Γιώργος Χριστοδούλου «Τέσσερις άνθρωποι καταφέραμε μέσα από δυσκολίες να φτιάξουμε μια παράσταση η οποία μας αντιπροσωπεύει όλους»

«Τους προβολείς στήσε»: αφιέρωμα με μουσικές και τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου από το θέατρο
20 Νοεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Scarmface»
20 Νοεμβρίου 2023
«Τους προβολείς στήσε»: αφιέρωμα με μουσικές και τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου από το θέατρο
20 Νοεμβρίου 2023
Διαγωνισμός για την παράσταση «Scarmface»
20 Νοεμβρίου 2023

Ο Γιώργος Χριστοδούλου ερμηνεύει στην παράσταση «Το δωμάτιο του παιδιού» που παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. (Φωτογραφίες: Τερέζα Παλαιολόγου).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

Ερμηνεύει και συνσκηνοθετεί την παράσταση «Το δωμάτιο του παιδιού». Ο Γιώργος Χριστοδούλου μιλάει στο theatermag για τη συνεργασία του σε τους τρεις ακόμα σκηνοθέτες της παράστασης, καθώς και για το θέμα του έργου του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, ο οποίος με μεγάλη μαεστρία δημιουργεί ένα μυστήριο σχετικά με την κατάληξη ενός συμβάντος. Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, με τον Γιώργο Χριστοδούλου και τη Βαλέρια Δημητριάδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

«Το έργο “Το δωμάτιο του παιδιού” του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, γράφτηκε το 2003 και είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στην Ελλάδα» εξηγεί ο Γιώργος Χριστοδούλου. «Τα θέματα που πραγματεύεται έχουν να κάνουν με την αντίληψη της πραγματικότητας, την υποκειμενικότητα και πώς ένα συμβάν μπορεί να αλλάξει τελείως αυτή την αντίληψη στους γονείς ενός παιδιού.

Ο συγγραφέας αποφασίζει να τοποθετήσει τη δράση στο δωμάτιο του παιδιού, εξού και ο τίτλος της παράστασης. Πιστεύω ότι είναι ένας χώρος που έχει πολλή φαντασία και παιχνίδι, καθώς και την παιδικότητα η οποία ως χαρακτηριστικό έχει να κάνει με τη ρευστότητα της αντίληψης της πραγματικότητας. Δηλαδή, ότι ένα παιδί στους φανταστικούς του κόσμους και στο παιχνίδι του μπορεί να τα βιώνει σα να είναι κάποια πράγματα αληθινά. Επειδή το ίδιο συμβαίνει και στους χαρακτήρες του έργου, νομίζω ότι ο συγγραφέας έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο χώρο, ακριβώς για αυτό το λόγο».

 

 

Ένα συμβάν χωρίς σαφή κατάληξη

«Το έργο ξεκινάει μια συνηθισμένη μέρα που το παιδί έχει τα γενέθλιά του, αλλά οι γονείς του ετοιμάζουν μια μικρή έκπληξη μέχρι να πάει στο σχολείο. Η πρώτη σκηνή του έργου, τελειώνει με το παιδί να βρίσκεται στα κάγκελα του μπαλκονιού, χωρίς όμως ο συγγραφέας να αποφασίζει να μας αποκαλύψει τι έχει συμβεί» συνεχίζει ο Γιώργος Χριστοδούλου.

«Αυτό το γεγονός χωρίς να είναι σαφής η κατάληξή του, είναι αυτό που πραγματεύεται όλο το έργο, γιατί η μητέρα και ο πατέρας πιστεύουν τελείως διαφορετικά πράγματα γι’ αυτό που έχει συμβεί. Και μέσα σ’ ένα σύμπαν που είναι απολύτως ρεαλιστικό, με διαλόγους οι οποίοι είναι γραμμένοι κομμάτι κομμάτι με απίστευτη ευφυία, ώστε να χτίζεται αυτό το περίεργο σασπένς, κυλάει μια πραγματικότητα που αγγίζει το θέατρο του παραλόγου, χωρίς να είναι όμως. Ο κόσμος που θα δει την παράσταση, θα καταλάβει ότι δεν θα δει μια παράσταση του θεάτρου του παραλόγου, απλά η ίδια η πραγματικότητα αποκτά παράλογες διαστάσεις όταν συμβαίνει ένα γεγονός, όπως αυτό που βλέπουμε στο “Δωμάτιο του παιδιού”.

Πρόκειται για έναν εκπληκτικό συγγραφέα και έπαθα σοκ με τον τρόπο που αγγίζει το θέμα και με τον ρεαλισμό που έχει καταφέρει να δημιουργήσει μέσα στο κείμενο. Στέκομαι σε κάτι που λέει ο πατέρα στο παιδί: “στο τέλος θα μάθουμε ποιος είναι ο εξωγήινος που μας έκανε να φοβόμαστε” και αυτή η φράση συνοψίζει κατά κάποιον τρόπο το πως πηγαίνει όλο το έργο».

 

 

 

Μια παράσταση με τέσσερις σκηνοθέτες

«Με τον Παναγιώτη Γαβρέλα, τη Βαλέρια Δημητριάδου, τη Μαρία Προϊστάκη και εμένα που υπογράφουμε τη σκηνοθεσία της παράστασης, σαφώς είχαμε χωρίσει κάποιους ρόλους για να μπορεί όλο αυτό να είναι λειτουργικό. Η πρώτη φορά που συνσκηνοθέτησα ήταν στην παράσταση “Ο μικρός Χίτλερ” με τον Γεράσιμο Μιχελή και είχα πει ότι δεν θα το ξανακάνω, γιατί είναι πολύ δύσκολο όταν προσπαθείς να είσαι προσωπικός αγγίζοντας ένα έργο και παράλληλα να χωρέσει το προσωπικό κομμάτι του καθενός με τρόπο αρμονικό.

Παρόλα αυτά επειδή και οι τέσσερίς μας μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις και πιστεύουμε τα ίδια πράγματα για την τέχνη μας, τέσσερις άνθρωποι καταφέραμε μέσα από δυσκολίες να φτιάξουμε μια παράσταση η οποία μας αντιπροσωπεύει όλους, να μην έχουν γίνει εκπτώσεις σε καμία κατεύθυνση. Καταφέραμε ο καθένας να μιλήσει μέσα από το προσωπικό κομμάτι του άλλου».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το δωμάτιο του παιδιού»

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Γιώργος Χριστοδούλου, Μαρία Προϊστάκη
Μουσική: Κρυσταλλία Θεοδώρου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννα Πλέσσα
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν: Βαλέρια Δημητριάδου, Γιώργος Χριστοδούλου
Συμμετέχουν οι μικροί: Ιάσονας Βασίλας και Δημήτρης Ζηκύρης

 

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κάτω Χώρος, Αντισθένους και Θαρύπου, Αθήνα, τηλ. 210 9212900

Πότε: από 20 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 14 ευρώ (μειωμένο: άνεργοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/to-domatio-tou-paidiou/