουν την αντίληψη του ακροατή για τον χρόνο. Υποστηρίζοντας τη δισκογραφική αυτή κυκλοφορία της με μια εκτεταμένη παγκόσμια περιοδεία, η Nadah El Shazly έχει εμφανιστεί σε πολλά τοπικά και διεθνή φεστιβάλ. Αυτή την εποχή ετοιμάζει το δεύτερο άλμπουμ της και συνεχίζει να συνθέτει μουσική για τον κινηματογράφο και άλλα οπτικά μέσα.